Het gouden uur

belangrijk en bijzonder moment na de bevalling

Misschien dat je er al eens van hebt gehoord: het gouden uur, ook wel het eerste uur na de bevalling. Na 9 maanden zwangerschap is je zoon of dochter er. Je kunt kindje eindelijk in de ogen aankijken. Een bijzonder en ook belangrijk moment dat je nooit meer gaat vergeten. We vertellen je waarom het ‘gouden uur’ na de bevalling zo belangrijk en bijzonder is.

Foto van How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Wat is het gouden uur?

Met het gouden uur wordt dus het eerste uur na de geboorte van je kindje bedoeld. Het is een uur waarin je je kindje voor het eerst ziet en waarin de basis van de band tussen jou en je zoon of dochter wordt gelegd.

In dit uur worden – tenzij dat noodzakelijk is – geen medische handelingen verricht. Je bent net bevallen en mag bijkomen van die knappe prestatie. Jij en je kindje staan centraal in dit uur en krijgen de kans om elkaar voor het eerst te ontmoeten.

Baby op de borst

In het eerste uur na de bevalling komt er natuurlijk van alles op jou en je kindje af. Vaak word je zoon of dochter bij jou op de borst gelegd. Daarbij is het van belang dat er direct huid-op-huid contact is. Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat huid-op-huid contact met je baby de hechting bevordert en de borstvoeding stimuleert.

Waarom het gouden uur na de bevalling zo belangrijk is

Waarom is het eerste uur na de de bevalling zo belangrijk?

Het eerste uur is van belang voor de band tussen jou en je kind. Benieuwd hoe dat zit? Hier lees je waarom knuffelen met je baby zo belangrijk is, al helemaal het eerste uur na de geboorte.

Door je kindje gelijk na de geboorte op je borst te leggen, kunnen jullie beide stress loslaten. Huid-op-huid contact zorgt ervoor dat jij en je baby rustig worden en stimuleert daarnaast de aanmaak van het hormoon oxytocine, wat van belang is voor het herstel. En doordat je lichaam oxytocine aanmaakt, wordt je placenta gestimuleerd om los te laten.

Ook je borstvoeding krijgt een boost wanneer je in alle rust het gouden uur doorbrengt met je kindje. Je lichaam ontspant zich immers en de kans is groot dat je je kindje voor het eerst aan de borst legt.

Je baby is na de geboorte nog onbeschermd tegen bacteriën van buitenaf. Wanneer je je kindje op je borst legt, draag je goede microben over waardoor zijn of haar afweersysteem wordt geactiveerd.

Dit gebeurt er tijdens het gouden uur

Het gouden uur na de bevalling is dus een belangrijk en bijzonder uur. Niet alleen vanwege de voordelen, maar ook omdat er in dat eerste uur van alles gebeurt. We hebben dan ook onder elkaar gezet wat er allemaal plaatsvindt in het eerste uur na de geboorte.

De eerste ademhaling

Je kindje krijgt in de baarmoeder via de navelstreng zuurstof binnen, maar eenmaal buiten de baarmoeder gaat je kindje op eigen kracht ademen. Dit gebeurt een paar seconden na de geboorte via een ademreflex. Vaak gaat dat gepaard met een flinke huilbui.

Eerste oogcontact

Je zult merken dat je kindje het eerste uur na de geboorte heel alert is. Hij of zij heeft immers flink veel adrenaline aangemaakt tijdens de bevalling. Je baby heeft dan ook vaak hele grote, wakkere ogen en maakt veel oogcontact met je. De eerste kennismaking is dan een feit: een bijzonder moment.

De eerste voeding

Wanneer je kindje op je borst ligt, gaat hij of zij vaak vanzelf op zoek naar de borst. Dat gebeurt uit een reflex waar kindjes mee geboren worden. De baby ruikt namelijk waar colostrum, de eerste moedermelk, verstopt zit. De eerste borstvoeding wordt dan ook als heel belangrijk gezien: colostrum zit namelijk vol beschermstoffen die goed zijn voor de gezondheid van je kindje.

Eigen bloedsomloop

Ook de bloedsomloop van je baby liep tijdens de zwangerschap via de navelstreng en placenta. Gelijk na de geboorte, neemt zijn of haar lichaam dat helemaal over. Dat gebeurt na de eerste ademhaling waardoor ook het hartje van je kind op eigen kracht gaat kloppen.

na de bevalling

Zo bereid je je voor op de periode na de bevalling

Aangezien het gouden uur een bijzonder en belangrijk uur is, kan het fijn zijn om je daar goed op voor te bereiden. Zo is het prettig om voorafgaand aan je bevalling na te denken over je wensen voor het gouden uur. Wil je met rust gelaten worden? Heb je de wens dat iemand foto’s maakt? En wil je dat familie al op de hoogte wordt gebracht? Je kunt dit in een geboorteplan opschrijven. Bespreek je wensen ook vooral met de verloskundige en de kraamhulp zodat zij weten wat je wil.

Als het anders loopt dan verwacht

Natuurlijk wensen we iedere moeder een fijne start met haar baby. Toch kan het zijn dat jullie start door een medische zwangerschap of bevalling met medische indicatie, onverhoopt anders kan lopen.

Door een bevalling die anders loopt, een lastigere start bij jouw kindje of bij jou. In de How About Mom app vind je het thema Een andere start waarin we meer informatie en (h)erkenning geven over een andere start dan je had gehoopt met jouw baby.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲