keuzes als moeder
20/05/2023

Werk en moeder worden: zó verrijkt moederschap je werk of carrière

Als moeder breng jij (nieuwe) kwaliteiten mee naar de werkvloer. Je maakt misschien minder uren dan voorheen, bijvoorbeeld omdat je parttime bent gaan werken of je werkdagen anders inricht, maar die uren zijn wel hyperproductief. Moeders blijken beter te zijn in timemanagement, want je hebt niet meer de luxe om vijf minuten later te vertrekken. Alles over werk en moederschap combineren.

Kon je in de tijd voor kinderen nog wel wat uitlopen met die vergadering, inmiddels werk je hyper-efficiënt. En vraag je dat ook van collega’s en mensen om je heen. Met de avondspits, crèche of opvang die sluit, en een bed-en badritueel dat op je wacht.

Moeders blijken efficiënt, doelgericht en snel te kunnen werken. Deze eigenschappen hebben parttime werkende ouders, dus zowel mannen als vrouwen, gemeen, maar moeders blinken hierin uit.

Uit onderzoek blijkt dat moeders ook enorm collegiaal te zijn, misschien omdat je met een kleine baby thuis hebt ervaren dat je soms gewoon hulp nodig hebt en het niet allemaal alleen af kan.

Empathischer

Door een zwangerschap, bevalling en eerste jaar moederschap leren we onszelf goed kennen. Je zult misschien ervaren dat je empathischer of ‘zachter’ bent geworden, meer op je intuïtie afgaat, of je gevoel kunt en durft te volgen. Dat kunnen positieve effecten zijn van het moederschap die je in je werk mee kunt nemen. Moeders worden ook als goede leiders gezien. Ze kunnen goed luisteren, compromissen sluiten en ieders welzijn in de gaten houden.

Werk en moederschap combineren

Dit zeggen andere vrouwen over hoe hun werk of carrière is veranderd, nadat ze moeder werden:

Nina: “Ik zei altijd dat ik niet creatief was, omdat ik niet goed kon tekenen bijvoorbeeld. Door het moederschap is er een hele kast met creativiteit open gegaan. In het bedenken van oplossingen, nieuwe ideeën en projecten. Dat heeft mijn werk als ondernemer positief veranderd.”

Babet: “Ik kom sneller tot de kern van een uitdaging of probleem op mijn werk, merk ik nu ik weer aan het werk ben. Ik heb geen geduld meer om ergens lang omheen te draaien, maar zeg nu eerder waar het op staat, op een aardige manier.”

Frederieke: “Ik kan beter relativeren. Een kind laat je beseffen waar het echt om draait. Dus als er onbelangrijke zaken spelen op werk, waar ik me voorheen druk om kon maken of een nacht wakker van kon liggen, gaat dat me nu zo veel makkelijker af om los te laten.”

Meer lezen?
Deze zorgen hebben moeders over weer terug gaan naar werk na bevalling
Momtalk: Emilie Sobels

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief