Het is volkomen logisch dat je als zwangere vrouw in deze onzekere periode – zeker als gevolg van het coronavirus – extra last kunt hebben van stress of spanning. Het is belangrijk om te beseffen dat een tijdelijke periode stress ervaren oké is, zowel voor jou als de baby, en dat stressen om het stressen juist niet goed is.
Het coronavirus, de strenge maatregelen in ons land en alle informatie die we hierover horen en lezen, kunnen angst, stress of een onrustig gevoel bij je oproepen. Dit is normaal al heel vervelend, maar op het moment dat je zwanger bent kunnen deze gevoelens – mede onder invloed van hormonen – nog meer versterkt worden. We vragen advies aan GZ-psycholoog Nine Gramberg, werkzaam bij iPractice.
Omgaan met stress tijdens zwangerschap
“Het belangrijkste wat ik je wil meegeven is dat even stress oké is. Het is volkomen logisch dat je als zwangere vrouw op dit moment meer angst en stress kunt ervaren. Weet dat je lichaam hierop is ingesteld en dit goed kan reguleren. Ook voor de baby is een tijdelijke periode van stress niet erg. Wat echter niet goed is, is stressen om het stressen. Als jij stress hebt om het feit dat je stress hebt, maak je het eigenlijk alleen maar erger.”
Wat moet je doen als je merkt dat je stress hebt? “Probeer voor jezelf na te gaan wat jij moet doen om je goed te voelen, om tot rust te komen. Dat is voor iedereen iets anders. De ene vrouw gaat mediteren, ademhalings- ontspanningsoefeningen doen, de ander geeft de voorkeur aan een wandeling buiten, bellen met een vriendin of even onderuit op de bank met je favoriete serie op Netflix. Ga na wat werkt voor jou en probeer dat regelmatig te doen.”
Omgaan met angst tijdens zwangerschap
Merk je dat je veel last hebt van angstige gevoelens? Praat er dan over, deel deze angsten en de rampscenario’s die er mogelijk in jouw hoofd omgaan. “Als dit soort gedachtes in je hoofd rondjes blijven draaien, hebben ze de neiging om steeds groter en negatiever te worden. Als je ze echter uitspreekt of je zorgen met iemand deelt, zul je merken dat ze al kleiner worden.”
“Soms werkt het heel relativerend een angst hardop uit te spreken: misschien voelt het ineens wel wat overdreven, terwijl het in je hoofd heel reëel leek. Als je veel last hebt van je angstklachten kan het ook behulpzaam zijn om jezelf uit te dagen om te verkennen hoe realistisch deze angsten zijn. Dat kan bijvoorbeeld door deze vragen te stellen: is het waar, hoe groot is de kans hierop, en kan ik er ook op een andere manier ernaar kijken?”
Nine stelt ook voor om je informatievoorziening te beperken. “We worden overspoeld met informatie, visies en meningen. Al die uiteenlopende informatie en nieuwsberichten tot je nemen helpt vaak niet, ze maken je alleen maar ongeruster. Spreek met jezelf af dat je je beperkt tot enkele bronnen voor je nieuwsvoorziening, bijvoorbeeld het NOS Journaal of het RIVM. Kies ervoor om ‘s ochtends een moment te hebben waarop je nieuws tot je neemt en ‘s avonds, maar niet meer de hele dag door alles te willen volgen via nieuws apps of alle berichten te lezen die je tegenkomt.” Kortom: neem jezelf ook een beetje in bescherming tegen de stortvloed aan informatie in dit digitale tijdperk.
Betrouwbare informatie
Heb je bijvoorbeeld angst over jouw aanstaande bevalling, en hoe dat zal gaan in het ziekenhuis, bespreek dit dan met iemand die verstand van zaken heeft. Ga niet zelf op zoek via Google, maar raadpleeg een betrouwbare bron. Bijvoorbeeld jouw verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen jou helpen aan feitelijke informatie en gerust stellen.
Ook voor alle andere informatie over het coronavirus drukken wij je op het hart om je te laten informeren door de juiste bronnen. Via deze website kun je betrouwbare informatie naar jezelf of naar je partner toe laten sturen via de mail.
Wil je liever met een psycholoog praten, dan kun je bij iPractice terecht voor een chat, telefoongesprek of video-consult. Vanwege corona richtte iPractice het Corona loket op, waar je gratis of op basis van een donatie vragen kunt stellen of een consult kunt boeken bij een psycholoog: www.ipractice.nl/corona.