De eerste hapjes van je baby: hoe pak je dat aan? Als je baby rond de vier of vijf maanden is, is de kans groot dat je gaat nadenken over vaste voeding. Er zijn verschillende manieren en methodes om je baby te laten wennen aan andere voeding naast borstvoeding of flesvoeding. In dit artikel vertellen we je over het verschil tussen de Rapleymethode, de Kleintjesmethode en de methode van hapjes of gepureerd eten.
Zo heb je na het lezen een beter beeld van de verschillende manieren waarop een baby kan kennismaken met vaste voeding. Er is geen goed of fout. Kies een methode die bij je past. En weet dat je ook methodes kunt combineren.
Starten met vaste voeding? Check de online cursus: jouw baby’s eerste hapjes
Groentehapjes of fruithapjes
Het is een methode die je veel terug hoort, die vaak op het consultatiebureau genoemd wordt en die jouw ouders misschien ook gebruikt hebben toen jij baby was: groentehapjes of fruithapjes voor je baby. Door eten te koken en te pureren maak je een zacht papje, wat je baby makkelijk kan doorslikken.
Deze methode wordt door veel ouders gebruikt. Het is makkelijk, je kunt je baby lepeltje voor lepeltje laten wennen, en je kan in één keer een grote hoeveelheid maken, pureren en invriezen. Je kunt er ook voor kiezen om potjes babyvoeding te kopen in de supermarkt. Maar zelf groentehapjes en fruithapjes maken – liefst met verse en biologische groenten – is niet alleen goedkoper, het is ook gezonder.
Naast groentehapjes of fruithapjes die je met een lepeltje aan je baby voert, kun je er ook voor kiezen om je baby – als hij of zij klaar is voor de eerste hapjes – zelf te leren eten. Dat kan met de Rapleymethode of met de Kleintjesmethode.
Wat is de Rapleymethode?
De Rapleymethode, vernoemd naar de Amerikaanse onderzoekster en schrijfster Gill Rapley, is het introduceren van vast voedsel aan een baby, door hem of haar stukken eten aan te bieden en te laten onderzoeken. De methode wordt in het Engels ook wel baby-led weaning (BLW) genoemd. In haar onderzoek merkte Gill Rapley dat baby’s prima in staat zijn om zelf te besluiten wanneer ze met vast voedsel beginnen, als ze de gelegenheid krijgen.
Jouw baby is gewend om aan de borst of aan de fles te drinken. Een baby kan uitstekend zuigen, maar vaardigheden als kauwen, slikken en doorslikken – die we nodig hebben om te eten en drinken – moet een baby gaan aanleren. Door geprakte groenten en fruit of potjes babyvoeding te gebruiken oefent een baby niet met kauwen. De essentie van de Rapleymethode of baby-led weaning is dat je vanaf zes maanden vaste voeding bij je baby aanbiedt. Dan is het juist de bedoeling dat je kind niet zuigt. Daarom geef je grote stukken, zo groot dat een kind het niet kan opzuigen en zich kan verslikken.
De basisprincipes van de Rapleymethode zijn:
- Vanaf 6 maanden bied je hele stukken groente of fruit aan, die je baby zelf met de handjes eet
- De controle en regie over het eten ligt volledig bij je baby. Je baby zal op zijn eigen tempo gaan ontdekken.
- Borstvoeding is een belangrijk deel van de voeding. Bijvoeding moet niet ten koste gaan van de borstvoeding.
Wat is de Kleintjesmethode?
De Kleintjesmethode is vernoemd naar de bedenker, de Nederlandse lactatiekundige en kinderdiëtist Stefan Kleintjes. Stefan is diëtist, lactatiekundige en schrijver en helpt ouders om hun kinderen van 0 tot 4 jaar zelf te leren eten. En hij is de docent van How About Mom’s cursus Jouw baby’s eerste hapjes!
Volgens de Kleintjesmethodes leert je baby eten in zijn of haar eigen tempo. Je baby bepaalt zelf of hij toe is aan vast voedsel. Heeft je baby geen zin om te eten, dan is dat ook prima. Jij bepaalt wat je voor zijn of haar neus legt, maar je baby beslist of en hoeveel hij wil eten.
De Kleintjesmethode is een hele relaxte methode om te leren eten. Je kindje gaat spelen, ontdekken en gaandeweg steeds meer mee-eten. De Kleintjesmethode benadrukt het sociale aspect van eten. Als ouder volg je je baby en kind, en geef je hem of haar de kans om te leren eten en te zien hoe leuk samen eten kan zijn. Zonder druk of dwang. “De Kleintjesmethode is een prettige en kindvriendelijke manier om je kind kennis te laten maken met nieuw vast voedsel. Het is een eetmethode waarbij je niets hoeft te prakken of te pureren en waarbij je je kind ook niet hoeft te voeren” zegt Stefan. “Jij faciliteert en je kind gaat op ontdekkingsreis, gaat oefenen met kauwen en doorslikken. Jij volgt als ouder je kind.”
Wat is het verschil tussen de Rapley en de Kleintjesmethode?
De Kleintjesmethode en de Rapley-methode komen in essentie op hetzelfde neer: je introduceert vast voedsel door je kind uit te dagen het zelf te proberen te eten. In plaats van gepureerd eten geef je hem of haar stukken die hij zelf naar zijn mond kan brengen.
Er zitten ook een aantal verschillen in de Rapleymethode en de Kleintjesmethode.
Voor de Rapleymethode geldt:
- direct met de pot mee eten
- zonder suiker tot een jaar
- je baby heeft de controle en regie
Voor de Kleintjesmethode geldt dit ook. Stefan Kleintjes voegt daar nog aan toe:
- zo puur mogelijk eten
- duurzaam eten, liefst biologisch
- liefst geen suiker en geen zout
- volkoren producten
- baby heeft controle en regie
- streven: behoud van borstvoeding
- advies bij introductie voedingsmiddelen door voedselintroductieschema
- geen strijd aan tafel, leren loslaten als ouder
Kun je de verschillende methodes ook combineren?
Groentehapjes, fruithapjes, een stronkje broccoli of een broodkorst aanbieden. Wat als je de verschillende methodes tegelijk wil proberen? Kan dat?
Groente- en fruithapjes of gepureerd eten is altijd de standaard geweest. Misschien zijn er opa’s en oma’s, kinderdagverblijf of een oppas in jullie omgeving die het niet aandurven of het gevaarlijk vinden om vaste voeding aan te bieden aan je baby. Vaak is dat een kwestie van onbekend maakt onbemind.
Het combineren van de verschillende methodes kan prima. Als jij thuis de Kleintjesmethode volgt en de oppas of opa en oma je baby wel een gepureerde voeding geven, is dat geen probleem. Er zijn geen aanwijzingen dat dat verstorend werkt.
Misschien is het leuk om – als je baby al een paar maanden verder is en fantastisch goed aan tafel zit en zelfstandig kan eten – opa en oma eens uit te nodigen en te laten zien hoe goed het gaat. Wedden dat ze trots zijn hoe goed jouw kleintje kan eten?
Meer lezen?
De eerste hapjes: groenten of fruit voor je baby?
De eerste hapjes: zo begint jouw baby met eten
Het belang van baby’s laten knoeien met eten