hoe voelt een postpartum depressie
07/01/2023

Het belang van een kraamplan (+ wat je erin kunt zetten)

De kraamtijd is een bijzondere en tegelijkertijd intense periode. Ons advies is dan ook om de tijd te nemen (samen met je partner) na te denken over wat je belangrijk vindt in de eerste dagen en weken na de geboorte en op basis daarvan een kraamplan op te stellen. Hoe wil je omgaan met kraamvisite? Hoe zorg je dat jullie het samen fijn houden? Wat brengt jou rust en ontspanning? Het is fijn om daar vooraf over te praten en verwachtingen uit te spreken.

We delen in dit artikel daarom alles wat je wil weten over het opstellen van een kraamplan.

Kraamplan

Voordat je start met het schrijven van een kraamplan, is het handig jezelf en je partner vragen te stellen over de kraamperiode. Denk daarbij aan:

  • Hoe zou voor jou de ideale kraamtijd eruitzien?
  • Wat zijn jouw wensen of verwachtingen met betrekking tot de kraamverzorgster?
  • Wat zijn jouw grootste zorgen?
  • Wanneer brengen jullie familie en vrienden op de hoogte van de geboorte van jullie kindje?
  • Wanneer wil je het geboortekaartje sturen?
  • Hoe wil je omgaan met kraamvisite? Wie mogen er wanneer langskomen en hoe ziet dat bezoekmoment er dan uit (even snel of juist samen eten?) Durf je ook kraamvisite af te zeggen of uit te stellen als het even wat minder gaat?
  • Aan wie durf jij de zorg voor jouw baby’tje toe te vertrouwen als jij bijvoorbeeld even rust nodig hebt?
  • Hoe wil je omgaan met sociale media? Mag familie of kraamvisite iets delen op Facebook of Instagram?
  • Dagen met een baby kunnen voorbij vliegen, misschien heb je niet eens tijd om te douchen. Hoe blijf je dan veerkrachtig? Hoe kun je toch mini-momenten van ontspanning voor jezelf creëren? Een massage, meditatie of een warm bad? En wat heeft je partner nodig om jou goed te kunnen ondersteunen?

Handige nummers

In je verlof kun je alvast een lijstje met telefoonnummers en handige websites maken. Bijvoorbeeld van een lactatiekundige. Het kan fijn zijn om een nummer te hebben en alvast uit te zoeken hoe het zit met je zorgverzekering. Zijn er andere mensen of instanties bij wie je kunt aankloppen voor hulp? Bijvoorbeeld een osteopaat, bekkenfysiotherapeut en psycholoog. Misschien kijk je al maanden uit naar het eten van sushi, dus zoek ook alvast de site van je favoriete restaurant op om lekker eten te bestellen. Of regel alvast wat extra hulp in het huishouden.

Verzorging van de baby

In je kraamplan kun je ook je wensen met betrekking tot de verzorging van de baby opnemen. Wil je borstvoeding gaan geven? Wel of geen speen? Wat zijn jouw wensen als het gaat om slapen of huilen? Hoe gaan jullie het ‘s nachts doen? Vind je het belangrijk om in de eerste paar dagen regelmatig huid-op-huid contact met je baby te hebben? Schrijf dat dan op, dan kan je kraamverzorgende daar rekening mee houden.

Als je al een kindje hebt, is het ook slim om te bedenken hoe jullie de eerste weken het ritme in zijn of haar leven gaan vasthouden. Hoe gaat het met de opvang of met jouw moederdagen (als je ineens en een baby en een kind hebt)? Tenslotte: iedere moeder is anders en iedereen heeft andere wensen als het om de kraamtijd gaat. Er is geen goed of fout, zolang jij een keuze maakt die bij jou past.

Ervaring van een moeder

Aan Nina vroegen we hoe zij het opstellen van een kraamplan heeft ervaren. Ze vertelt: “Ik had een uitgebreid geboorteplan gemaakt en veel tijd gestopt in het onderzoeken van allerlei keuzes. Dit vond ik enorm waardevol om te doen. Achteraf gezien had ik heel graag ook een kraamplan willen maken. Ik weet zeker dat ik dan beter voorbereid was geweest en makkelijker om hulp had gevraagd toen het nodig was.”

Meer lezen?
Een positieve terugblik op de kraamtijd: zo ervaarden deze moeders de bijzondere periode
Doula Sanne over waarom niet alleen je baby, maar ook jij centraal mag staan in de kraamtijd

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen