26/04/2022

“We willen er ook voor je zijn als bevalling of kraamperiode anders loopt dan verwacht”

Auteur

Datum

Categorie

Share

Ruim veertig procent van de vrouwen wordt tijdens de zwangerschap door de verloskundige overdragen aan een (academisch) ziekenhuis. Diabetes type 1, epilepsie of een hoge bloeddruk kunnen ervoor zorgen dat een zwangerschap ‘medisch’ wordt. Of er kan iets met het ongeboren kind aan de hand zijn: 11.000 baby’s per jaar worden te vroeg geboren.

Een ziekenhuisopname voor de zwangere of haar baby, vroeggeboorte of een complexe bevalling betekenen vaak een andere start voor moeder en kind.

“We kennen de cijfers, we horen en lezen de verhalen vanuit onze community. Daar wilden we heel graag wat mee doen. Want deze groep zwangeren, moeders en vaders hebben juist zo veel behoefte aan herkenning, betrouwbare informatie en steun”, zegt Frederieke Jacobs van How About Mom.

Nieuw onderdeel: ‘Een andere start’

Vanaf vandaag is Een andere start terug te vinden in de How About Mom app. De uitbreiding van de app is bedoeld om (aanstaande) moeders en ouder houvast te bieden als zij een ziekenhuisopname, ziekte, vroeggeboorte of een complexe bevalling meemaken.

“Met deze uitbreiding hopen we erkenning en herkenning te bieden, als jij een complexe bevalling of een andere start dan verwacht hebt meegemaakt”, aldus Anna en Frederieke Jacobs, oprichters van How About Mom.

Je vindt in de app informatie over onderwerpen als een kraamtijd in het ziekenhuis, omgaan met rouw en verlies, tips voor mentale ondersteuning, ondersteuning aan huis, en veel aanvullende bronnen en websites.

Samengesteld met team van experts

Anna: “We zijn blij dat we met een geweldig team van experts uit de geboortezorg en ervaringsdeskundigen – die zelf een complexe bevalling of ziekte hebben meegemaakt – konden samenwerken.”

Een van die experts is Manon Benders, hoogleraar en afdelingshoofd Neonatologie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Zij vertelt: “Ongeveer 10% van de kinderen wordt te vroeg geboren: in Nederland gaat het om 11.000 baby’s per jaar. We spreken over vroeggeboorte bij een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken. Meer begrip en bekendheid is belangrijk, want een vroeggeboorte of moeilijke start voor je baby heeft een enorme impact op gezinnen en ouders.”

Naast hoogleraar en afdelingshoofd Neonatologie Manon Benders werkte How About Mom samen met zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen, waaronder Tamara de Langen (gespecialiseerd moeder-pasgeborene verpleegkundige in het OLVG), Gaby Dam (counsellor en ervaringsdeskundige Anders dan verwacht), Mathilde Keij (lichaamsgerichte stemcoach, NICU-muziektherapeut en ervaringsdeskundige) en Ilona Slomp en Lindy Prins (oprichters van Veer-Krachtige Ouders en ervaringsdeskundige professionals binnen de complexe geboortezorg).

Een Andere Start_How About Mom

Download de app

De gratis How About Mom app (iOS en Android) is ontwikkeld met een team van zorgprofessionals en experts uit de gezondheidszorg.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief