Kim vierde trimester
28/04/2022

Mijn vierde trimester: “De kraamtijd is magisch, maar ook beperkend”

Auteur

Datum

Categorie

Share

Het vierde trimester, de eerste drie maanden met jouw baby. Een periode waarin jouw herstel centraal staat, samen met het wennen aan een nieuw mensje in jouw of jullie leven. Een fase in je leven die de meeste vrouwen omschrijven als een rollercoaster aan emoties. Hoe was dit voor jou? Deze week vertelt Kim haar verhaal.

Hoe zou jij het vierde trimester in één woord omschrijven? 

‘Ambigu. Het was lastig zoeken naar één woord, want ik vond mijn kraamtijd heerlijk, maar tegelijkertijd ook heel beperkend. In het begin draait alles om het nieuwe kindje en dat is behoorlijk wennen. Je moet een nieuwe balans vinden en dat kost tijd. Zeker omdat we ook al ons zoontje van 2 hadden rondlopen, die wilde ook aandacht van mama. Aan de andere kant is het magische periode om dat nieuwe kindje te mogen te ontmoeten dat je 9 maanden lang in jouw buik hebt gedragen. Ik vond het een hele opluchting om haar veilig in mijn armen te hebben na een onzeker eerste trimester.’

Had jij je voorbereid op jouw kraamperiode? Zo ja, hoe?

‘Deze keer heb ik mij eigenlijk niet voorbereid qua dingen lezen omdat het mijn 2e kindje is. Daardoor wist in grote lijnen wat mij te wachten stond. Wel heb ik voor de bevalling een consult gehad met een lactatiedeskundige om te kijken wat er mogelijk is met borstvoeding in combinatie met medicatie die ik moet slikken vanwege een chronische aandoening.

Verder had ik vooral de houding ‘we zien wel wat er komt’ en hebben we vooraf hulp gevraagd aan (schoon)ouders voor de eerste weken omdat we wisten dat het dit keer weer een keizersnede zou worden. Daarnaast kwam de schoonmaakster een keer extra en hebben we de eerste drie weken maaltijden via een maaltijdenservice geregeld waardoor we niet naar huishouden hoefden om te kijken. Ook bleef onze oudste naar de opvang of opa/oma gaan, waardoor we vier dagen per week de tijd hadden voor onze jongste. Door alle praktische voorbereidingen hebben we echt een hele relaxte kraamtijd gehad.’

Kun je iets vertellen over jouw bevalling?

‘Dit keer heb ik een geplande keizersnede gehad. Rond 7:00 moesten we ons melden in het ziekenhuis, rond 9:00 werd Isabel geboren en rond 10:00 waren we terug op “onze” ziekenhuiskamer. Wat een verschil met mijn eerste bevalling die eindigde in een spoedkeizersnede: alles ging heel relaxt en werd uitgebreid uitgelegd. En het allerbelangrijkste: ik kreeg Isabel meteen op mij en ze haalde meteen zelfstandig adem. Dat was met mijn zoontje niet geval omdat hij een vrij moeilijke start had.

Ik kijk heel positief terug op de geplande keizersnede en dat heeft mijn kraamtijd ook ten goede beïnvloed: na een paar dagen kon ik eigenlijk alle zorg voor Isabel al op mij nemen. Mijn herstel ging ook sneller in vergelijking met de eerste weken bij mijn zoontje.’

Hoe heb je jouw lichamelijke herstel na de bevalling ervaren?

‘Mijn herstel is beide keren heel soepel gegaan: rond de vijf weken zat ik weer op mijn racefiets en heb ik het sporten opgepakt. Wat bij mijn 2e keizersnede wel tegenviel was dat ik zes weken niet mocht tillen. In combinatie met een peuter is dat een behoorlijke uitdaging. Maar met geduld, hulp van mijn man en creativiteit kom je een heel eind. Na 8 weken kan ik alles weer en dit keer heb ik geen (rug)klachten aan de bevalling overgehouden. Het is heerlijk om het sporten weer op te kunnen pakken en 4 á 5 keer in de week een uurtje bezig te zijn.

Deze keer is mijn geheugen wel een stuk slechter tijdens de zwangerschap en de periode daarna, dat is wel echt wennen. Sommige dingen moet ik echt opschrijven om niet te vergeten. En het leidt af en toe tot hilarische situatie: denken dat je een jas kwijt bent terwijl je hem toch echt naar de stomerij hebt gebracht.’

Ook last van mombrain? Hierdoor komt het en dit kan jou helpen

Waarvan dacht jij: had iemand mij dit even van te voren kunnen vertellen?!

‘Dat de kraamtijd of de eerste drie maanden (zeker in Corona tijd) heel saai en eenzaam kunnen zijn.’

Heb je iets speciaals gedaan of juist gelaten in de kraamperiode?

‘Ik heb besloten om de borstvoeding niet te door te zetten toen het niet soepel ging. Het aanhappen deed enorm pijn en ik voelde mij er totaal niet comfortabel bij. Ik weet uit ervaring met mijn zoontje dat kinderen het ook prima doen op flesvoeding, dus die beslissing wat snel genomen. Toen mocht ik in verband met medicatie geen borstvoeding geven en dat maakte de keuze nu zoveel makkelijker.

Qua kraambezoek hebben we eigenlijk vanaf dag één vrienden en familie op bezoek gehad, iedereen die wilde kon mee eten en soms lekker blijven borrelen. Maar het bezoek was altijd relaxt en zorgde zelf voor eten/drinken zodat ik op bank of bed kon blijven.’

Welke tip of advies zou jij aan een andere aanstaande moeder willen geven over het vierde trimester?

‘Alles is goed en er is niet één goede manier om het vierde trimester in te vullen. In de huidige tijd lijkt het alsof bepaalde normen leidend zijn en dat is soms jammer omdat die niet voor iedereen werken. Zelf ben ik na de geboorte van mijn zoontje na zes weken weer parttime gaan werken en ook dit keer zat ik tien dagen na geboorte alweer bij een (digitale) opleidingsdag. Voor veel vrouwen onbegrijpelijk, voor mij een verademing om even niet met baby-dingen bezig te zijn.’

Is er nog iets anders dat jij wilt delen over jouw eerste drie maanden als (nieuwe) moeder?

‘Volg vooral je eigen gevoel en geniet van de eerste drie maanden, want het is voorbij voordat je het weet.’

Meer lezen?
Een positieve terugblik op de kraamtijd: zo ervaarden deze moeders de bijzondere periode
Mijn bevalverhaal: “Twee keer een keizersnede: twee compleet andere ervaringen”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief