Petit Amelie: slaapkamer slaapritueel
24/05/2023

Zo maakten wij een nieuw slaapritueel

Ach, baby’s en slapen. Soms zijn er weken waarbij je als ouder denkt: ‘alles onder controle’. En dan volgen er weer dagen van nachtelijke huiluurtjes, troosten of moeite met in slaap vallen. Een ding is zeker, zeggen veel slaap-experts: een slaapritueel kan jouw kind enorm helpen bij het fijn in slaap vallen.

Mijn zoontje Sam heeft gelukkig de genen van zijn vader. Dat betekent dat hij gelukkig van slapen houdt. 

In deze blog vertel ik je wat meer over het nieuwe slaapritueel dat wij creëerden.

Flesje afbouwen

Inmiddels is mijn lieve kereltje 15 maanden (bijna anderhalf!) en is de avond routine ook wat veranderd. We zijn de fles voor het slapen gaan af gaan bouwen. Dat vond ik in het begin nog best lastig – het is zo’n heerlijk momentje met een dreumes in je armen – maar ervoor in de plaats kwamen een boekje lezen en tanden poetsen. Dat vind hij heel leuk om te doen, dus we hebben nog steeds een gezellig slaapritueel met naar boven gaan, alle knuffels in bed aaien, pyjama aan doen, tandjes poetsen en daarna een verhaaltje lezen.

Dat flesje gaven we bij op ons bed, bij gebrek aan een plekje om te zitten. Niet ideaal, om daarna naar zijn kamer te lopen met een ingedutte baby. Tegelijkertijd is zijn slaapkamer is niet zo groot dat ik er een (slaap)bank, chaise longue of enorme fauteuil in kwijt kan. Tot ik bij Petite Amélie deze stoel voor de babykamer vond.

Slaapritueel

Slaapritueel met baby

Een ideale stoel voor ons nieuwe avondritueel. Met de zacht aanvoelende stof is het een heerlijk plekje om weg te kruipen, met Sam op schoot, en de boekenkast binnen handbereik. En als Sam wat groter is, past ‘ie ook mooi in de woonkamer. Yep, daar heb ik hem ook op uitgezocht 😉

Eerder al hielp Petite Amélie ons met het inrichten van Sam’s eigen kamer, nadat we verhuisden van een klein appartement naar een echte grote mensen woning. Wat een verschil voor hem – en daarmee voor ons – om op een heuse babykamer te slapen.

Slaapritueel kan veranderen

Ik vind het zelf ook een fijne gedachte dat het slaapritueel kan verschillen door de maanden of jaren heen. Natuurlijk hoef je niet vast te houden aan het newborn ritme als je kindje inmiddels een dreumes of peuter is.

Misschien vind je het wel fijn om bepaalde rituelen erin te houden. Zo leest een vriendin van me haar kindje al ruim twee jaar voor. Ze begon ermee toen haar zoontje net geboren was, om hem – voordat de nacht begon – een boekje voor te lezen. Een lief idee, vond ik toen al. En dat doen ze nu nog steeds, inmiddels met een kleuter en met een nieuw zusje erbij.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief