Kinderslaapcoach Ewelina de Groot
01/01/2020

Wat je moet weten over de slaap van je baby (wat niemand vertelt)

Ewelina de Groot is kinderslaapcoach voor baby’s en kinderen tot 6 jaar. Ze heeft een achtergrond in maatschappelijk werk en sociologie, en is moeder van twee kinderen. Voor How about mom schrijft Ewelina een aantal artikelen over een onderwerp waar vaak nog een taboe op rust: slecht slapen en slaapgebrek. Vandaag: vier inzichten die je als nieuwe ouders moet weten over de slaap van je baby – en die niemand je vertelt.

“Ik weet ik hoe zwaar de combinatie van ouderschap, een verantwoordelijke baan en druk sociaal leven is. Als kinderslaapcoach help ik oververmoeide ouders hun kinderen op een liefdevolle manier te leren om gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen. Totaal onbevangen ging ik mijn eigen eerste jaar als moeder in. Net na de geboorte van Lewis werd ik overspoeld door liefde voor hem, maar ik vond de gebroken nachten al na een paar dagen zwaar en ik voelde me onzeker over of ik het wel goed deed als moeder en vooral over hoe het met slaap moest. Daarom vind ik het belangrijk om een aantal dingen over slaap in de eerste maanden met je te delen. Die had ik zelf liever eerder gehoord.”

1: een baby slaapt niet door

Belangrijke eerste boodschap volgens Ewelina: baby’s slapen niet door. Zij hebben ‘s nachts voeding nodig. Misschien had je hier al wel over gehoord, maar kom je er nu als kersverse moeder achter hoe kort de slaapjes van je baby zijn. Ewelina: “Uit diverse onderzoeken blijkt dat ouders gedurende de eerste drie maanden aanzienlijk minder slaap krijgen. Vooral de eerste weken zijn zwaar, want je baby heeft elke 2-3 uur een voeding nodig. Daarnaast duren de voedingen ook lang, gemiddeld ben je 30 tot 45 min bezig met een voeding.” Als je dat omrekent, dan heb je ongeveer 1,5 uur tussen de voedingen door om te kunnen slapen. Het is dus niet gek dat de eerste maanden enorm wennen zijn en slaapgebrek zijn tol eist.

2: je baby slaapt veel, maar in korte cyclussen

“Net geboren baby’s slapen tussen de 16-20 uur per dag. Dat klinkt goed, maar besef wel dat je baby in korte cyclussen tussen 45 en 180 min slaapt. Probeer je baby overdag niet langer op te houden in de hoop dat hij de nacht langer gaat slapen, want dat werkt averechts”, zegt Ewelina. De eerste maanden zal je baby tijdens de borstvoeding in de kinderwagen of in je draagzak in slaap vallen. Maak je geen zorgen dat je daarmee verkeerde gewoonten creëert. In de eerste maanden is het belangrijker dat je baby overdag slaapt, dan hoe en waar je baby slaapt en bovendien is dit goed voor hechting tussen ouders en kind.

3: een baby kan zichzelf niet troosten

Baby’s tot 6 maanden kunnen zichzelf niet kalmeren of troosten en hebben jou daarbij nodig. Ze zijn, net als andere zoogdieren, hulpeloos zonder ouders en hebben hun moeder nodig om rustig te worden. Pas na zes maanden kun je denken aan slaapcoaching.Laat je baby vooral niet huilen, ook al krijg je dit misschien vaak als advies.

Je kindje laten huilen kan schadelijk zijn en kan een negatief effect hebben op hechting tussen jou en je baby. Een veilige hechting is het allerbelangrijkste tijdens de eerste maanden”, zegt Ewelina.

4: jij (en je partner) gaan slaaptekort opbouwen

Mooier kunnen we het niet maken. “Welkom in de wereld van jonge ouders. Omdat jij in de eerste weken en soms maanden met je baby maar ongeveer 2 uur aaneengesloten kan slapen, kom jij niet in je diepste slaapfase terecht. Die fase is essentieel als het gaat om fysiek en geestelijk herstel.” Slaaptekort kan er daarom flink inhakken, zowel lichamelijk als mentaal.

Ewelina: “Ga daarom vroeg naar bed. Verdeel de nachten met je partner: jij de ene nacht eruit, je partner de andere nacht, zodat je beide een nacht kan doorslapen. Of slaap om en om een nacht in een andere kamer. Want het heeft geen zin dat jullie beiden wakker zijn midden in de nacht. Geef je borstvoeding? Vraag of je partner het verschonen op zich neemt, dan kan jij direct gaan slapen. Zo heb je net iets meer slaap.”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief