Hardlopen tijdens je zwangerschap: Celeste deed 't
18/02/2022

Celeste over hoe ze tijdens haar zwangerschap fit bleef: ‘Ook al had ik geen zin, ik zette toch die 10.000 stappen’

Sporten terwijl je zwanger bent: er zijn heel wat vrouwen die er niet aan moeten denken, maar dat geldt – op een aantal off days na – niet voor Celeste (’91). De fanatieke hardloopster wandelde gedurende haar hele zwangerschap van haar dochter 10.000 stappen per dag en raadt dat iedereen aan, zélfs als je niet vooruit te branden bent.

Aan How About Mom vertelt Celeste, inmiddels moeder van dochter Elisabeth (zes weken), hoe ze zichzelf motiveerde te blijven bewegen én deelt ze een aantal gouden tips.

Sporten tijdens de zwangerschap

Dat Celeste een fanatiek hardloopster is, blijkt wel als ze vertelt dat ze inmiddels al 5 keer een marathon heeft uitgelopen. ‘Ik heb jarenlang zo’n 4 keer per week gesport en toen in in januari vorig jaar zwanger was, bleef ik dat volhouden’, aldus Celeste. ‘Maar een dag nadat ik 15 km had hardgelopen, kreeg ik helaas een miskraam en begon ik me af te vragen: ‘Kan ik wel zo veel blijven sporten als ik graag zwanger wil worden? Trekt mijn lijf dat wel? En is het nou wel nodig om zo veel te blijven bewegen?’

Die gedachte doet Celeste uiteindelijk besluiten om een stapje terug te nemen wat betreft hardlopen. ‘M’n lichaam had nou eenmaal energie nodig om hormonen aan te maken en te menstrueren, dus toen ben ik iets minder gaan sporten’, vertelt ze. ‘Dat was een lastige keuze, want hardlopen is echt mijn uitlaatklep. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn en omdat ik het al zo lang doe, is het ook een stukje van m’n identiteit. Het was dan ook lastig om te accepteren dat ik het een beetje moest loslaten, ook al wist ik natuurlijk waar ik het voor deed.’

Vertrouwen in je lichaam

Dat Celeste het hardlopen op een lager pitje zet, is gelukkig niet voor niets geweest. Een paar maanden na haar miskraam is ze namelijk opnieuw in verwachting. ‘Ondanks dat ik hardlopen niet meer zo intensief deed, vond ik het wel heel belangrijk om fit te blijven’, vertelt Celeste. ‘Niet alleen zodat ik het sporten na m’n bevalling weer makkelijker zou oppakken, maar ook omdat ik graag fit m’n bevalling in wilde gaan. Ik moest en zou het sporten dan ook echt volhouden, maar ik was het eerste trimester zó misselijk, dat dat heel lastig ging.’

Vanaf het tweede trimester voelt Celeste zich gelukkig steeds weer beter en loopt ze zo’n drie keer per week hard. ‘Dat was heel fijn, maar van de een op andere dag ging dat helaas ook niet meer. Met 26 weken zwangerschap kreeg ik namelijk last van m’n bekken, waardoor het me niet meer lukte om lange stukken te rennen. Ook dat vond ik weer lastig te accepteren; dat m’n lichaam niet meewerkte. Ik had voor het eerst in m’n leven geen vertrouwen meer in m’n lichaam, dus dat was wel echt even schakelen.’

Doelen stellen

Hoewel Celeste in eerste instantie dus teleurgesteld is dat hardlopen niet meer lukt, besluit ze wel een ander doel voor zichzelf te stellen: iedere dag 10.000 stappen zetten. ‘Ik wilde namelijk blijven bewegen om zo fit mogelijk te blijven en dus bedacht ik dat een doel dat me zou motiveren om in beweging te blijven’, aldus Celeste. ‘Ik vond wandelen eigenlijk heel saai, maar iets anders was ook geen optie. En helemaal stoppen met bewegen, ook al was ik soms doodop en had ik geen zin, wilde ik absoluut niet. De gedachte dat ik dan weer helemaal opnieuw zou moeten beginnen na m’n zwangerschap, vond ik echt niet fijn.’

En dus zette Celeste vanaf het moment dat ze besloot minder intensief hard te lopen tot de laatste dag van haar zwangerschap – ja, echt – 10.000 stappen per dag. ‘Ik miste een doel en dus opperde m’n vriend om ook aan wandelen te beginnen’, aldus Celeste. ‘Ik snap dat dat voor zwangere vrouwen als heel veel klinkt, al helemaal als je doodop bent en totaal geen energie hebt’, vertelt ze daarover. ‘Maar het gaf mij juist – ook al was ik soms ook niet vooruit te branden – fijne energie en echt voldoening. Iedere keer als ik weer die stappen had gezet, was ik trots dat ik het had gedaan.’

10.000 stappen

Dat Celeste er alles uit heeft gehaald wat erin zit wat betreft stappen lopen, blijkt wel als ze vertelt dat ze zelfs op de dag van haar zwangerschap, 10.000 stappen heeft gezet. ‘Ik was aan het wandelen toen ineens een hele natte broek had’, vertelt Celeste. ‘Ik dacht dat ik in m’n broek had geplast, maar uiteindelijk bleken m’n vliezen – tijdens de wandeling – te zijn gebroken. Uiteindelijk lukte het me om nog 1,5 km naar huis te lopen en nog geen paar uur later begon de bevalling van Elisabeth.’

Blijven bewegen tijdens haar zwangerschap is haar dan ook zeker gelukt, maar toch heeft Celeste het herstel van haar bevalling onderschat. ‘Ik dacht altijd: ‘Dat komt wel goed, ik ben hartstikke fit, dus dat herstel zal ook soepel verlopen. Maar zeker de eerste weken na de bevalling dacht ik echt: ‘Ik ga nooit meer normaal kunnen wandelen, laat staan hardlopen.’ Inmiddels is die gedachte wel iets veranderd en loop ik sinds 1,5 week weer iedere dag 10.000 stappen, maar nu met Elisabeth. Ook hoop ik aan het einde van dit jaar een halve marathon te kunnen lopen.’

Tips

Ondanks dat Celeste het heerlijk vond om tijdens haar zwangerschap veel te bewegen, en ook nu weer, begrijpt ze ook heel goed dat dat niet voor iedereen geldt. ‘Ik heb ook dagen gehad waarop ik er echt geen zin in had’, aldus Celeste. Toch zijn er volgens haar wel degelijk een aantal fijne tips die ervoor kunnen zorgen dat je fit je zwangerschap doorkomt, namelijk:

  • ‘Mijn nummer een tip is om iets te doen wat je leuk vindt, zodat je het ook daadwerkelijk volhoudt. Wandelen vind ik heel saai, maar met een podcast op juist leuk.’
  • ‘Stel een doel zodat je – als je ‘m eenmaal hebt behaald – ook trots op jezelf kunt zijn en je voldaan voelt. Dat hoeven geen 10.000 stappen te zijn natuurlijk, 5.000 is ook al heel mooi.’
  • ‘Houd je vast aan hoe je je na het bewegen voelt, zodat je weet waar je het voor doet. Tijdens het eerste trimester van m’n zwangerschap was ik heel vaak heel moe, maar voelde ik me na het wandelen juist veel energieker.’
  • ‘Start in het begin van je zwangerschap al met bewegen, zodat je het niet op een later moment – wanneer je al een grote buik hebt – moet oppakken. Het is dan veel zwaarder en dus kun je beter vanaf het begin consistent bewegen zodat je ‘t makkelijker volhoudt.’
  • ‘Ik heb een aantal weken lang heel veel bekkenklachten gehad, maar merkte dat wandelen – ondanks dat het niet zo kan voelen – ervoor heeft gezorgd dat die klachten verdwenen. Dus ik raad je aan om, uiteraard binnen je eigen grenzen, te blijven bewegen.’

Wil je Celeste volgen? Op haar Instagram-pagina deelt ze geregeld hoe ze als kersverse moeder probeert in beweging te blijven.

Meer lezen?
Sporten na de bevalling: wanneer en hoe?
Sporten tijdens en na de zwangerschap: waar let je op?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen