tweede kindje
14/02/2023

Tweede kind makkelijker? ‘Met deze dingen stopte ik na kind twee’

Toen ik voor het eerst moeder werd had ik werkelijk waar geen idee wat er allemaal op me af kwam. Ik vond het zo overweldigend allemaal en had het idee continu fouten te maken als nieuwe moeder. Het moment dat ik mijn tweede kind ter wereld bracht, verdween dit gevoel. Natuurlijk wist ik niet altijd precies hoe ik met de uiteenlopende behoeften van mijn twee kids om moest gaan, maar ik voelde me wel een ervaren moeder. De onzekerheid was eraf. Een tweede kind vond ik echt makkelijker.

Voor de tweede keer moeder worden zorgde ervoor dat ik besloot bepaalde dingen te doen én te laten en deze deel ik graag met je.

Tweede kind makkelijker

Ik weet nog dat ik met mijn eerste kind in de speeltuin de moeder was die voortdurend over haar heen hing en haar bij elke stap in de gaten hield. Ik weet zeker dat ik haar letterlijk in bubbeltjesplastic zou hebben gewikkeld als ik kon. Ik weet ook dat ik onnodige veel bezoekjes aan mijn huisarts heb gebracht voor lichte kwaaltjes die prima thuis verholpen hadden kunnen worden. Toen mijn tweede kind kwam, groeide bij mij het vertrouwen dat (letterlijk!) de hobbels, blauwe plekken en het struikelen die bij de kindertijd horen, ook allemaal belangrijke onderdelen van de kindertijd zijn. Mijn tweede dochter leerde me de ware veerkracht van kinderen en het lukte mij om vol vertrouwen haar haar eigen weg te laten vinden. Mét vallen en opstaan.

Continu op de klok kijken

Mijn hemel, de klok bepaalde het leven van mij en mijn eerste dochter. Ik plande haar voedingen, ik plande haar dutjes, ik plande haar slaapjes overdag, haar slaaptijd ‘s avonds. Tot aan haar badtijd toe. In een poging om weer enige controle te krijgen over het complete en overweldigende gevoel dat ik geen controle had plande ik alles wat ik kon. Ook al was mijn baby het daar vaak niet mee eens. Het was gekmakend, ook al was ik me daar toen niet van bewust. Toen mijn tweede dochter in ons gezin kwam, gaf ik met tegenzin mijn nederlaag toe en gooide ik mijn obsessieve klokkijken overboord. In plaats daarvan leerde ik kijken naar de signalen van mijn dochtertje, en zij bleek mijn grootste leermeester in de kunst van overgave en vertrouwen.

Horeca bezoeken

Het is zo’n leuk beeld: een moeder met haar peuter in een restaurant, samen nippend aan hun drankje terwijl de baby slaapt in een draagzak of kinderwagen. Het is alleen erg jammer dat het geen accurate weergave is van het echte leven. Toen mijn eerste dochter werd geboren gingen we volop naar horeca: ze sliep immers lekker in de draagzak en hield zich vaak rustig. Toen mijn tweede kindje kwam, ontdekte ik al snel dat er niet zoiets bestaat als ‘ontspannen’ in een café zitten met een peuter en een pasgeborene. Dus stopten de uitstapjes naar de horeca en leerden we in plaats daarvan de picknicken in het park opnieuw te waarderen.

Twee kind: makkelijker met slaap

Als je ouder bent van één klein kind ontwikkelt de slaap zich na verloop van tijd meestal tot een voorspelbaar ritme. Jongleren met de slaapbehoeften van twee kleine kinderen tegelijk is andere koek. Eén ding dat me hielp om me minder overweldigd te voelen, was om helemaal niet meer op slaap te anticiperen. Gewoon, totaal niet. Als ik dan toch wat slaap kreeg, hoe kort het ook mocht duren, was dat een overwinning.

Zelf babyvoeding maken

De eerste keer voelde ik enorm de drang om alles goed (lees: perfect) te doen. Dat betekende ook zelf alle babyhapjes klaarmaken. Ik voelde me altijd schuldig als ik toch een potje voor haar gebruikte onderweg. Nadat de tweede was geboren besefte ik pas hoe ongelofelijk veel tijd we kwijt waren met wekelijks al die verse prakjes voor haar te bereiden. Tijd die we op dat moment niét meer tot onze beschikking hadden. Het mooie is wel dat ik daardoor bij de tweede veel sneller met de Rapley methode ben begonnen en haar gewoon met ons mee heb laten eten. Wat een rust!

Meer lezen?
Hoe kun je je voorbereiden op een tweede kindje?
Deze dingen hadden moeders willen weten voordat ze een tweede kindje kregen

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief