Bevallen met een medische indicatie

Voorbereiden op de bevalling

Wat betekent het als je gaat bevallen met een medische indicatie? Welke invloed heeft dit op jouw geboorteplan en hoe bereid je je voor op een medische bevalling? Daar vertellen we je in dit artikel meer over bevallen als je een medische indicatie hebt. 

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Als je een medische indicatie krijgt voor jouw bevalling, dan betekent dit dat je in het ziekenhuis gaat bevallen. Meestal wordt de bevalling begeleid door een arts-assistent of een klinisch verloskundige.

Daarnaast is er altijd een specialistisch verpleegkundige die assisteert bij een medische zwangerschap, en een kraamverzorgende bij of na de bevalling. Er is niet altijd een gynaecoloog tijdens de bevalling aanwezig, maar er is wel altijd een gynaecoloog beschikbaar in het ziekenhuis als dat nodig is.

Bevallen met een medische indicatie

Misschien had jij van te voren een beeld van jouw bevalling. Ook in deze nieuwe situatie, waarbij de zwangerschap een medische indicatie heeft gekregen, kan een geboorteplan of bevalplan nog steeds houvast bieden. In een geboorteplan schrijf je namelijk niet alleen ‘de ideale’ bevalling op, maar hou je ook rekening met plan B of plan C. Ook als je een medische zwangerschap meemaakt.

Het uitwerken van zo’n bevalplan kan jou helpen om duidelijk te maken waar jij wel of niet voor openstaat, waar je nog meer informatie over nodig hebt of waar bepaalde zorgen of angsten van jou liggen. Juist die stukken in zien te vullen of op zien te lossen kan heel waardevol zijn in een minder rooskleurig scenario.

medische indicatie bevalling

Hoe bereid je je als zwangere met een medische indicatie voor? 

Wanneer je in verwachting bent, dan hoop je natuurlijk dat alles negen maanden goed gaat met jou en je kindje. Helaas kan het soms anders lopen. Soms is een zwangerschap vanaf de start medisch of krijg op een bepaald moment in de zwangerschap een medische indicatie.

Laat je goed voorlichten. Ga niet zelf (‘s nachts) Dokter Google raadplegen, maar zorg dat jouw behandelend artsen vertellen wat jij in jullie specifieke situatie kunnen verwachten.

Wat is voor jou belangrijk?

Ga na welke verwachtingen of wensen je had en doe bij jezelf een reality check: wat is nog realistisch, welke verwachtingen moet je bijschaven? Maar ook: hoe kun je ook in deze nieuwe situatie vasthouden aan de dingen die voor jou belangrijk zijn tijdens de bevalling of in de kraamperiode? Ga met je zorgverleners hierover in gesprek en zorg dat zij op de hoogte zijn van jouw wensen, bijvoorbeeld als het gaat over borstvoeding geven of huid-op-huidcontact. 

Heb je moeite met het loslaten van de verwachtingen die jij had van de bevalling en kraamperiode? Probeer er zoveel mogelijk over te praten. Wees eerlijk over je gevoelens en eventuele zorgen of angsten. Ze mogen er allemaal zijn.

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲