baby (0-6 maanden) zelf in slaap vallen foto: Unsplash
21/11/2023

Zo help je jouw baby (0-6 maanden) om een goede slaapbasis te ontwikkelen

Wat heeft een baby de eerste 6 maanden nodig om te kunnen slapen? Door te kijken naar de plek waar je baby slaapt, het ritme overdag en de omgeving, kun je jouw kleintje helpen om fijne slaapgewoonten te ontwikkelen. Zo kan je kindje uiteindelijk ook zelf in slaap vallen zonder dat jij als ouder continu moet helpen of aanwezig moet zijn bij het in slaap vallen.

Er zijn weinig dingen die zo vermoeiend kunnen zijn als het (niet) slapen van jouw baby. Natuurlijk weet je dat slapen behoorlijk essentieel is, maar als je kindje niet wil (of kan) slapen wordt het erg moeilijk. Je kunt je baby niet dwingen om zijn ogen dicht te doen en te gaan slapen.

Wanneer slaapt een baby (eindelijk) door?

Ouders hebben grote invloed

Als ouder zijnde is je invloed groter dan je denkt. Je kunt met een aantal dingen rekening houden om het je baby zo gemakkelijk mogelijk te maken om zich over te geven aan de slaap. Valt jouw baby niet of lastig zelf in slaap? In dit artikel deel ik waar je op kunt letten om zelfstandig in slaap vallen makkelijker te maken voor je baby.

Maak gebruik van het natuurlijke ritme van je kindje

Door je kindje op de juiste momenten in bed te leggen en de kans te bieden om te slapen maak je het slapen al gemakkelijker. Dat komt omdat er de hele dag in het lijfje van je baby allerlei processen aan de gang zijn. Doordat de balans tussen de verschillende hormonen gedurende de dag wisselt, zijn er momenten waarop het in slaap vallen gemakkelijker gaat en momenten waarop het moeilijker gaat. Hormonen zijn namelijk een belangrijk onderdeel van het slaapproces.

Leg je je baby te vroeg of te laat in bed ontstaat er vaak onrust. Je kindje weet niet goed wat de bedoeling is omdat het nog niet moe is. Of je baby is juist oververmoeid, te moe en daardoor te actief waardoor het lastig is om te ontspannen. Dat geeft stress. Stress zorgt voor het aanmaken van cortisol en dat hormoon staat ontspanning in de weg. Slapen wordt om die reden alleen maar moeilijker.

Zorg voor een fijne en goede omgeving

Om fijn te kunnen slapen is een goede omgeving belangrijk. Een fijne slaapplek voor kindjes is rustig en geeft geen afleiding. Om die reden wil je liever ook geen mobiel boven het bedje hangen. Een fijne slaapplek is ook donker, omdat daarmee de melatonine aanmaak wordt gestimuleerd. En dat hormoon heb je weer nodig om te slapen.

Is de box in de woonkamer een goede slaapplek?

Eigenlijk niet. Uiteraard is het geen probleem als je baby een keer in de box slaapt, maar liever is dit niet de standaard. Het is voor een baby verwarrend. De box is namelijk bedoeld om te spelen. Als er ook geslapen wordt heeft deze plek twee functies: je kindje baby alleen niet wanneer het de bedoeling is om te slapen of wanneer het de bedoeling is om te spelen. Bovendien is er voor baby’s vaak te veel stimulans waardoor het lastig wordt om te ontspannen en in slaap te vallen.

Slaapregressie: waarom slaapt mijn baby slechter rond de 4 maanden?

Regelmaat, routine en voorspelbaarheid

Kinderen hebben over het algemeen behoefte aan voorspelbaarheid. Zeker baby’s van 0 tot 6 maanden voor wie de wereld al nieuw is. Het zorgt ervoor dat ze zich kunnen voorbereiden op wat er komen gaat. En dat ze niet steeds in opperste staat van paraatheid hoeven te zijn omdat ze niet weten wat er gaat komen en wat er gaat gebeuren. Dat is namelijk heel vermoeiend. Door een jonge baby voorspelbaarheid te geven ontstaat er regelmaat en routine. Dat geeft rust en overzicht.

Een voorbeeld van een voorspelbare routine is bijvoorbeeld: wakker worden, verschonen, voeding, knuffelen, zelf spelen, bedtijd. Of een routine kan zijn dat je in de ochtend altijd naar buiten gaat om een stukje te wandelen. Bepaalde elementen laat je steeds op hetzelfde moment terugkomen. Door een routine of een bedtijdritueel te volgen weet je baby wat er gaat gebeuren.

Het voordeel van deze regelmaat en routine is dat er ook zonder problemen vanaf geweken kan worden. Omdat je baby een stevige basis heeft is er ook ruimte om het eens een keer anders te doen. Maak je dus niet teveel zorgen als een slaapje een keer op een andere plek dan het eigen bedje plaatsvindt of je net een ander ritme hebt die dag.

Het is heel normaal als jouw baby in het begin hulp nodig heeft om te slapen

Merk jij dat jouw baby van 0 tot 6 maanden nog niet zelf in slaap kan vallen? Wees gerust: er is niets mis met jouw baby! Kindjes tot 6 maanden hebben over het algemeen ook nog heel veel hulp nodig om te slapen. Het slapen is nog geen geautomatiseerd proces wat vanzelf gaat. In de buik kreeg je kindje ook veel hulp om te slapen. Het was er aardig donker, een constante temperatuur, gewieg en geschommel van jouw bewegingen. Een perfecte combinatie om lekker te slapen. Dat het in de ‘grote wereld’ daarom niet vanzelf gaat is heel logisch. Geef daar ook vooral aan toe in het begin.

Zorgen dat er voldoende wordt geslapen voorkomt namelijk ook oververmoeidheid. En slapen doet slapen. Het afwennen van de hulp hoef je ook niet in één keer te doen. Dit doe je nou juist het liefste stapsgewijs op een liefdevolle manier. Dat is waar ik als officiële droomritmecoach ook voor sta: op een liefdevolle en responsieve manier werken aan een gezonde slaapbasis.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen