Waarom knuffelen met je baby zo belangrijk is
28/03/2024

Waarom knuffelen met je baby zo belangrijk is

Dat kroelen met je baby een heerlijk gevoel is, moge duidelijk zijn. Maar wist je dat het ook goed is voor de ontwikkeling van je kind? Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat huidcontact en knuffelen met je baby een positieve invloed heeft op je zoon of dochter.

In dit artikel leggen we uit waarom het zo belangrijk is om veel met je baby te knuffelen. Zelfs al vanaf het gouden uur, de eerste uren na de geboorte.

Knuffelen met je baby

Uit een onderzoek van de The University of British Columbia blijkt dat knuffelen onder meer een positief effect heeft op de hersenen van een kind. Zo constateerden de wetenschappers dat kinderen die weinig huidcontact hebben, een moleculair profiel in hun cellen hebben dat de ontwikkeling vertraagt. Bij baby’s die wel veel knuffelen met hun ouders, blijkt dat niet het geval.

Dat de ontwikkeling van hersenen van baby’s belangrijk is, is onder meer te wijten aan het feit dat in het eerste levensjaar tachtig procent van de hersengroei plaatsvindt. Als een baby geboren is moeten bijna alle verbindingen tussen de hersencellen nog aangemaakt worden. Knuffelen stimuleert het aanleggen van die verbindingen waardoor hersencellen beter met elkaar communiceren. Dat heeft weer positief effect op de ontwikkeling van een kind in de eerste duizend dagen en daarna.

Het gelukshormoon

Naast dat knuffelen de ontwikkeling van hersenen stimuleert, is het ook van invloed op het hormoonstelsel van een kind. Uit hetzelfde onderzoek van The University of British Columbia blijkt dat knuffelen de aanmaak van oxytocine (het gelukshormoon) stimuleert. Kinderen die veel geknuffeld worden, voelen zich dus gelukkiger.

Ook draagt oxytocine eraan bij dat een baby zich rustig voelt doordat de hartslag laag wordt gehouden en de lichaamstemperatuur stabiel blijft. Het bevorderen van de aanmaak van oxytocine op jonge leeftijd, heeft ook op latere leeftijd invloed. Zo kunnen kinderen die als baby veel oxytocine aanmaken, beter met stress omgaan.

Baby’s die weinig tot geen huidcontact hebben, maken minder oxytocine aan maar juist meer cortisol (het stresshormoon). Wanneer kinderen langdurig een hoge mate van cortisol in hun lichaam hebben, wordt de ontwikkeling van hun hersenen geremd. Ook zijn ze vatbaarder voor ziekten en leren ze minder snel nieuwe vaardigheden aan.

Nog meer voordelen van huid-op-huid-contact

Kroelen met je kind is dus hartstikke goed voor zijn of haar ontwikkeling; het verlaagt stress, bevordert geluk en stimuleert de hersenontwikkeling. Toch zijn er ook nog andere voordelen. Zo versterkt het de band tussen ouder en kind, verhoogt het geduld, verlaagt het de bloeddruk en geeft het troost als je kind verdrietig is.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen