02/07/2022

Wat ziet een pasgeboren baby?

Pasgeboren baby’s kunnen nog maar beperkt zien. Wat ziet een baby als zij geboren is? Welke vormen en kleuren kan zij zien? En herkent ze jouw gezicht al vanaf het begin?

Dit ziet een pasgeboren baby

Een pasgeboren baby kan wel licht, vormen en beweging onderscheiden, maar nog geen kleuren. Je baby kan het gezicht zien van degene die hem of haar vasthoudt, maar je kleintje is nog niet in staat om beide ogen op iets richten.

Helemaal niet gek dus, dat je de oogjes van je baby soms zien afdwalen. Alles wat zich op meer dan 20 tot 25 centimeter afstand bevindt, is wazig. Je merkt misschien ook dat je baby zich naar het licht draait als er een lamp aan gaat of je voor een raam staat. Voor baby’s moet het licht 50 keer zo sterk zijn om het te kunnen zien. Ze richten zich dus automatisch op fellere lichtbronnen.

Je hoeft daarom ook niet bang te zijn dat je je slapende baby met een nachtlampje of lamp wakker maakt. Je baby zal er geen last van hebben tijdens het slapen. Denk maar aan die heerlijk slapende baby in een wandelwagen op klaarlichte dag.

Je baby herkent jou wel

Ondanks dat de wereld één grote waas is voor een pasgeboren baby, kan je baby jouw gezicht wel zien als je vlakbij bent. Een afstand van 20 tot 25 centimeter – dus dicht met jouw gezicht bij zijn of haar gezicht – is perfect.

Je baby herkent jou als ouder op veel meer manieren. Jouw geur, stem en de smaak van jouw melk zijn herkenningspunten. Jouw stem heeft hij of zij al maanden gehoord, vanuit de baarmoeder. Ook de stemmen van de mensen in je omgeving – je partner of familie – klinken bekend.

Zo ontwikkelt het zicht van je baby

Een baby van 1 à 2 maanden kan soms al beide ogen op een voorwerp richten dat in de buurt is en voorwerpen volgen die zich vlakbij bevinden. Toch dwalen haar ogen nog vaak en ze werken niet altijd goed samen.

Met 3 à 4 maanden wordt de lichtwaarneming en het vermogen om kleuren te onderscheiden steeds beter. Het zicht van je baby wordt scherper, hij kan zijn ogen beter coördineren voor het kijken naar en het focussen op één punt. Je zult merken dat je baby van het ene object naar het andere kan kijken zonder zijn hoofd te bewegen. Ook gaat je baby oefenen met haar handjes uitsteken naar dingen, maar ze kan ze nog niet vastpakken.

Met 7 à 8 maanden kan jouw baby mensen en dingen herkennen die zich aan de andere kant van de kamer bevinden. Ook objecten die snel bewegen kan hij volgen. Hij wijst naar dingen, kan ze vastpakken en in zijn mond stoppen om te ontdekken. Toch zal je baby zich vooral nog richten op objecten die dichtbij zijn, want dichtbij ziet hij nog steeds beter dan veraf.

Wist je dat veel blanke baby’s bij de geboorte blauwe ogen hebben, die in de eerste maanden kunnen veranderen in bruin of groen? Dat de ogen bij de geboorte blauw zijn, komt doordat baby’s bij de geboorte nog weinig pigment hebben. Die pigmentatie neemt toe in de maanden na de geboorte. Zodra je baby 9 à 10 maanden oud is, verandert haar oogkleur nauwelijks meer.

Dit ziet je baby met 12 maanden

Met 11 maanden is het zicht van je baby bijna zo goed als dat van een volwassene. Hij kan op een afstandje dingen zien die niet groter zijn dan een kruimel, ernaar wijzen en erom vragen. Je baby ziet nu echt alle details en diepte in zijn omgeving: de mobile, de schilderijtjes aan de wand, een pluisje op de vloer.

Na 12 maanden is het zicht van je baby net zo helder en scherp als dat van een volwassene. Hij begrijpt wat zich dichtbij en veraf bevindt en hij kan mensen op afstand herkennen.

Tips om je baby te stimuleren

Laat je baby vragen om dingen die zich in zijn buurt bevinden zoals zijn fles of zijn favoriete speelgoed. Zo leert hij communiceren met anderen over wat hij wil hebben.

Misschien denk je dat het doel is dat je baby zo snel mogelijk gaat lopen, maar door te blijven kruipen verbetert ook de oog-handcoördinatie. Door te kruipen kan je baby ook zijn gezichtsvermogen en evenwicht verbeteren.

Maak je je zorgen over het zicht van je baby? Bij het consultatiebureau kun je terecht voor advies en voor een oogmeting. Tijdens deze controle wordt gelet op vroege tekenen van oogafwijkingen.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen