gezinsuitbreiding zorgen bij tweede
29/11/2021

4 zorgen van moeders voor de komst van een tweede kindje

Tijdens je eerste zwangerschap zijn er 1001 vragen waar je ‘s nachts van wakker kunt liggen. Van ‘hoe vouw ik de kinderwagen met één hand open?’ tot ‘Zal ik wel een goede moeder zijn?’. Je zou verwachten dat je bij een tweede kindje behoorlijk goed weet wat je kunt verwachten. De waarheid is dat er bij een tweede kindje weer een nieuwe reeks vragen bijkomen. Eén schrale troost: die zorgen zijn compleet normaal en herkenbaar.

Kan ik wel net zoveel van mijn tweede als eerste kindje houden?

De liefde voor je kindje is een van de grootste, diepste en meest onvoorwaardelijke vormen van liefde. Het is volkomen logisch dat je zwanger van je tweede kindje afvraagt of het überhaupt mogelijk is om nog een keer zóveel van een ander te houden. Het simpele antwoord daarop is ja. Het mooie van een moederhart is dat het groeit. De liefde voor baby nummer 1 wordt niet minder, er komt gewoon een extra plekje bij in je hart. Het is geen taart die ze ineens met z’n tweeën moet delen, er komt een laag bovenop de taart.

Wat gebeurt er met de band die ik met mijn eerste kindje heb?

Het is onvermijdelijk dat je je aandacht zult moeten gaan verdelen. Dat kunnen we helaas niet mooier maken dan het is. Het verdelen van je aandacht kan, zeker in de eerste paar weken met een newborn, erg wennen zijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor jouw oudste. Gelukkig zul je vanzelf merken dat er op den duur een nieuw evenwicht komt en dat je nieuwe manieren zult ontdekken waarop je er voor allebei de kids op individueel kunt zijn. En je zult ook zien dat de één-op-één tijd, of dat nu met de nieuwe baby of met je oudere kindje(s) is, specialer voelt.

Hoe ga ik het zorgen voor een baby en een peuter/kleuter combineren?!

Wat moet ik doen als de baby huilt, terwijl ik de oudste net eten geef? Hoe ga ik die wisselende slaapschema’s combineren? Hoe leg ik een peuter in bed als de baby ook wakker is? Wat moet ik met de oudste doen als ik onderweg de baby moet (borst)voeden? Zulke herkenbare vragen. Op sommige van deze vragen is er nu geen concreet antwoord te geven, je zult het simpelweg gaan ervaren en op dat moment de beste keuze maken. Je zult misschien wat makkelijker worden (dag slaapschema, hallo iPad). Je zult soms de baby even laten huilen in de box als jouw peuter je op dat moment nodig heeft. Je zult soms moeten accepteren hoe de oudste er een ongelofelijke zooi van maakt terwijl jij borstvoeding geeft. Let it go wordt je nieuwe mantra en je gaat versteld staan van hoe vindingrijk jij gaat zijn als moeder van twee.

Hoe gaat onze huidige gezinsdynamiek veranderen met de komst van een tweede?

De overgang van ouders naar geliefden loopt bij het ene koppel vlekkeloos en heeft bij het andere koppel iets meer voeten in de aarde. Je bent niet de eerste die rond de zes weken naar haar partner kijkt en denkt ‘waarom hebben wij in hemelsnaam samen een kind gekregen?!’. Langzaamaan zullen jullie je draai gaan vinden als ouders en zullen jullie samen een ritme en modus vinden waarin jullie dat ouderschap rocken. Het idee dat je straks weer alles ‘overhoop’ gaat gooien kan best beangstigend zijn. Wees getroost: je kan er écht vertrouwen in hebben dat jullie straks ook weer je draai gaan vinden alleen nu als ouders van twee kiddo’s. Gaat het allemaal vlekkeloos verlopen? Dat niet. Maar hey dat is toch eigenlijk ook een illusie met kinderen?

Meer lezen?

‘De baby moet weg: uitdagingen in de kraamtijd van je tweede kindje’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen