Baby's en slapen

Van leren doorslapen tot slaapschema, van slaapregressie tot omgaan met slaapgebrek

Als moeder heb je ongetwijfeld vragen over slaap bij je baby. Wat moet je écht weten over slaap bij een baby? Kan je baby zelf in slaap vallen en wanneer gaat hij of zij doorslapen? Waarom slaapt je baby ‘opeens’ minder goed rond de 4, 8 of 12 maanden? Onze experts vertellen je alles wat je wil weten over baby’s en slapen.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Wanneer gaat een baby doorslapen?

Wist je dat het volkomen normaal is dat baby’s ’s nachts wakker worden? En dat we met ‘doorslapen’ bij baby’s 4-5 uur achter elkaar slapen bedoelen, en dus niet een hele nacht? Het helpt om te weten hoe lang een slaapcyclus van een baby duurt, en wanneer je baby een dag- en nachtritme gaat ontwikkelen.

Wanneer gaat een baby doorslapen?

Baby slaapt (ineens) niet meer door

Veilig samen slapen in één bed

Zo help je jouw baby (0-6 maanden) om een goede slaapbasis te ontwikkelen

Wat je moet weten over de slaap van je baby (wat niemand vertelt)

Baby: huilen en slapen

Baby slaapt niet overdag

Hazenslaapjes: korte dutjes overdag

Help! Mijn baby slaapt overdag (ineens) heel weinig

Slaapschema voor baby

Hoeveel slaapt een baby? Een slaapschema of wakkertijden kunnen handige hulpmiddelen zijn om te zorgen dat je baby op tijd naar bed gaat. Wakkertijden zijn de tijden waarop een baby wakker is, dus de uren tussen de slaapjes in. Door daar op te letten voorkom je dat je een oververmoeide baby hebt.

Waarom het eerste slaapje van de dag belangrijk is

Slaapschema voor je baby

Van 2 naar 1 slaapje

Slapen en zomertijd: in maart de klok vooruit

Slapen en wintertijd: in oktober de klok achteruit

Slaapregressies

Slaapt jouw baby ook minder goed rond de 4 maanden, 8 maanden of 12 maanden? Misschien heb je wel eens van de term slaapregressie gehoord. Het goede nieuws is: (tijdelijk) minder goed slapen is vaak het gevolg van grote ontwikkelingen die je baby of kind meemaakt. Jouw kind leert allemaal nieuwe dingen zoals rollen, lopen of praten, waardoor hij of zij tijdelijk wat meer moeite met slapen kan hebben. Onze slaapcoaches vertellen je wat je wil weten over tijdelijk minder goed slapen:

Slaapregressie baby 4 maanden

Slaapregressie baby 8 maanden

Slaapregressie baby 12 maanden

Slaapregressie baby 24 maanden

Hulpmiddelen om je baby te helpen slapen

Slapen kun je niet forceren. Je kunt wel jouw kindje beter leren begrijpen, slaapsignalen leren kennen en de ideale omstandigheden voor slapen bieden. Van white noise tot inbakeren, van slaapmuziekje tot bedtijdritueel. Wat zijn fijne hulpmiddelen om je baby te laten slapen?

 

Slaapzak voor baby’s

Vanaf een maand of drie gaan de meeste baby’s in een slaapzakje slapen. Het is belangrijk om direct een goed passend slaapzakje te kopen, dus koop er vooral niet alvast eentje op de groei. Kies het liefst ook een slaapzak die is gemaakt van natuurlijke materialen. Je kunt ook kiezen voor een slaapzak waarvan je de mouwen af kunt ritsen, zodat deze gedurende een langere periode gedragen kan worden. Bekijk hier wat je je baby aantrekt bij welke temperatuur.

 

Omgaan met slaapgebrek en gebroken nachten

De beste tip voor jonge ouders: slaap als je baby slaapt. Tsja… We weten dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, want juist die rustmomenten in huis kun je gebruiken om eindelijk even te antwoorden op WhatsApp berichten, het huishouden te doen of lekker te scrollen op je telefoon.

Omgaan met slaapgebrek en gebroken nachten: tips van andere moeders

Ouders delen de raarste dingen die ze deden vanwege slaapgebrek

‘En, slaapt-ie al een beetje door?’

baby slaapt niet

Eerlijk over baby’s en slaap

Je kunt als ouder best onzeker worden of je het wel goed doet, en vooral over hoe het met slaap bij je baby moet. Daarom vinden wij bij How About Mom het belangrijk om een aantal dingen over baby’s en slaap met je te delen. Komen ze:

1: een baby slaapt niet door

Belangrijke eerste boodschap: baby’s slapen niet door. Zij hebben ‘s nachts voeding nodig. Misschien had je hier al wel over gehoord, maar kom je er nu als kersverse moeder achter hoe kort de slaapjes van je baby zijn. Vooral de eerste weken zijn zwaar, want je baby heeft elke 2-3 uur een voeding nodig. Daarnaast duren de voedingen ook lang, gemiddeld ben je 30 tot 45 min bezig met een voeding. Als je dat omrekent, dan heb je ongeveer 1,5 uur tussen de voedingen door om te kunnen slapen. Het is dus niet gek dat de eerste maanden enorm wennen zijn en slaapgebrek zijn tol eist.

2: je baby slaapt veel, maar in korte cyclussen

Pas geboren baby’s slapen tussen de 16-20 uur per dag. Dat klinkt goed, maar besef wel dat je baby in korte cyclussen tussen 45 en 180 min slaapt. Probeer je baby overdag niet langer op te houden in de hoop dat hij de nacht langer gaat slapen, want dat werkt averechts. De eerste maanden kan je baby tijdens de borstvoeding in de kinderwagen of in je draagzak in slaap vallen. Maak je geen zorgen dat je daarmee verkeerde gewoonten creëert. In de eerste maanden is het belangrijker dat je baby overdag slaapt, dan hoe en waar je baby slaapt en bovendien is dit goed voor hechting tussen ouders en kind.

3: een baby kan zichzelf niet troosten

Baby’s tot 6 maanden kunnen zichzelf niet kalmeren of troosten en hebben jou daarbij nodig. Ze zijn, net als andere zoogdieren, hulpeloos zonder ouders en hebben hun moeder nodig om rustig te worden. Je kunt je baby niet verwennen of verpesten door hem of haar veel te knuffelen, te dragen en te troosten.

4: jij (en je partner) gaan slaaptekort opbouwen

Mooier kunnen we het niet maken. Omdat jij in de eerste weken en soms maanden met je baby maar enkele uren aaneengesloten kan slapen, kom jij niet in je diepste slaapfase terecht. Die fase is essentieel als het gaat om fysiek en geestelijk herstel. Slaaptekort kan er daarom flink inhakken, zowel lichamelijk als mentaal.

Wat kan dan helpen? Ga vroeg naar bed. Verdeel de nachten met je partner: jij de ene nacht eruit, je partner de andere nacht, zodat je beide een nacht kan doorslapen. Of slaap om en om een nacht in een andere kamer. Want het heeft geen zin dat jullie beiden wakker zijn midden in de nacht. Geef je borstvoeding? Vraag of je partner het verschonen op zich neemt, dan kan jij direct gaan slapen. Zo heb je net iets meer slaap.

How About Mom: een 'onmisbare app voor moeders' 📲