Het groeien van een baby begint in de buik. En gaat daarna in rap tempo door. Het leren van vaardigheden zoals omrollen, zitten en lopen. Het wennen aan vaste voeding, in slaap vallen en slapen in een eigen bedje, leren praten, alleen spelen en spelen met andere kinderen, de groei naar zindelijkheid…
Alles wat met groei te maken heeft, heeft tijd nodig. In een samenleving waarin we gewend zijn geraakt aan ‘vandaag besteld, morgen in huis’ kunnen we deze wijsheid nog weleens onbewust vergeten.
Slaapt hij al door? Loopt zij al?
Vragen van anderen als ‘slaapt hij al door?’, ‘loopt hij al?’, ‘praat hij al?’, ‘is hij al zindelijk?’ zijn voor veel jonge ouders niet vreemd. Daarbij weten we dat het vergelijken van ons eigen kind met andere kinderen zinloos is en toch doen we het in meer of mindere mate vaak automatisch. Zeker als je zelf even een uitdagende fase doorgaat met je eigen kind.
Een fijne metafoor om je in deze momenten te herinneren is de natuur. Neem bijvoorbeeld de groei van een klein zaadje tot een prachtige, grote boom. Dit is en blijft wonderlijk. Als vanzelf begrijpen we dat deze groei volkomen natuurlijk, volautomatisch en op het eigen tempo van de boom gaat. De boom heeft een gezonde voedingsbodem, water, zonlicht en ruimte nodig en de natuur doet de rest. Net zo wonderlijk en natuurlijk is de groei van een bevruchte eicel en de ontwikkeling van een baby in de buik. Tot een kind dat uiteindelijk allerlei vaardigheden leert en opgroeit tot een volwassen mens.
Wij mensen en onze kinderen zijn ook natuur. Net als iedere boom is bovendien ieder kind uniek. Je druk maken om de snelheid van de ontwikkeling van jouw kind of deze vergelijken met die van andere kinderen heeft op deze manier bekeken geen enkele zin.
Snel, sneller, snelst
In onze samenleving worden we als mens vaak in de verleiding gebracht om zaken te versnellen. ‘Slaapt je baby nóg niet door?’ ‘Loopt of praat je kindje nóg niet? Probeer dan dit eens…’ Met deze goedbedoelde adviezen over de ontwikkeling van een kind belemmeren we juist vaak de natuurlijke groei. Groei gaat namelijk niet lineair, het gaat organisch. De ontwikkeling van een kind is zo prachtig en complex dat wanneer we ons met één aspect gaan ‘bemoeien’ een ander aspect onbedoeld verstoord wordt.
Neem weer het voorbeeld van de boom. Stel dat we ons druk zouden maken omdat een jonge boom nog geen blaadjes maakt en dat we hier vervolgens op allerlei manieren zouden ingrijpen terwijl de boom juist op dat moment bezig is met het uitbreiden van zijn wortelnetwerk. Zo’n proces wil je niet verstoren. Niet alles is aan de oppervlakte zichtbaar.
Zo kun je schermtijd verantwoord inzetten
Heb vertrouwen in jouw kind
Hoe onzeker je je als ouder ook kunt voelen in allerlei fasen van de ontwikkeling, het is belangrijk om vertrouwen te blijven houden in de natuurlijke groei van jouw prachtige, unieke kind. Laat je niet gek maken, simpel gezegd. Misschien loopt jouw kind bijvoorbeeld niet met 1 jaar, maar met 2 jaar. Misschien praat het niet met 2 jaar, maar met 4 jaar. Het is allemaal oké. Dit is de weg van jouw kind en deze is perfect.