Dat kroelen met je baby een heerlijk gevoel is, mag duidelijk zijn. Maar wist je dat het ook goed is voor de ontwikkeling van je kind? Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat huidcontact en knuffelen met je baby een positieve invloed heeft op je zoon of dochter.
In dit artikel leggen we uit waarom het zo belangrijk is om veel met je baby te knuffelen. Zelfs al vanaf het gouden uur, de eerste uren na de geboorte.
Huid-op- huidcontact
Huid-op- huidcontact en knuffelen met jouw baby is belangrijk, voor jou én je kindje. Door je baby zo vaak mogelijk bloot op jouw blote huid of op je partners borst te leggen, help je de natuurlijke band tussen jou en je kindje op te bouwen. Door huid-op-huidcontact voelt je baby zich veilig en beschermd.
Baby’s hebben zoveel behoefte aan huid-op-huidcontact, dat er zelfs een term voor bestaat: huidhonger.
De voordelen van huid-op-huid-contact
Kroelen met je kind is hartstikke goed voor zijn of haar ontwikkeling:
- Je baby zal minder stress ervaren, minder huilen en meer kunnen ontspannen als hij of zij vaak huid-op-huidcontact heeft
- Onderzoek toont aan dat direct en veel huid-op-huidcontact de groei en de ontwikkeling van jouw kleintje bevordert
- Knuffelen en huid-op-huid contact versterkt het de band tussen ouder en kind
- Knuffelen verlaagt de bloeddruk
- Knuffelen en huid-op-huid geeft troost als je baby verdrietig is
Borstvoeding en huid-op-huid contact
Wist je dat vaak en veel huid-op-huid contact ook heel belangrijk is bij het geven van borstvoeding? Het bevordert de melkproductie en helpt bij het aanzetten tot drinken.
Het hormoon prolactine speelt een belangrijke rol bij het geven van borstvoeding. Het prolactinegehalte in je bloed wordt verhoogd door lichamelijk contact en door het drinken aan de borst. Daarom is huid-op-huidcontact tussen jou en je baby ook zo goed voor de melkproductie. Door huid-op-huidcontact, bijvoorbeeld door jouw kindje op je ontblote bovenlijf te leggen onder een dekentje, stimuleer je ook de liefdes- en bindingshormonen in je lichaam.
Knuffelen met je baby
Uit een onderzoek van de The University of British Columbia blijkt dat knuffelen onder meer een positief effect heeft op de hersenen van een kind. Dat de ontwikkeling van hersenen van baby’s belangrijk is, is onder meer te danken aan het feit dat in het eerste levensjaar tachtig procent van de hersengroei plaatsvindt. Als een baby geboren is moeten bijna alle verbindingen tussen de hersencellen nog aangemaakt worden. Knuffelen stimuleert het aanleggen van die verbindingen waardoor hersencellen beter met elkaar communiceren. Dat heeft weer positief effect op de ontwikkeling van een kind in de eerste duizend dagen en daarna.
Het gelukshormoon oxytocine
Naast dat knuffelen de ontwikkeling van hersenen stimuleert, is het ook van invloed op het hormoonstelsel van een kind. Uit hetzelfde onderzoek van The University of British Columbia blijkt dat knuffelen de aanmaak van oxytocine (het gelukshormoon) stimuleert. Kinderen die veel geknuffeld worden, voelen zich dus gelukkiger.
Ook draagt oxytocine eraan bij dat een baby zich rustig voelt doordat de hartslag laag wordt gehouden en de lichaamstemperatuur stabiel blijft. Het bevorderen van de aanmaak van oxytocine op jonge leeftijd, heeft ook op latere leeftijd invloed. Zo kunnen kinderen die als baby veel oxytocine aanmaken, beter met stress omgaan.
Baby’s die weinig tot geen huidcontact hebben, maken minder oxytocine aan maar juist meer cortisol (het stresshormoon). Wanneer kinderen langdurig een hoge mate van cortisol in hun lichaam hebben, wordt de ontwikkeling van hun hersenen geremd. Ook zijn ze vatbaarder voor ziekten en leren ze minder snel nieuwe vaardigheden aan.