03/06/2020

Kraamtijd in de coronacrisis: wat betekent dit voor jou?

Het is iets waar je waarschijnlijk de hele zwangerschap naar uitkijkt: de kraamperiode. Eindelijk jouw kindje ontmoeten. Dagen in bed doorbrengen met een slapende baby op de borst, jullie kleine trots aan de familie voorstellen, en na een paar dagen, als het even kan, voor de eerste keer in de kinderwagen naar buiten. Het coronavirus en alle maatregelen die in Nederland gelden maken dat de kraamtijd er voor nieuwe mama’s voorlopig anders uitziet. 

“De zorg in de gezinnen blijft voorlopig, maar het kraambezoek moet uitgesteld worden”, legt kraamverzorgende Céline uit. “De kraamweek is een bijzondere ervaring. Vanwege de kwetsbaarheid van moeders en baby’s is het noodzakelijk om contacten en aanrakingen te beperken, óók voor de kraamverzorgsters. Hoe meer mensen er in een gezin over de vloer komen, hoe moeilijker het is om de hygiëne en maatregelen te bewaken.”

Voor de kraamverzorgenden ziet het werk er vanwege de nieuwe maatregelen ook anders uit. Zolang de kraamverzorgster in huis is, mag er geen kraamvisite komen, zo luidt het huidige advies. Er wordt niet meer gewisseld op verzoek van een gezin en stagiaires of meelopers zullen voorlopig niet meer meekomen naar de gezinnen.

Geen kraambezoek dus als de kraamverzorgende in huis is. Als gezin moet je zelf ook maatregelen treffen, vertelt Céline. “Onder andere door nog strenger te letten op hygiëne, directe contacten te vermijden en vooral eerlijkheid van mensen van buitenaf verwachten. Hebben familieleden of kennissen gezondheidsklachten, hoe mild deze ook zijn, dan moeten ze niet op bezoek komen.

Verdriet mag er zijn

Deze praktische zaken en maatregelen hebben impact op hoe jouw kraamweek en kraamtijd eruit zien. Jouw ouders, opa, oma of andere familie die in de risicogroep vallen, kunnen niet hun kleinkind komen bewonderen. “Dat je teleurstelling en verdriet ervaart is super logisch. Je mag dit zo voelen en hoeft je niet groot te houden. Bespreek deze gevoelens, ook naar de mensen die je er graag bij had gehad. Gedachtes als ‘Er zijn veel ergere dingen aan de hand, er gaan ook mensen dood’, mag je loslaten. Je mag verdrietig en teleurgesteld zijn dat jouw kraamtijd er nu opeens heel anders uitziet”, benadrukt Nine Gramberg, GZ-psycholoog bij iPractice.

“Probeer jezelf wel eraan te herinneren waarom deze maatregelen er zijn. Waarom jullie dit doen, wat de effecten hiervan zijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kindje, voor je ouders en andere mensen om je heen”, zegt Nine. Probeer niet uit het oog te verliezen dat we samen ons gedrag aanpassen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen.

Wat kan er nog wel?

Ook hier geldt dat we in hetzelfde schuitje zitten, met als bijkomend voordeel dat vriendinnen en familie tegenwoordig juist een stuk beter bereikbaar zijn. In plaats van dat jij thuis zit met de baby en ieders leven doorgaat, zijn we nu allemaal aan huis gebonden. Dat betekent dat er ook meer tijd en ruimte is om met elkaar te (video)bellen. Misschien kun je een vaste dag of tijd prikken waarop je even met familie of vriendinnen belt, zodat je regelmatig even andere mensen ziet en spreekt.

Raamvisite is het nieuwe kraamvisite’, hoorden we van de week. Elkaar door het glas heen zien is natuurlijk onvergelijkbaar met een dikke knuffel kunnen geven, maar het is wel een manier om elkaar toch even te zien en jouw kleine wonder te kunnen tonen aan familie of vrienden. Misschien kun je door het glas heen kletsen, of belt ondertussen zodat je elkaar goed kunt verstaan.

Hulp van je partner

Als de kraamverzorgster op den duur weg is, zul je zelf een ritme en structuur voor je dagen met een kleine baby gaan vinden. Jouw baby is gebaat bij een ritme en structuur, maar jij als nieuwe moeder ook. Vooral in deze onzekere tijden, waarin de rest van de wereld ook op z’n kop lijkt te staan, kan een dagritme vinden des te fijner zijn.

“Juist als je merkt dat je gevoelens van stress of angst hebt, kan een dagstructuur een fijne houvast geven. Zorg daar in dat je ook ruimte voor jezelf creëert, momenten waarop jij op adem kunt komen.”

Misschien kun je daarbij zelfs profiteren van het feit dat jouw partner nu (langer) thuis is. Kan hij tussen die twee werk-gesprekken door even een luier verschonen, terwijl jij onder de douche gaat, of even tijd hebt om te lunchen.

Focus op hier en nu

Nadat je moeder bent geworden staat jouw wereld even op z’n kop, terwijl de ‘normale’ wereld gewoon doorgaat. Althans, zo lijkt het voor veel nieuwe moeders. Door de coronacrisis staat de ‘normale’ wereld ook op z’n kop. Er is veel onbekendheid en onzekerheid, als het gaat om onze gezondheid, werk, inkomen, opvang of school voor onze kinderen.

Kraamverzorgende Céline: “Hoewel het zeker niet eenvoudig is om al deze zorgen te blokkeren, kan ik je alleen maar op het hart drukken om in deze periode te focussen op wat dat waar jij controle over kunt uitoefenen. Focus op het hier en nu. Hou je aan de maatregelen, dat is wat jij kunt doen. Verder mag je je alleen focussen op jouw gezin, op het zoeken naar ritme en structuur. Hou je maar vast aan die grote taak en laat je niet meeslepen door alles wat er om je heen gebeurt. Een kraamperiode is altijd al een periode om thuis in je eigen bubbel te zitten, dus doe dat nu nog een beetje extra.”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen