werk privé balans
28/09/2023

Acht werkende moeders vertellen hoe zij werk en privé in balans houden

Moeders kunnen multitasken als de beste, dat weten we allemaal. Maar dat we het kunnen betekent niet dat het vaak genoeg uitdagend is. Een huishouden, de zorg voor kinderen, de mentale last die vrijwel alle moeders ervaren, je eigen gezondheid én een carrière combineren vraagt veel van ons. Daar kunnen we af en toe best wat hulp bij gebruiken. Deze moeders vertellen hoe zij werk en privé in balans houden. 

“Mijn inbox is nooit leeg en mijn werk-app stopt nooit. Maar ik maak de bewuste keuze om mijn laptop, ipad én telefoon echt weg te leggen zodra ik thuiskom. Pas als mijn zoontje weer in bed ligt, komt er weer een scherm in beeld. Ik werk dan maximaal 1,5 uur door om te zorgen dat ik mails die in de tussentijd zijn binnengekomen wegwerk voor de dag erna en daarna laat ik mijn werk los. Dat kost me veel moeite, maar ik heb het nodig om me goed te blijven voelen.”

“Ik trek niet meer op met mensen die me vooral leegzuigen met hun negatieve energie. Dat is soms pijnlijk en lastig. Je hebt alleen maar zoveel uren in je dag en het maakt écht uit met wie je die doorbrengt. Mensen van wie jij energie krijgt: fijn, die kun je goed gebruiken!”

Werk en privé in balans? Maak ‘to do lijstjes’

“Iedere avond voordat ik naar bed ga maak ik een lijstje met al mijn to do’s. Zowel een voor mijn werk als een voor privé. Zo zorg ik ervoor dat alles wat in mijn hoofd zit eruit gaat voor het slapengaan. Het geeft me meer grip op alle drukte en zorgt ervoor dat ik de dag erna met focus aan de slag kan gaan. Plus: ik kan makkelijker bepalen welke taken ik zelf oppak, welke ik uitbesteed aan collega’s (werk) óf aan mijn partner (privé).”

“Schakel hulp in voor de 1001 klusjes die er iedere dag moeten gebeuren. Zorg dat jij niet de enige bent die daar de verantwoordelijkheid voor draagt. Afhankelijk van hun leeftijd kunnen je kids op den duur echt hun steentje bijdragen. Kijk samen met je partner wie wat doet in huis en waar jullie eventueel extra hulp nodig hebben. De boodschappen af en toe eens laten bezorgen, een hulp in het huishouden of het strijken, noem maar op.”

Deel zelf je dag in

“Mijn reddingsboei? Bezorgdiensten! Een luier abonnement houdt de voorraad luiers en billendoekjes op peil, iedere week worden de boodschappen thuisbezorgd en kleding die moet worden gestoomd en gestreken wordt maandelijks thuis opgehaald en thuisgebracht. Ideaal.”

“Kijk eens goed naar jouw werkuren. Moet jij verplicht van negen tot vijf werken? Of is er mogelijkheid om flexibel met deze uren om te gaan zodat jij de ruimte krijgt om jouw dag zo in te delen dat er ook ruimte is voor.. jou! Ik weet van mezelf dat ik veel energie krijg van sporten in de ochtend en prima ‘s avonds nog een paar uur kan werken. Ik start tegenwoordig een uur later met werken, zodat ik na het afzetten van de kinderen op de opvang tijd heb om te sporten, rustig te douchen en te ontbijten. Dat ‘verloren’ uur haal ik ‘s avonds nadat de kinderen op bed liggen wel in. De mogelijkheid om mijn dagen zo in te ruimen geeft me energie, ik zit lekkerder in mijn vel en ik kan ‘s avonds in alle rust er zijn voor de kids omdat ik weet dat ik mijn work-out er voor die dag al op heb zitten.”

Niet alles 100%

“Neem de tijd om te lunchen! Dat klinkt misschien gek, maar ik heb een hele tijd gehad dat ik vond dat het te druk was om te lunchen. Ik wilde mijn werkuren optimaal besteden, zodat ik in de ochtend en avond en op mijn vrije dag met de kids alle tijd zou hebben voor hen. Daarin vergat ik alleen helemaal uit het oog wat ik zelf nodig heb om die volle dagen vol te houden. Inmiddels neem ik minimaal 45 minuten tijd voor lunch, gaat in die periode mijn computer uit en leg ik zelfs mijn telefoon weg. Ik maak een wandeling, ga buiten de deur lunchen of lees even wat in een fijn boek. Soms gebruik ik de tijd om al lunchend even met een vriendin te kletsen. Soms is het lastig om daarna weer in de werkmodus te komen, maar het zorgt wel dat ik écht even ontspan zo midden op de dag.”

“Laat perfectie los. Het hoeft niet allemaal 100% te zijn. Dan blijft de was maar een paar dagen langer liggen, eten de kinderen drie dagen elkaar hetzelfde of laat je een collega weten dat jij dit keer niet het bedrijfsuitje gaat regelen.”

Meer lezen?
Moeders en mentale last
Werk en moeder worden: zó verrijkt moederschap je werk of carrière
Terug naar werk na zwangerschapsverlof

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen