bevallingstrauma
19/09/2023

Hoe herken je een bevallingstrauma?

Een bevalling is een grote gebeurtenis in jouw leven. Eentje die gepaard kan gaan met geluk, liefde en verwondering, maar ook met spanning, verdriet of teleurstelling. Zo’n tien procent van de vrouwen ervaart haar bevalling als traumatisch. Dit kan onder andere worden veroorzaakt door medische ingrepen tijdens de bevalling of een risicovolle situatie met de baby of met jou. Maar zelfs een bevalling die in principe soepel verloopt, kan toch als traumatisch worden ervaren. In dit artikel vertellen we meer over een bevallingstrauma.

Als we het hebben over een bevallingstrauma, dan bedoelen we het psychologische of emotionele litteken dat sommige vrouwen overhouden aan hun bevalling. Het is goed om te beseffen dat het volkomen normaal is dat je gemengde gevoelens hebt over de geboorte van je kind, zeker in de eerste paar dagen na de bevalling. Soms kunnen deze gevoelens veranderen in een diepere vorm van trauma.

Dit kun je bijvoorbeeld herkennen aan: 

  • Het herhaaldelijk herbeleven van nare herinneringen aan de bevalling, bijvoorbeeld in flashbacks of nachtmerries
  • Het vermijden van gesprekken over de bevalling
  • Meer prikkelbaar zijn en last hebben van angstaanvallen of extreme waakzaamheid
  • Sombre, angstige of depressieve gevoelens
  • Problemen met je concentratie of geheugen

Nogmaals: het is logisch dat je als nieuwe moeder behoorlijk overweldigd kunt raken van alle veranderingen die een baby met zich meebrengt. Het is ook niet gek dat het je moeite zal kosten om naast alle zorgen voor jouw mini ook goed voor jezelf te blijven zorgen. Dat is voor vrijwel alle moeders één van de grootste uitdagingen. Maar als jij je in bovenstaande klachten herkent, is het wel van belang om jouw welzijn even voorop te zetten en jouw klachten serieus te nemen. 

Wat kun je doen als je een bevallingstrauma vermoedt?

Praat erover! Met je partner, met een vriendin of je familie. Met de verloskundige, met je gynaecoloog, de kraamzorg of huisarts. Zoek een luisterend oor en deel jouw ervaring. Merk je dat je meer nodig hebt dan een luisterend oor? Schroom dan alsjeblieft niet om professionele hulp te zoeken. Een gespecialiseerd therapeut kan jou helpen, bijvoorbeeld met EMDR, om jouw bevallingstrauma te verwerken en om jouw emotionele steun te bieden. 

Blijf daarnaast zo goed mogelijk voor jezelf zorgen. Dit betekent soms ook hulp inschakelen. Je verdient rust en tijd om voor jezelf te zorgen – met slaap, voeding, beweging of ontspanning – zodat je kunt bouwen aan jouw eigen energie niveau en weerbaarheid. Dit zal jou namelijk helpen aan een betere basis om hulp te zoeken en te krijgen. 

Op de website Stichting Bevallingstrauma vind je nog meer tips en informatie, onder andere over verschillende behandelingen na een bevallingstrauma. 

Meer lezen?
Wat maakt een bevalling traumatisch?
Toestemming voor een knip of oxytocine-injectie ontbreekt soms

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen