Een medische zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, dan hoop je natuurlijk dat alles 9 maanden goed gaat met jou en je kindje. Helaas kan het soms anders lopen. Soms is een zwangerschap vanaf de start medisch of krijg op een bepaald moment in de zwangerschap een medische indicatie. In dit artikel vertellen we je wat een medische zwangerschap inhoudt en wat je hiervan kunt verwachten.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Wat is een medische zwangerschap?

Een medische indicatie houdt in dat er extra zorg of controle nodig is tijdens jouw zwangerschap, bevalling of in het kraambed.

Bij een ‘gezonde’ zwangerschap ga je voor controle naar de verloskundige. Ben je zwanger en heb je een medische indicatie, dan ga je voor controle naar het ziekenhuis bij de gynaecoloog. In sommige gevallen is een combinatie van de verloskundige en de gynaecoloog ook mogelijk. Dit hangt af van de medische indicatie.

Wanneer is een zwangerschap ‘medisch’?

Er zijn verschillende aandoeningen of risicofactoren bij jou als zwangere die ervoor kunnen zorgen dat een zwangerschap medisch is, zoals diabetes type 1, epilepsie of een hoge bloeddruk. Maar ook als je eerder een baby bent verloren, ernstig ziek bent geweest tijdens een eerdere zwangerschap of er kans bestaat op een genetische aandoening bij de baby.

Ongeveer 10 % van de zwangeren wordt direct vanaf de start gemonitord in het ziekenhuis. Het kan ook zijn dat je tijdens jouw zwangerschap een medische indicatie krijgt. Het is goed om te weten dat je niet de enige bent bij wie dit gebeurt. Ruim 40 % van de vrouwen wordt tijdens de zwangerschap door de verloskundige overdragen aan een (academisch) ziekenhuis.

Extra medische zorg

Voor een medische indicatie kunnen allerlei redenen zijn. Een medische indicatie betekent niet direct dat je zwangerschap of aanstaande bevalling risicovol is. Redenen voor extra medische zorg tijdens je zwangerschap zijn bijvoorbeeld een groeivertraging bij jouw kindje, je kindje minder voelen bewegen, een dreigende vroeggeboorte of te hoge bloeddruk bij de moeder.

Van die 40 % wordt ruim de helft van de medische zwangerschappen daadwerkelijk gecompliceerd. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan pre-eclampsie bij jou als moeder, een aandoening aan de placenta, of een vroeggeboorte. In 2020 werd 7% van alle baby’s voor 32 weken geboren (bron: Perined).

medische zwangerschap

Bevallen met een medische indicatie

Wat betekent het als je gaat bevallen met een medische indicatie? Welke invloed heeft dit op jouw geboorteplan en hoe bereid je je voor op een medische bevalling? Daar vertellen we je in dit artikel Bevallen met een medische indicatie meer over. 

Ervaring van vrouwen met een medische zwangerschap

Gaby’s zoon kwam 9 weken te vroeg

Gaby: ‘Mijn zoon werd 9 weken te vroeg geboren. Het was een stressvolle en medische zwangerschap, kraamperiode in het ziekenhuis en een jaar vol onzekerheden. Maar inmiddels kan ik alleen maar concluderen dat ik trots ben op mezelf.’

Silvia heeft een chronische darmziekte

Zwanger en een chronische darmziekte: Silvia kreeg in haar zwangerschap de diagnose colitis ulcerosa. ‘Ik wist dat een zwangerschap zonder medicijnen en medische zorgen voor mij niet weggelegd zou zijn. Ik had met 6 weken de eerste echo al bij de gynaecoloog in verband met mijn medische achtergrond. Gelukkig zagen we een mooi kloppend hartje.’

Anna kwam elke 1,5 week op controle

Anna: ‘Mijn tweede zwangerschap was medisch, omdat het eerste kindje in mijn buik bij 38 weken zwangerschap is overleden. Ik koos voor dubbele zorg om de mentale spanning beheersbaar te houden. Dit betekende dat ik ongeveer elke 1,5 week een professional zag. De ene week in het ziekenhuis en de andere week bij de verloskundige.’

Demalza kreeg zwangerschapsvergiftiging

Demelza kreeg zwangerschapsvergiftiging tijdens een tweeling-zwangerschap: ‘Ik hield vocht vast en kwam zo’n twaalf kilo aan in twee weken.’

Impact van een medische zwangerschap

Wat de reden van het doorverwijzen ook is, het kan zijn dat je er misschien van baalt dat je nu ‘medisch’ bent. Je kunt het idee hebben dat iedereen om je heen een zwangerschap volgens de boekjes heeft, terwijl het bij jou anders loopt. Van een zorgeloze roze wolk kun je – soms vrij plotseling – in een angstige en onzekere periode terecht komen. Je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis, er komen vervolgonderzoeken en je raakt ineens bekend met allemaal nieuwe termen. Je wacht op uitslagen, er worden scenario’s geschetst waar je nog helemaal niet bij stil had gestaan en het voelt misschien onzeker. Of misschien vind je het juist prettig, dat er extra controles en zorg is vanuit het ziekenhuis.

In de How About Mom app vind je de categorie ‘Een andere start’. Hierin willen we jou als (aanstaande) moeder houvast te bieden als je te maken krijgt met een medische zwangerschap, ziekenhuisopname, ziekte, vroeggeboorte of een complexe bevalling of kraamtijd.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲