Kleding na de bevalling: wat draag je in de kraamtijd?

In de kraamperiode staat jouw comfort voorop. Met alles wat er gaande is, moet jij je in ieder geval prettig voelen in de kleding die je op dat moment draagt. We delen in dit artikel een aantal items die jou daarbij kunnen helpen, maar die je ook na de kraamperiode nog kunt dragen. Minus het kraamverband, de lekkende borsten en de zweetaanvallen 🙂

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

De periode na de bevalling, ook wel de postpartum fase genoemd, brengt lichamelijke ongemakken en uitdagingen met zich mee. Je bent aan het herstellen van de bevalling, probeert misschien je borstvoeding op gang te krijgen en je bent volop aan het zorgen voor dat nieuwe, kleine mensje in jullie huis.

Misschien kies jij ervoor om deze periode vooral met je gezin in bed door te brengen, misschien krijgen jullie ook kraambezoek. Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt in de kleding die je draagt tijdens de kraamtijd. Je wilt je kunnen richten op het herstellen van de bevalling en het genieten van de eerste momenten met je pasgeboren baby. Ga dus kleding die praktisch is, gemakkelijk aan en uit te trekken is en je de vrijheid geeft om voor jezelf en je baby te zorgen.

kleding kraamtijd

Losse tops en shirts:

Kies voor ruime, ademende tops gemaakt van zachte materialen zoals katoen. De hormonen gieren door je lijf deze dagen, met onder andere charmante zweetaanvallen als gevolg. Losse shirts zijn daarnaast handiger bij het geven van borstvoeding of als je jouw kindje op jouw blote huid wilt leggen. Linnen is een hele fijne ademende stof, dus dit is bijvoorbeeld een goed t-shirt om in een maatje groter te kopen. Je kunt ook voor deze katoenen variant gaan, verkrijgbaar in een paar frisse kleurtjes.

Blouse met knopjes: 

Zeker als je borstvoeding geeft, zijn kledingstukken met knoopjes ideaal. Deze blouse van 55% linnen, draag je nu nog met je zwangerschapsbroek of comfortabel legging, maar kan je straks mooi in een broek of pantalon dragen. Als je blij wordt van een gezellig kleurtje, is deze 100% linnen variant verkrijgbaar in lichtpaars, lichtgroen of fuchsia ook een optie.

kleding na de bevalling

Vesten

Koud, warm, in bed, uit bed, baby aan de borst: kleding die makkelijk aan- en uit kan is deze dagen gewenst. Een basic sweatervest zoals deze (gemaakt van biokatoen) is altijd goed – en kun je straks ook nog perfect aan in huis of tijdens het sporten. Een wat duurdere, maar wel heel mooie optie is deze of deze kasjmieren variant. Ultiem zacht en warm, een knuffel in de vorm van een vest.

outfits kraamtijd

Comfortabele broeken

Als jij de eerste dagen of weken vooral in pyjamabroek, legging of joggingsbroek wilt lopen, dan hebben wij daar alle begrip voor. We gaan in deze periode immers voor broeken die fijn zitten, bewegingsvrijheid bieden en makkelijk zijn om aan te trekken. Wil jij op den duur een iets meer ‘geklede’ broek, dan kun je bijvoorbeeld denken aan zo’n losse high waisted pantalon. Als het eenmaal warmer begint te worden, kan zo’n basic linnen short ook fijn zijn.

Warme voeten

In de kraamperiode is een gevoel van veiligheid en geborgenheid – ook voor jou als nieuwe mama – belangrijk. Warme voeten kunnen daarbij helpen. Investeer in een paar goede sokken, bijvoorbeeld deze sokken van 11% kasjmier – en hou jezelf lekker warm. 

Nog één item dat we even met je willen delen: dit kasjmieren slaapmasker. Hoe zalig is dat! Hoe vermoeid je ook bent, soms kan het door alle adrenaline in je lijf lastig zijn om de slaap te vatten in die eerste dagen na de bevalling. Misschien dat zo’n maskertje je kan helpen om wat extra rust te krijgen?

Jouw gids in het eerste jaar moederschap: How About Mom 📲