Mary Ann Kammeron How About Mom
01/10/2021

Momtalk: Mary-Anne

Mary-Anne Joséphine Kammeron (’92) is de moeder van Noah Rae (‘18) en getrouwd met Nazar. Ze werkt als model, influencer en online ondernemer.

Hoe kijk jij terug op het eerste jaar moederschap?

Moeder worden is het mooiste wat er is en mijn zoon is mijn grootste rijkdom, maar het is niet altijd eenvoudig. In het eerste jaar als moeder vond ik het soms best lastig om een goed ritme van slapen, eten en spelen te vinden. Ik wilde me laten leiden door wat Noah Rae wilde, maar ik kwam er ook achter dat ik als moeder een belangrijke rol speel bij het creëren van die structuur voor je kindje.

Als online ondernemer deel ik veel, maar ik heb bewust ook bepaalde onderdelen van het moederschap voor mezelf gehouden. Bijvoorbeeld de keuze om ruim anderhalf jaar borstvoeding te geven, en om samen te slapen met Noah Rae. Die keuzes voelden en voelen heel persoonlijk. Ik denk dat het er ook mee te maken heeft dat je in die eerste periode nog zoekende bent in het moederschap. Ik wilde mijn eigen keuzes maken, zonder online of offline beïnvloed te worden door anderen.

Hoe vond je het geven van borstvoeding?

Prachtig en tegelijkertijd pittig. Ik heb echt gehuild af en toe, waarom doe ik dit? Vooral toen zijn tandjes doorkwamen deed borstvoeding op bepaalde momenten zoveel pijn. Ik heb vaak tegen mijn man Nazar uitgeroepen: dit is de laatste keer! En dan volgde er vaak in de avond weer zo’n fijn en intiem voedingsmoment met Noah Rae, dat je die pijn de dag erna weer vergeten bent.

Uiteindelijk heb ik ruim anderhalf jaar borstvoeding gegeven. Ik voedde op verzoek. Borstvoeding is voor mij ook iets symbolisch: je kindje is letterlijk heel dicht bij je, jullie band is enorm hecht. Na anderhalf jaar kwamen we allebei in een nieuwe fase terecht, waarbij er meer ruimte kwam om elkaar
los te laten.

En hoe was het om weer aan het werk te gaan?

Ik wilde er geen jaar tussenuit, wist ik van tevoren. Als model en online ondernemer – ik geef onder andere trainingen op het gebied van social media – werk ik als freelancer. Alles wat ik heb opgebouwd wilde ik zo goed mogelijk behouden en niet aan de kant zetten.

Tijdens mijn zwangerschap sprak ik met een aantal kennissen en vrienden om te peilen en te brainstormen hoe dat straks zou gaan, na de geboorte van Noah Rae. Het mooie was dat iedereen die ik sprak me adviseerde om eerst te gaan ervaren hoe het is als moeder. ‘Gun jezelf de tijd om aan die rol te wennen’, drukten ze me op het hart.

Twee maanden na de bevalling deed ik mijn eerste klus, al duurde die maar een paar uurtjes. Ik merkte dat ik weer zin had om te gaan werken. Tegelijkertijd was ik nog zo moe en was ik er mentaal nog niet echt aan toe om met werk bezig te zijn, merkte ik. Als zelfstandig ondernemer kan het best een lastige weg zijn, om je bedrijf en het zorgen voor een kindje te combineren. Ik heb gaandeweg wel geleerd om werk en privé duidelijk af te kaderen.

Het blijft een zoektocht. Op sommige dagen lijkt het leven als stay at home mom me heerlijk, op andere dagen wil ik weer vol voormijn carrière gaan. Mijn man Nazar zegt: ‘Je hoeft niet te kiezen’. En die gedachte geeft me veel rust. Mijn behoeften mogen per week of per maand verschillen. Soms zit ik in de modus waarin ik wil strijden voor mijn carrière, en op andere momenten wil ik het liefst al mijn tijd en aandacht aan Noah Rae besteden.

Marie Noah How About Mom

Hoe ervaarde jij het om samen met je man Nazar ouders te
worden?

Nazar en ik hebben veel gesprekken gehad, al voordat ik zwanger was, over hoe we naar het ouderschap kijken. Hoe zie jij het straks voor je, wat wil jij in de toekomst en wat wil ik? Dat waren soms best pittige gesprekken. Wel ben ik blij dat we die gevoerd hebben, omdat we het konden hebben over normen en waarden, opvoeding, en wat we een gelijkwaardige verdeling vonden in het zorgen voor de baby. Ik denk dat het belangrijk is om dat samen van tevoren te bespreken, voordat je kindje er is.

Ze zeggen wel eens dat de liefde meer wordt wanneer je samen een kindje krijgt. Dat klopt, maar ik weet ook dat alles wat schuurt in een relatie
voordat je kids hebt, niet op magische wijze overgaat. Kleine, onbenullige dingen komen juist onder een vergrootglas te liggen. Dat het samen fijn blijft als je eenmaal een kindje hebt, is niet vanzelfsprekend. Je hebt minder tijd om echt goed te praten en naar elkaar te luisteren. Wij doen veel samen als gezin, en wat daarnaast voor ons goed
werkt is om momenten voor onszelf te hebben. Nazar en ik laten elkaar daarin vrij. Ik kan genieten van een boek terwijl hij een serie kijkt naast me op de bank.

Ben jij veel bezig geweest met je veranderende lichaam?

Mijn moeder, grootmoeder en ongetwijfeld ook mijn overgrootmoeder hielden striae over aan hun zwangerschappen. Mijn moeder deed daar luchtig over. ‘Dit heb ik gekregen toen ik zwanger was van jou,’ zei ze, en toch vond ik het best erg om te zien, die markering van een zwangerschap.

Tijdens de eerste zes maanden van mijn zwangerschap at ik gezond, sportte ik veel en was ik me heel bewust van mijn huid. Ik wilde niet te snel groeien, ik wil mijn lijf zoveel mogelijk hetzelfde houden. Vitamine E-olie gebruiken, twee liter water drinken, drie keer per dag mijn lijf insmeren: ik deed alles volgens het boekje.

Natuurlijk kreeg ik ook stretch marks op mijn huid tegen het einde van mijn zwangerschap, ondanks alle goede voornemens, haha. Inmiddels weet ik dat striae deels erfelijk bepaald is, en er niets aan te doen is. Ook mijn lichaam toont dat ik een kindje heb gedragen. Maar weet je? Als ik nu naar mijn huid kijk, lukt het me niet om mijn striae te veroordelen of lelijk te vinden.

Ik vind het alleen maar stoer, als ik op het strand in bikini loop of achter Noah Rae aan ren. Ik geniet op dat moment, en ben intens dankbaar dat ik een gezond lijf heb. Een lichaam dat een kindje heeft kunnen dragen. Hoe kan zoiets slecht of lelijk zijn? Mijn striae herinnert mij aan het meest bijzondere wat ik heb, mijn kindje.

En welke tip zou jij een andere moeder geven?

Durf te luisteren naar je eigen gevoel. Je weet als geen ander wat jouw baby of kind nodig heeft. Probeer je daarom zo min mogelijk af te laten leiden of aan te trekken van wat  mensen om je heen vinden. Je gaat zoveel adviezen, tips of meningen van anderen horen, je mag durven luisteren naar je moedergevoel. Onderschat nooit jouw moederinstinct. Wees trots op de manier waarop jij dingen doet, als je eenmaal moeder bent. De weg ergens naartoe is nooit perfect. We maken allemaal fouten. Daar leren we van.

Dit interview verscheen eerder in de eerste editie van How About Mom: het eerlijke moeder-boek.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen