baby slaapt niet
30/12/2023

Oud & Nieuw en slaap: tips van slaapcoach Simone

Dit weekend is het zover: Oud & Nieuw! De jaarwisseling wordt vaak gevierd met vuurwerk, familie of vrienden, een borrel, etentje of feestje: behoorlijk veel indrukken voor baby’s en kleine kinderen. Wil jij weten hoe je het beste met het slapen tijdens de jaarwisseling om kan gaan? In dit artikel bespreken we met slaapcoach Simone de meest voorkomende vragen.

Baby’s en vuurwerk

De meeste baby’s zullen niet veel merken van het vuurwerkmoment tijdens middernacht. Het is het moment van diepe slaap en veel baby’s slapen door lawaai heen op dit tijdstip. Wordt jouw kindje tóch wakker? Doe dan alles wat je normaal zou doen als jouw baby wakker wordt.

Simone: ‘Hoewel het misschien gezellig kan lijken, raad ik af om je baby mee de drukte in te nemen. Blijf lekker op de slaapkamer en houd het rustig en donker.’

Peuter en vuurwerk

Veel geluid van het vuurwerk? Jouw dreumes of peuter zou er ook zomaar eens doorheen kunnen slapen. Is dit niet zo? Stel je kindje gerust door bij hem of haar te blijven. Je kan uitleggen wat het harde geluid veroorzaakt. De meeste kindjes kunnen daarna redelijk makkelijk weer in slaap vallen.

Is jouw kindje erg onrustig of angstig, laat dan eventueel het vuurwerk zien door het raam heen. Ga liever niet met je kindje naar buiten of de drukte in.

Kleuter en vuurwerk

Simone: ‘Ik ben persoonlijk niet voor het wakker maken van je kleuter voor het vuurwerk. Is je kindje erg geïnteresseerd en begint je kindje er zelf over, dan zou je hier toch voor kunnen kiezen. Maak je kindje dan even voor middernacht wakker en kijk binnen naar het vuurwerk. Als je kindje weer naar bed gaat, doe dan een (verkort) bedtijdritueel om het opnieuw in slaap vallen makkelijker te maken.’

Blijf lekker binnen

‘Voor alle kleine kids geldt wat mij betreft: blijf binnen. Het is sowieso veiliger en daarnaast kan het temperatuurverschil en alle drukte echt in de weg zitten om jouw kindje daarna weer lekker te laten slapen. Het vuurwerk is ook mooi door het raam en het geluid een stuk meer gedempt.’

Bedenk maar zo: er komen nog veel meer jaren waarin je jouw kindje meer bij de jaarwisseling kan betrekken. En je kind misschien ook mag opblijven als ze ouder zijn. Met een baby, dreumes of peuter doe je er verstandig aan om ze zoveel mogelijk te laten slapen.

1 januari

Doe het lekker rustig aan de volgende dag. Slaap eventueel ook even als jouw kindje ligt te slapen. Mocht je zelf mee willen slapen overdag, doe dit niet te laat in de middag, anders bestaat de kan dat je zelf niet in slaap komt die avond.

Wellicht wil jouw kindje ook wat meer slapen de volgende dag als hij of zij wel wakker is geweest. Lukt het (extra) slapen overdag niet? Doe het rustig aan. Door de rust te nemen, kan jouw kindje ook herstellen.

Op visite

Ben je niet thuis maar gezellig bij vrienden of familie? Neem zoveel mogelijk vertrouwde spulletjes mee voor het slapen. En het liefst een ongewassen slaapzak of beddengoed, zodat het vertrouwd ruikt. Houd er rekening mee dat je misschien meerdere keren het gezelschap moet verlaten omdat je kindje jou nodig heeft.

Blijf je niet slapen? Probeer naar huis te vertrekken als het hoogtepunt van het vuurwerk voorbij is. Kijk of je de overgang van binnen naar de auto en van auto naar thuis zo kort mogelijk kan houden zodat jouw kindje zo min mogelijk last heeft van het temperatuurverschil en het lawaai.

Goed voornemen om in 2023 met slaap bij je baby of kindje aan de slag te gaan? Check onze complete online slaapcursus. Een hele fijne jaarwisseling gewenst, namens team How About Mom en Simone.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen