speelgoed baby ontwikkeling
16/04/2024

Speelgoed voor baby: van maand tot maand

In hun eerste jaar ontdekken baby’s de wereld door alles te bekijken, te voelen en (helaas) te proeven. Met hun zintuigen gaan ze op verkenningstocht. Hoewel jij altijd het favoriete speelgoed van jouw kleintje zult zijn, is het ook leuk om speeltjes aan te bieden die jouw baby helpen bij de ontdekkingsreis die ze aan het doormaken zijn. In dit artikel vertellen we welk speelgoed voor jouw baby interessant is en waarom. 

Speelgoed is belangrijk voor de ontwikkeling van baby’s. Het helpt hen om hun zintuigen te ontwikkelen, hun motoriek te verbeteren en hun cognitieve vaardigheden te stimuleren. Maar welk speelgoed is geschikt voor welke leeftijd?

Baby speelgoed 0 tot 3 maanden

In de eerste maanden van hun leven zijn baby’s vooral bezig met hun zintuigen. Door te kijken, horen, voelen, ruiken en proeven verkennen ze de wereld om hen heen. Je wilt dus kiezen voor speeltjes die deze zintuigen prikkelen. Speelgoed dat goed past in deze fase: 

Spiegeltjes

Baby’s zijn gefascineerd door hun eigen spiegelbeeld. Een spiegeltje in de kinderwagen, in de box of op de commode is dus een leuk speelgoed.

Zachte knuffels

In deze maanden staat de grove motoriek centraal en is het belangrijk dat baby’s zachte dingen, zoals een lief knuffeltje, kunnen grijpen en vasthouden.

Rammelaars

Rammelaars maken geluid en bewegen. Ze zijn leuk om vast te houden en te bekijken.

Knisperboekjes

Wat interessant, dat gekraak tussen die kleine vingertjes. Geen wonder dat knisperboekjes in deze fase een grote hit zijn. 

Muziekmobiels

Hoewel mama en papa nog steeds het favoriete uitzicht van jouw baby zijn, is een draaiende, muziek makende mobiel boven zijn of haar hoofdje een goede opvolger. Door een mobiel leert jouw baby objecten te volgen met zijn ogen. 

Activiteitenkubus

Aan iedere zijde van de activiteitenkubus zit wat anders om te voelen of om te bekijken. Perfect voor de hand-oogcoördinatie. 

Zwart/wit kleuren

Een pasgeboren baby kan nog geen kleuren zien, alleen contrasten tussen donker en licht ziet een baby goed. In de eerste maanden zijn zwart-wit speeltjes dus beter geschikt voor jouw baby dan speeltjes met felle of juist pastelkleurtjes.

speelgoed baby newborn

Baby speelgoed 3 tot 6 maanden

In de maanden tussen 3 en 6 maanden beginnen baby’s zich meer te bewegen. Ze leren om hun hoofdje omhoog te houden, te rollen en te grijpen. Speelgoed dat hen helpt om deze vaardigheden te ontwikkelen, is dus welkom. Daarnaast wordt in deze fase de hand-oog-coördinatie van jouw baby verder ontwikkeld. Voorbeelden van geschikt speelgoed voor baby’s van 3 tot 6 maanden zijn: 

Speelkleed

Een speelkleed is vaak voorzien van verschillende texturen en geluiden. Ze zijn leuk om op te liggen, aan te voelen en op te spelen.

Babygym

De meeste baby’s beginnen in deze fase met omrollen en opdrukken. Je kunt jouw baby hierbij helpen door hem of haar regelmatig op zijn of haar buikje te leggen. Met een babygym kan je kindje ongestoord zijn oefeningen doen. Klaar met de tummytime? Dan kan hij op zijn ruggetje genieten van de bewegende speeltjes boven zijn of haar neus. 

Speelgoed dat geluid maakt

Speelgoed dat geluid maakt, stimuleert de zintuigen van baby’s. Een goed voorbeeld is deze regen rammelaar. Deze roller is gemaakt van zacht opblaasbaar materiaal en gevuld met ratelende ballen, waardoor jouw baby ermee kan rollen, gooien, schudden

Kleurrijke boeken

Vanaf een maand of drie kunnen kinderen kleuren zien, felle kleuren werken dan juist wel goed. Kleurrijke boeken met eenvoudige plaatjes zijn leuk om naar te kijken. 

baby speelgoed ontwikkeling

Baby speelgoed 6 tot 12 maanden

In de maanden tussen 6 en 12 maanden ontwikkelen baby’s hun cognitieve vaardigheden snel. Ze leren om te kruipen, te gaan zitten, zichzelf op te trekken en soms zelfs om al de eerste stapjes te zetten. Baby’s kruipen of schuiven op hun billen achter speelgoed aan en ze leren nog beter grijpen en weer loslaten. Dit betekent ook dat jouw baby steeds kleinere voorwerpen kan vastpakken. Je zult merken dat jouw baby het liefst met alles speelt wat juist geen speelgoed is, maar mogelijke speeltjes die passen in deze fase van jouw baby zijn: 

Vormenstoof of blokkendoos

Speelgoed dat in elkaar past, uit elkaar gehaald kan worden en eindeloos opgestapeld kan worden is op dit moment perfect. Het stimuleert de fijne motoriek en het probleemoplossende vermogen van baby’s. Een stapeltoren of kleurenpiramide is in deze fase ook heel geschikt.

Bal voor je baby

Een babybal wegduwen of naar je toe zien rollen is voor baby’s heel erg interessant. Samen over rollen op de grond is in deze fase een leuke activiteit om samen met je baby te doen.

Harde voel boekjes

Boekjes waar jouw baby zelf in kan kijken en bladeren zijn nu een hit. Boekjes met flapjes, spiegeltjes of andere bewegende elementen zijn helemaal interessant. 

Bijt en knijpblokjes

Bijten, knijpen, kijken en stapelen. Dit soort blokken zijn perfect. Niet alleen om thuis mee te spelen, maar ook om mee te nemen voor onderweg.

speelgoed baby zes maanden

Speelgoed baby van 1 jaar

We deelden op How About Mom eerder een artikel met cadeautips voor de eerste verjaardag van jouw kindje. Denk bijvoorbeeld aan een loopfiets of -kar, Duplo, een stapeltoren of mooie voorleesboeken. 

Tips voor het kiezen van speelgoed voor baby’s

  • Jouw baby kan zelf niet beoordelen of het speelgoed dat ze pakken veilig is, dus daar zul jij voor moeten waken. Speelgoed moet geen scherpe randen, kleine onderdelen of losse onderdelen hebben.
  • Kies speelgoed dat past bij de ontwikkelingsniveau van je baby. Speelgoed dat te moeilijk of te makkelijk is, zal je baby niet aanspreken.
  • Kies speelgoed dat verschillende zintuigen prikkelt. Speelgoed dat geluid maakt, beweegt of verschillende texturen heeft, is leuk en leerzaam voor baby’s. Die beige blokken staan misschien beeldig in je interieur, maar jouw mini doe je een groter plezier met felle kleurtjes en speelgoed dat beweegt of geluid maakt. 
  • Kies speelgoed dat je baby veilig kan gebruiken. Speelgoed dat in de mond kan worden genomen, moet gemaakt zijn van veilige materialen.

Dit artikel is geschreven als onderdeel van een samenwerking met onze partner Wehkamp.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen