Wanneer is je kind een baby, dreumes, peuter of kleuter?
15/01/2024

Wanneer is je kind een baby, dreumes, peuter of kleuter?

Wat is het verschil tussen een baby en een dreumes? En tussen een peuter en een kleuter? Soms hebben wij ook moeite om baby, dreumes, peuter en kleuter uit elkaar te houden. Hierbij een overzicht van de verschillende leeftijdscategorieën en de ontwikkeling die een kind doormaakt per fase.

Baby (0-2 jaar)

Vanaf de geboorte tot twee jaar spreken we van een baby.

In die eerste twee jaar ontwikkelt je baby zich op allerlei gebieden. Je kind groeit lichamelijk snel, maar ontwikkelt bijvoorbeeld ook een dagritme en nachtritme en leert praten. Om zich te kunnen ontwikkelen, bouwen baby’s een vertrouwensband op met de mensen om zich heen. Dit noemen we hechting.

Wanneer is een kind een dreumes?

Binnen de leeftijdsfase baby bestaat er ook een term voor kinderen van 1 tot 2 jaar: een dreumes. Een dreumes kan al veel meer dan een pasgeboren baby. Het meervoud van dreumes is dreumesen, met één ’s’.

Welke ontwikkeling maakt een baby mee?

In de eerste twee jaar van hun leven maken baby’s enorme ontwikkeling door. Dit kun je verwachten van je baby:

  • Ze groeien lichamelijk en mentaal snel
  • Ze begrijpen steeds meer en gaan hun eerste woordjes spreken
  • Ze gaan de eerste hapjes eten
  • In het eerste jaar kunnen baby’s verlatingsangst hebben, een normale ontwikkeling
  • Ze ontwikkelen een slaappatroon en gaan steeds vaker doorslapen
  • En ze zullen uiteindelijk steeds zelfstandiger worden en de eerste dingen zelf willen doen

Peuter (2-4 jaar)

Is je kind tussen de 2 en 4 jaar oud, dan spreek je van een peuter. Kinderen in deze leeftijd ontwikkelen zich snel. Ze begrijpen en spreken steeds meer woorden en zinnen, en kunnen steeds meer samen spelen. Peuter willen vaak steeds meer dingen zelf doen. Ze oefenen met zelfstandig worden. Wanneer iets even niet lukt, kan dat frustrerend zijn voor je peuter. Driftbuien zijn dan ook heel normaal in deze fase.

Welke ontwikkeling maakt een peuter mee?

Peuters leren de wereld ontdekken. Daar hebben ze jou als ouder ook bij nodig. Peuter kunnen heftige emoties ervaren. Niet voor niets bestaat er de term peuterpuberteit. Eigenwijs zijn en nee zeggen horen daarbij. Ook worden de meeste kinderen tussen de 2 en 4 jaar zindelijk. Ze leren om zelf te plassen en te poepen. Hun taalontwikkeling groeit snel, waardoor ze de eerste gesprekjes kunnen voeren. En ze zullen steeds meer willen proberen en zelf willen doen.

Welke opvoedstijl je ook hanteert, als ouder is het van belang om regels en grenzen te stellen. Kinderen in de peuterleeftijd gaan steeds meer regels begrijpen. Je helpt jouw peuter de wereld te begrijpen door uit te leggen hoe iets werkt en waarom dingen gaan zoals ze gaan. Je kunt bijvoorbeeld voorwerpen en hun eigenschappen benoemen, zoals de kleur en vorm. Of gevoelens en gebeurtenissen. Zo stimuleer je de taal- en denkontwikkeling van je kind. Ook praten over regels, over wat wel en wat niet mag, is belangrijk voor peuters en hoort er ook bij.

Kleuter (4-6 jaar)

Wanneer is een kind een kleuter? Kinderen tussen de 4 en 6 jaar worden kleuters genoemd. Voor kleuters – kinderen tussen de 4 en 6 jaar – breekt er een nieuwe fase aan: de eerste keer naar school. Kinderen starten rond deze leeftijd op de basisschool, vandaar de kleuterklas.

Welke ontwikkeling maakt een kleuter mee?

In deze leeftijdsfase gaat je kind voor het eerst naar school en kan en wil het steeds meer doen zonder hulp. De zelfstandigheid van je kind neemt toe. Ze leren omgaan met andere kinderen, zelfstandig leren en de eerste vriendschappen van je kleuter zijn een feit. Als ouder van een kleuter geef je structuur en grenzen aan, en laat je ze tegelijkertijd ervaren en leren. Kleuters van nu groeien op met social media, dus schermtijd is in veel gezinnen een gespreksonderwerp.

Daarnaast leert het nieuwe gevoelens als schaamte kennen en kan het steeds beter omgaan met emoties. Ook komt in deze fase de ontwikkeling van het geweten op gang. Dit betekent dat kinderen gaan leren wat goed en slecht is.

Je kunt de ontwikkeling van jouw kind ondersteunen door emotionele steun te bieden, grenzen te stellen, structuur aan te brengen, en te praten en uitleg te geven. Door goed naar je kind te kijken en luisteren, en passend te reageren, draag je bij aan het opbouwen van zelfvertrouwen van je kind, en het vertrouwen dat jouw kind heeft in andere mensen.

Jouw rol als ouder

Van baby tot dreumes, kleuter of peuter: jij mag ook groeien in je rol als ouder. Het ouderschap is voor veel ouders één van de mooiste, maar ook één van de moeilijkste taken die er is. Een papa of mama ben je nu eenmaal 24/7 en die grote verantwoordelijkheid kan soms best uitdagend zijn.

Daarom zijn wij er voor je, bijvoorbeeld met het Duizend dagen dagboek – een dagboek voor jou en je kindje samen – of onze gratis online webinars. Vergeet niet dat je een geweldige rol aan het vervullen bent, als ouder of verzorger. Dat jij de start vormt van een nieuw mensenleven. Dat het allemaal nieuw is en dat je fouten mag maken. Dat je allerlei emoties mag voelen. En dat je om hulp mag vragen als je het even niet meer ziet zitten, vragen hebt of ondersteuning zoekt.

Bronnen: Nederlands Jeugdinstituut (NJI), Centra voor Jeugd en Gezin

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen