peuter wil niet slapen
09/11/2023

Help, mijn peuter slaapt niet

Soms denk je wel eens verlangend terug aan die tijd dat je heerlijke peuter nog een lieve baby was. Waarbij je hem kon wegleggen en hij lekker ging slapen. Zonder strijd. Zonder gedoe. Gewoon gemakkelijk. Dat is tegenwoordig wel anders. Wat kun je doen als jouw peuter niet slaapt? En wat heeft een kindje nodig om te slapen?

De peuterpubertijd is real en biedt jou als ouder de nodige uitdagingen. Logisch dat jij als ouder stress ervaart. Want jij ziet ook dat je peuter echt nog wel slaap nodig heeft, maar hoe krijg je dat nu voor elkaar?

Jouw peuter beter laten slapen (2,5 tot 4 jaar)

Kan ik als ouder iets doen?

Je weet dat je kindje steeds ouder wordt ze steeds meer zelf gaan doen. Dat je invloed steeds minder wordt. Maar begint dat dan al op deze leeftijd? Nee. Zeker bij een peuter heb jij als ouder nog genoeg mogelijkheden om aan de slag te gaan met het slapen van je kindje en hierin je kindje te ondersteunen en te begeleiden. In dit artikel neem ik je mee in de belangrijkste onderdelen waar jij als ouder invloed kunt hebben.

Slapen op het juiste moment

Was het maar zo simpel als: in bed gaan liggen, ogen dichtdoen, je op je zij draaien en slapen. Voor volwassenen gaat het vaak nog wel zo, maar bij peuters werkt dit toch anders. Dat komt omdat wij als volwassenen weten dat je er goed aan doet om rustig te blijven. Rustig ademhalen, niet gaan woelen, proberen te ontspannen. Peuters hebben deze skills helaas nog niet.

Wij kunnen ze daar wel bij helpen door ze in ieder geval op het juiste moment een dutje aan te bieden. Leg je je kindje te vroeg in bed, is hij nog niet moe genoeg. Het is voor een kindje dan ook heel gek om in bed te moeten liggen en niet lekker te mogen spelen. Dit geeft vaak onrust en verzet tegen het rustig blijven liggen waardoor slapen soms – door frustratie – ook niet meer lukt. Maar je kindje te lang wakker houden heeft ook niet gewenste effect. Je kindje is dan namelijk te moe. En dat zorgt vaak voor een hyperactieve peuter die maar lastig rustig kan worden en zich lastig aan haar slaap over kan geven. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar het juiste moment voor jouw kindje.

Kijk goed naar de slaapkamer van je peuter

Een fijne slaapkamer is ook belangrijk voor goede slaapjes. Een goede slaapplek is een plek waar kindjes zich veilig en op hun gemak voelen. Maar het zorgt er ook voor dat er ruimte is voor ontprikkelen en rust.

Uiteraard mag er speelgoed op een kamer staan, maar probeer niet te overdrijven. Zorg in ieder geval voor een rustig bedje en probeer het speelgoed ook niet in het zicht te zetten als het tijd is voor een dutje. Daarnaast is het fijn als je een donkere slaapkamer hebt omdat donker de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) stimuleert.

Breng structuur én rust aan in een dag

Baby’s vinden het fijn als dingen volgens een vaste volgorde verloopt. Maar ook peuters vinden dit heel fijn en hebben baat bij rust en regelmaat. Het zorgt ervoor dat ze zich kunnen voorbereiden op wat er komen gaat. Het geeft ze zekerheid en dat is voor peuters heel fijn.

Voor een peuter kun je bijvoorbeeld structuur aanbrengen door de dag op te delen in onderdelen: in de ochtend gaan jullie iets doen (boodschappen, wandeling), dan fruit eten, dan spelen, dan tijd voor een boterham, dan slapen. En probeer niet te veel activiteiten op één dag te plannen. Geef je peuter ook ruimte om thuis lekker te spelen. Kindjes hoeven vaak geen grootste en meeslepende speeltuinen of uitjes mee te maken. Thuis samen een boekje lezen op de bank is minimaal zo leuk.

Pueter wil niet slapen? Blijf consequent

Verreweg het meest moeilijke aan het ouderschap is consequent zijn. Volhouden. Want kinderen zijn nou eenmaal goed in het testen en opzoeken van de grenzen. Die grenzen hebben ze nodig om zichzelf te ontdekken en te ontwikkelen. Maar daarom is het wel belangrijk dat er grenzen zijn. Dat er duidelijkheid is. En dat is vaak een kwestie van volhouden.

Uiteraard gaat je peuter aangeven dat het geen zin heeft in een dutje of bedtijd. Spelen is immers veel leuker. Maar het is aan ons als ouders om verantwoordelijk te zijn. Om onze kinderen te voorzien in de behoeften die ze hebben, maar die ze misschien wat minder leuk vinden.

Je helpt je kindje niet door hem dan toch nog een uurtje langer te laten spelen. Juist door consequent te zijn en te zorgen dat je kind een middagdutje gaat doen heeft hij daarna nieuwe energie. En nieuwe energie zorgt ervoor dat je kindje zich fijn blijft voelen. Weet dus dat het niet gemeen is om je peuter niet altijd te geven wat hij wil, maar juist consequent te blijven. Ook bij bedtijden.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen