sitly oppas
05/02/2024

Hoe vind je een fijne oppas?

Ik weet niet hoe dit bij jullie zit, maar bij ons liggen de goede oppassers niet voor het oprapen. Namen en nummers worden niet echt van harte uitgewisseld: voor je het weet is ‘jouw oppas’ ieder weekend bezet. Om de poule van mogelijke oppassers verder uit te breiden, besloot ik Sitly eens uit te proberen. 

Sitly is in 2009 opgericht door Jules van Bruggen. Toen Jules zelf vader werd en op zoek ging naar flexibele kinderopvang, kon hij geen goede oplossing vinden. Hij merkte dat hij niet de enige was die worstelde met het probleem. Daarom creëerde hij zijn eigen oplossing en zo werd Sitly geboren. Inmiddels is de app, waar gezinnen en oppassers aan elkaar gekoppeld worden, actief in 14 landen en zijn er tien miljoen (!) geregistreerde gebruikers. 

Zo werkt Sitly

Als ouder kun je je gratis registreren bij Sitly. Bij deze registratie vertel je wat meer over jullie als gezin en over de kids. Wat is hun leeftijd en met wat voor woorden zou je ze omschrijven (ondeugend, spraakzaam, energiek, stil, koppig etc.). Daarna vertel je of je zoekt naar een vaste oppas, oppas voor af en toe of naschoolse opvang. Je bepaalt welk tarief je wilt betalen én – een erg leuke functie van de app – of je naast oppassen bijvoorbeeld ook wilt dat iemand helpt met huiswerk, koken, kids halen of brengen of boodschappen doen. Zodra jouw profiel is aangemaakt, krijg je direct een aantal oppassers te zien die voldoen aan jouw criteria. Daarnaast wordt jouw profiel ook zichtbaar voor de oppassers. Al op de eerste dag had ik een lief en enthousiast berichtje van twee jonge meiden (die houden van knutselen, spelletjes spelen en met de kids naar buiten gaan) die graag eens kennis wilden komen maken. Hoe leuk is dat! 

In de app kun je zoeken op locatie of filteren op dagen waarop je oppas nodig hebt, uurtarief of gesproken talen. Ook kun je gratis berichtjes bekijken en beantwoorden. Als je zelf het eerste bericht wilt sturen naar een potentiële oppas of als je een match hebt gevonden, dan sluit je een premium abonnement af. Het abonnement kost €19,95 per maand of €38,85 voor drie maanden (dan betaal je omgerekend €12,95 per maand). 

Even checken bij andere ouders

Sitly is geen kinderopvangorganisatie, gastouderbureau of nanny agency. Dat betekent dat zij niet verplicht zijn om oppassers te screenen. Sitly geeft zelf aan te controleren wie zich aanmeldt en de mogelijkheid te bieden om gebruikers te rapporteren en indien nodig te blokkeren. Als moeder vind ik het daarom belangrijk om te benadrukken dat je altijd naar je gevoel moet luisteren, ook bij het zoeken van een oppas. Heb je een kennismaking met een potentiële oppas gehad en twijfel je? Neem dat dan serieus. Vraag bij je oppas altijd naar 1 of 2 referenties: het is fijn om even first hand van andere ouders te horen hoe zij de oppas hebben ervaren. 

Lekker overdag daten 

Heb jij ook het goede voornemen om die datenight vanaf nu wél maandelijks plaats te laten vinden? Heb je na de kerstvakantie als gezin enorm behoefte aan wat tijd met z’n tweeën (of alleen)? We feel you. Wij zeggen: zet Sitly eens op je telefoon, kijk hoe het bevalt en wie weet kan die date-night binnenkort al in de agenda gezet worden.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met onze partner Sitly.

Meer lezen?
Blog: oppas zoeken
Echtgenoot of huisgenoot? Wat te doen als je het niet meer weet

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen