baby slapen doorslapen
16/05/2023

Blog: ‘Slaapt ‘ie al een beetje door?’

De tandarts kijkt me aan. ‘En, slaapt hij al een beetje door?’ We zijn in gesprek over mijn jongste zoon nadat ik weer eens op controle ben, drie maanden na mijn bevalling. Ik antwoord iets in de strekking van ‘Euhm, nee, maar dat komt wel’. En intussen denk ik: waarom stellen we die vraag toch zo regelmatig aan nieuwe ouders?

Want wat moet je zeggen? Zitten mensen te wachten op het eerlijke verhaal, dat je al maanden niet meer dan een paar uur aaneengesloten slaapt? Dat je inmiddels die alles verzengende moeheid geaccepteerd hebt, maar dat je sommige dagen half verdoofd rondloopt? Dat je zeker niet de meest gezellige, sociale of beste versie van jezelf bent door slaapgebrek? Dat je wildste fantasie momenteel is dat je in je eentje een hotelkamer boekt en de hele dag én nacht doorslaapt? Dat je ‘s nachts – als je toch weer wakker bent gemaakt of een nachtvoeding geeft – ligt te googlen naar de beste oogcrème om die ongelofelijke wallen enigszins te verdoezelen?! 

Daar is niet echt veel tijd voor, om het eerlijke antwoord te geven nadat je de vraag krijgt of je baby al doorslaapt.

Ik vraag me ook af of mensen er écht op zitten te wachten om dat te horen. Hooguit andere moeders of ouders die in hetzelfde schuitje zitten. Gedeelde smart is immers halve smart, ook als het om (ernstig) slaapgebrek gaat. Daar eerlijk over zijn en met elkaar over praten, geeft soms al verlichting.

Wat betekent doorslapen bij baby’s?

Het enige wat mij helpt, is mezelf eraan te herinneren dat dit tijdelijk is. Op den duur gaan alle baby’s en kinderen doorslapen, al kan het verschillen wanneer ze dat gaan doen.

Bij doorslapen denken we vaak aan een hele nacht slapen zoals je zelf – in het pre-baby tijdperk – deed. Biologisch gezien betekent doorslapen bij baby’s 4-5 uur aan één stuk slapen, leerde onze slaapcoach Simone Meijer mij. Daarnaast hebben heel jonge baby’s sowieso iedere 3-4 uur een voeding nodig, waardoor doorslapen überhaupt niet aan de orde is.

Dus nee, mijn baby ‘slaapt nog niet door’, maar dat doen de meeste baby’s dus niet. Laten we vooral ophouden met die vraag te stellen, goed?

Het is ongetwijfeld aardig bedoeld door de vragensteller – een teken van interesse in je pasgeboren kind – maar het is ook een beladen topic. En vooral een vraag waarvan het antwoord vaak veel lastiger is dan een simpele ‘ja’ of een ‘nee’.

Meer lezen?

Mijn kraamtijd met een tweede kind: vijf tips

Zó gaan andere ouders om met gebroken nachten en slaapgebrek

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen