ontwikkeling moederbrein
23/01/2024

Zo stimuleer je de ontwikkeling van jouw moederbrein

Kelly Geerlings maakte zelf een heftige start van het moederschap mee. Na die start besloot Kelly om zich om te scholen tot bevallingstrauma-therapeut bij haar praktijk Moederliefde coaching, voor mama’s die worstelen met het moederschap na een nare bevalling. Op How About Mom geeft ze antwoord op lezersvragen. Deze week: ‘Hoe groot is de kans dat het bij een tweede kindje weer zo voelt?’ Alles over de ontwikkeling van het moederbrein.

‘Misschien droomde je vroeger over je toekomstige gezin en zag je meerdere kinderen voor je. Twee, drie, misschien wel vier. Als je een bevalling hebt gehad die je als (zeer) negatief of traumatisch hebt ervaren, kan opnieuw zwanger worden ontzettend spannend zijn. Want wat als het weer misloopt? Wat als je je weer zo [vul zelf maar in] voelt na de geboorte van je kindje en je er daardoor eigenlijk niet goed voor hem of haar kan zijn? Je voelt je al zo schuldig naar je huidige kindje toe over zijn of haar start, dit wil je niet nog een keer meemaken. Hoe groot is de kans dat dit weer gebeurt? 

Nieuw kindje = nieuw moederbrein

Laat ik beginnen met het goede nieuws. Iedere zwangerschap, iedere bevalling en ieder kindje is een nieuwe kans om het beste in jezelf naar boven te halen. Die moeder die je altijd hebt willen zijn en waarvan je weet dat die in je zit, mocht dit er op dit moment nog niet helemaal uitkomen door je traumatische ervaring.

Iedere nieuwe baby zorgt namelijk voor een nieuw ‘moederbrein’. Dat moederbrein is het beste te vergelijken met een fysiologisch softwareprogramma. Dit programma wordt tijdens je zwangerschap onder invloed van hormonen (oxytocine) in je lichaam en brein geïnstalleerd, zodat je een nieuwe functie kunt gaan vervullen. Een heel nieuw mensje in leven houden bijvoorbeeld. Het moederbrein zorgt er onder andere voor dat de band tussen jou en je kindje wordt gevormd en dat je alle capaciteiten in huis hebt om voor je kindje te zorgen.

Deze nieuwe software wordt geïnstalleerd onafhankelijk van wat je eerder hebt meegemaakt. Dus hoe naar of heftig een eerdere bevalling ook was, hoe zwaar je het daarna ook vond – het doet er voor het nieuwe moederbrein in principe niet toe. Hierdoor hoeven eerdere negatieve ervaringen geen negatieve invloed te hebben op hoe jij je voelt tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd met een nieuw kindje. 

Een belangrijke voorwaarde hiervoor is wel dat het moederbrein van dit nieuwe kindje zich goed kan ontwikkelen tijdens de zwangerschap. En daar zit de crux. 

Het huidige geboortezorgsysteem is niet ideaal voor het moederbrein

Een moederbrein heeft hier namelijk een aantal dingen voor nodig, waaronder positieve ervaringen, rust en vertrouwen. En laten dit nou net dingen zijn die in de moderne, gemedicaliseerde, geboortezorg (die ook nog eens op veel plaatsen gepaard gaat met personeelstekorten…) geregeld ontbreken.

Aanstaande moeders krijgen eerder te maken met tijdsdruk, een vergrootglas op de risico’s van een zwangerschap en negatieve boodschappen (‘de baby is te groot’, ‘je hebt te weinig vruchtwater’, ‘als je over een week nog niet bent bevallen, gaan we inleiden’). Allemaal zaken die stress (= stresshormonen) opleveren, naast de onrust die je misschien al voelt door de negatieve ervaring die je eerder hebt gehad.

Stresshormonen werken de aanmaak van oxytocine tegen en dat is het hormoon dat het moederbrein zo hard nodig heeft. Met als gevolg dat de ontwikkeling van dat moederbrein tegengehouden wordt. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen.

Je eigen inbreng bij ontwikkeling moederbrein is goud waard

Als de rust, het vertrouwen en de positieve ervaringen die jouw moederbrein nodig heeft niet vanuit de (geboortezorg)omgeving komt, is het belangrijk dat je hier zelf voor zorgt. 

Voel je dat je nog stress of angst met je meedraagt vanuit je vorige ervaring? Zoek hulp om dit los te laten. Neem genoeg rust. Doe dingen die je leuk en fijn vind. Stimuleer mensen om je heen om positieve dingen tegen je te zeggen, maar weer ook mensen die je stress bezorgen. Om maar een paar dingen te noemen.

Neem daarnaast de regie over je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Voel waar je behoeftes liggen en richt alles, zo veel mogelijk, in naar jouw wens. Van het wel of niet doen van echo’s, tot het lampje bij de bevalling, tot de hoeveelheid bezoek tijdens de kraamtijd. Voelen dat jij in de lead was, zorgt ervoor dat je positiever terug zal kijken op jouw ervaring.

Wat ik je absoluut niet aanraad is simpelweg hopen dat het dit keer anders gaat. Je eigen inbreng is echt ontzettend belangrijk, dus kom in actie lieve mama.

Lijkt het je fijn om dit niet allemaal alleen te doen, maar samen toe te werken naar een nieuwe positieve beval ervaring? Neem dan contact met me op, ik sta voor je klaar. Wil je meer weten over dit (complexe) onderwerp en naar de resultaten van de geboortecoaching zoals ik hem aanbied? Beluister dan de ZOBEVALIK-serie (5 afleveringen) binnen mijn podcast ‘Het open gesprek’.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen