hulpmiddelen baby slapen
15/04/2023

Hulpmiddelen om jouw baby beter te laten slapen

Slapen en baby’s… Soms gaat dat goed, soms is dat een uitdaging. Misschien ben jij gezegend met een goede slaper, misschien moet jij alles uit de kast trekken om jouw kindje (door) te laten slapen. In dit artikel delen we een aantal producten die kunnen helpen bij een betere nachtrust – voor jullie allemaal. 

Hartslagknuffel

Vrijwel alle baby’s komen tot rust wanneer ze geluiden horen die doen denken aan de tijd dat ze nog veilig en warm in de baarmoeder zaten. Je kunt dit geluid nabootsen met een white noise machine of app, maar ook met een zogenaamde hartslagknuffel. Door deze knuffel in het bedje van je kindje te leggen, kan hij of zij rustiger in slaap vallen. Bij de Moby hartslagknuffel kun je met een timer instellen na welke tijd de knuffel automatisch uitschakelt. Begint je kindje te huilen, dan zal de knuffel automatisch weer aangaan. 

Beddengoed

Onderschat het belang van goed beddengoed voor jouw kleintje niet. Kies voor het hoeslakentje, het lakentje, het dekentje of de slaapzak voor natuurlijke, ademende materialen. Dat kan namelijk bijdragen aan een goede nachtrust. Fijne materialen zijn bijvoorbeeld (biologisch) katoen, linnen, wol of wolzijde. Wehkamp heeft in haar Home collectie een fijn 100% katoenen dekbedovertrek en deze katoenen molton van Meyco is ook een fijne optie. Ook een fijne tip: deze duo wiegdeken van Jollein.

Nachtlampje

Hoewel kindjes onder de twee jaar nog niet bang in het donker kunnen zijn, vinden sommige kindjes een hele donkere kamer niet fijn. Ze kunnen hierdoor bijvoorbeeld een beetje gedesoriënteerd raken. Daarnaast kan een nachtlampje voor jou handig zijn, bijvoorbeeld tijdens de nachtvoedingen of het verschonen. Volgens slaapcoach Simone is het met name van belang om voor rood (of oranje) licht te kiezen. Wit of blauw licht, dat geldt dus ook voor beeldschermen, remt de aanmaak van melatonine. Dit lampje van Zazu heeft een zachte camel kleur en kan in helderheid worden aangepast. Billy de beer heeft een huilsensor die het beertje activeert wanneer je kleintje begint te huilen. 

Projector

Naast een nachtlampje kan een projector ook fijn zijn voor jouw kindje. Het kan kinderen helpen om minder ‘in hun hoofd’ te zitten en om daardoor makkelijker in slaap te vallen. Slaapcoach Simone raadt ouders wel aan om hiermee pas te starten vanaf een jaar of 1, omdat een projector voor baby’s te veel prikkels geeft. Deze lichtprojector van Zazu kan ook rustgevende oceaangeluiden, het geluid van een hartslag of rustige muziekjes spelen. 

Slaapzakje

Vanaf een maand of drie gaan de meeste baby’s in een slaapzakje slapen. Het is belangrijk om direct een goed passend slaapzakje te kopen – dus koop er vooral niet alvast eentje op de groei. Let er ook op dat je een slaapzak kiest die is gemaakt van natuurlijke materialen: hierdoor wordt de temperatuur van jouw baby of kindje namelijk beter gereguleerd. Je hebt slaapzakjes die meer geschikt zijn voor het warme seizoen – bijvoorbeeld deze luchtige hydrofiele slaapzak van Jollein of deze schattige zomerse babyslaapzak van Noppies. Je kunt ook kiezen voor een slaapzak waarvan je de mouwen af kunt ritsen, zodat deze gedurende een langere periode gedragen kan worden. 

Babyfoon

Dit hulpmiddel is vooral bedoeld om jou rust te geven. Zeker als je kindje voor het eerst op zijn of haar eigen kamer gaat slapen, kan dit zorgen voor een onrustig gevoel. Ligt ze nog goed? Ademt hij wel? Is er geen dekentje over haar hoofdje gegaan? Een babyfoon mét camera is een fijne uitkomst. Op deze manier blijf je altijd in contact met je baby of kind, ook al ben je in een andere ruimte in huis, en kun je op afstand jouw kindje in de gaten houden.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief