Tweede kindje
13/04/2022

Deze dingen hadden moeders willen weten voordat ze een tweede kindje kregen

De komst van een eerste kindje brengt een hoop vragen met zich mee en dat is bij een tweede kindje niet anders. Voor veel moeders gaat de komst van een tweede kindje namelijk weer gepaard met andere vragen en zorgen dan bij de eerste. Benieuwd wat je kunt verwachten?

In dit artikel delen we wat moeders graag voorafgaand aan de komst van een tweede hadden willen weten.

Een tweede kindje is vaak makkelijker dan je denkt

Als moeder ben je vaak veel krachtiger en sterker dan je denkt. Want hoewel de komst van een tweede kindje zorgt voor honderd vragen, zul je in loop der tijd merken dat je het moederschap van twee écht wel aankan. We ontkennen niet dat het zwaar of vermoeiend is, maar: you got this mom.

Maar kan soms ook zorgen voor onrust

Hoewel het moederschap van twee kindjes voor veel moeders uiteindelijk makkelijker is dan gedacht, betekent dat natuurlijk niet dat het niet voor onrust of onzekerheden kan zorgen. Er zullen ook momenten zijn dat je denkt: ‘Hoe ga ik het ooit volhouden om twee kleintjes op te voeden?’ Zulke gedachtes zijn volkomen normaal en absoluut geen reden tot zorgen. Laat toe dat je een situatie lastig vindt en wees niet te streng voor jezelf.

Je zult makkelijker dingen loslaten

Waar je bij de eerste wellicht alle babyboeken mooi afgestoft en compleet ingevuld op de boekenplank had staan, zal dat bij een tweede anders zijn. Met een extra baby’tje in huis leer je namelijk loslaten en dat kan verdomde fijn zijn. Je zult je namelijk beseffen dat je niet alles tegelijk kan doen en merken dat het helemaal oké is als je de was morgen doet of de boel even de boel laat.

Je oudste zal de komst van een broertje of zusje niet altijd als leuk ervaren

Een tweede kindje in huis is niet alleen voor jou en je partner een verandering, maar ook voor je oudste kindje. Orthopedagoog Loes Waanders vertelde onlangs in een artikel over de overgang van 1 naar 2 kinderen: ‘Kindjes kunnen boos worden of heel veel aandacht trekken. Moeders zijn dan vaak geneigd om het gedrag op te lossen of te compenseren. En hoewel dat een logische reactie is, kun je beter het gedrag benoemen en dat koppelen aan een emotie: ‘Ik zie dat je boos bent, omdat ik met je broertje bezig ben, dat is even wennen he?’ Verwoorden wat er in zijn of haar hoofdje omgaat zonder het te willen ‘oplossen’ zorgt voor verbinding en vermindert vaak al een deel van de frustratie.’

De liefde voor je tweede kind is even groot als voor je tweede

Als je momenteel zwanger bent van je tweede, kun je je haast niet voorstellen dat je net zoveel liefde kan voelen als voor je eerste. Veel moeders geven dan ook aan dat ze graag hadden willen weten dat hun moederhart evenveel voelt voor de eerste als tweede en dat ze daar absoluut niet aan hoefden te twijfelen. Je meest onvoorwaardelijke, grootste en diepste liefde wordt verdubbeld met de komst van een tweede kindje.

Meer lezen?
4 zorgen van moeders voor de komst van een tweede kindje
‘De baby moet weg’: uitdagingen in de kraamtijd van je tweede kindje

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief