eerste vakantie baby inpakken
12/06/2024

Eerste zomervakantie met je baby: wat pak je in?

Jullie eerste zomervakantie als gezin is een prachtige mijlpaal. Spannend, even wennen, soms hard werken, maar hopelijk vooral ontzettend leuk. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat, maakten wij een lijstje met items waar je misschien minder snel aan denkt, maar die wel heel handig zijn om mee te nemen op zomervakantie met je baby.

Een zonnehoedje met nekbescherming en/of strikje ✔ 

Als moeders zijn we door schade en schande wijs geworden dat van die koddige zonnehoedjes alleen maar goed werken en daadwerkelijk op het hoofd blijven zitten als je ‘m met een strikje onder hun kinnetjes vast kunt zetten. Kies dus zeker een hoedje dat je op die manier vast kunt maken, zoals deze. Daarnaast kan het fijn zijn om een hoedje te kiezen met nekbescherming. 

Zonnebrand ✔ 

Als het om zonnebescherming gaat, is het advies duidelijk: baby in de zon is geen goede combinatie. Zorg dat jouw baby tot en met 1 jaar volledig uit de directe zon gehouden wordt. Ook daarna geldt dat je de directe zon op de warmste momenten van de dag, tussen 12.00 en 15.00 wilt vermijden en de schaduw op wilt zoeken. Daarnaast wil je zorgen dat jouw baby, kleuter, peuter én jijzelf goed en regelmatig worden ingesmeerd. Bij Wehkamp zijn de komende dagen verschillende merken zonnebrand met 40-50% korting te koop. Bijvoorbeeld deze factor 50 baby & kids zonnebrand met 0% parfum van Naïf of deze 50+ kids zonnebrand van Nivea.

Zonnebrilletje ✔

Een zonnebril die zon, water, zand of wind uit de ogen van jouw mini houdt mag zeker niet ontbreken op vakantie. Ook hiervoor geldt: de meeste baby’s (of peuters…) zijn niet direct gecharmeerd van een zonnebril. Daarom is een zonnebril die met een verstelbare band achter het hoofdje vast zit ideaal.

Babyfloater & zwembandjes ✔

De eerste keer met jouw baby zwemmen in de zee, meer of (buiten)zwembad is zo leuk. Helemaal als je een fijne zwemband voor jouw mini mee hebt. Deze babyfloater is geschikt voor baby’s van 0 tot 1 jaar, heeft een stevige veiligheidsring en een gesp die kan worden aangepast aan de lengte van jouw kindje. In dezelfde categorie: zwembandjes. Deze bandjes van het Australische merk Sunny Life vinden wij zó leuk! Zorg dat je de bandjes zelf meebrengt, zo kun je niet gedwongen worden om bij een zwembad waar bandjes verplicht zijn weg te moeten gaan met je kids… (been there, done that) 

zomervakantie baby

Grote hydrofiele luier ✔

Een grote hydrofiele doek is onmisbaar op vakantie: je kunt het namelijk overal voor gebruiken. Om jouw kindje op of onder te laten slapen, op te laten spelen, om schaduw te creëren, noem maar op. Deze hydrofiele doeken van Meyco zijn 120 x 120, gemaakt van 100% katoen en verkrijgbaar in fijne, frisse kleurtjes. 

Groot strandlaken ✔

Naast een grote hydrofiele luier, is een groot strandlaken (of twee) ook fijn. Zorg dat je zelf lekker kunt zitten of liggen – bijvoorbeeld tijdens het voeden – met jouw kindje. Deze strandlakens hebben een goed formaat, zijn lekker zacht én zijn nu met 20% korting te koop.

UV-kleding ✔

Gaan jullie een strandvakantie tegemoet? Dan is UV-werende kleding goed om mee te nemen op reis. Bijvoorbeeld dit stoere pakje of dit mooie badpak met lange armen en pijpjes van Dirkje. 

eerste zomervakantie

Zwembroek of badpak ✔

Tja, wat kunnen we daar verder over delen? Salted Stories heeft een fantastische collectie, waaronder dit geweldige oranje badpakje. Voor jongetjes is dit toch een heerlijk vrolijk zwembroekje.

Luchtige kleding ✔

Allereerst: kom vooral niet in de verleiding om veel te veel kleding mee te nemen. Niet voor jezelf, maar ook niet voor jouw baby. Natuurlijk wil je voldoende schone rompertjes e.d. meenemen, maar er hoeft niet iedere dag een compleet nieuwe outfit aan. Afhankelijk van waar jullie verblijven kun je vaak ook prima even een klein handwasje doen. In de warme zon zijn die kleine kleertjes zo droog.

Wat je wel mee wilt nemen zijn luchtige outfits voor jouw kleintje. Denk bijvoorbeeld aan fijne rompers met korte mouwen (hoé leuk zijn deze van LIL’ ATELIER), een dun jurkje of boxpakje, fijne t-shirtjes en korte broekjes (dit spijkerbroekje met kleine bloemetjes van Little Dutch is zo zoet!). Natuurlijk is iets warms meenemen ook geen slecht plan, je weet nooit wat het weer gaat doen. 

Luchtige slaapzak ✔

Afhankelijk van jullie vakantiebestemming, zal het ook in de avonden warmer zijn dan thuis. Een dunne, luchtige slaapzak is dan fijn. Meyco heeft hele fijne dunne slaapzakjes. Ik vind deze met tie-dye print echt geweldig.

zomervakantie baby

Lakentje ✔

Dit is een super fijne hydrofiele ledikantlaken. Je kunt jouw kindje bij warme temperaturen hier lekker onder laten slapen. Je kunt ook bedenken dat je er twee meeneemt, zodat je een laken kunt gebruiken om op te liggen.

Overige essentials op de paklijst

Tenslotte zijn er naast deze – soms minder voor de hand liggende – ook een paar noodzakelijke zaken die mee op reis moeten met jullie kleintje. Denk onder andere aan:

 • (Zwem)luiers
 • Billendoekjes & billencrème
 • Flesjes voor kunstvoeding en om jouw kindje eventueel extra water te laten drinken
 • Kunstvoeding en doseerbakjes
 • Thermosfles
 • Knuffeltje en speentje
 • Baby ORS & zetpil
 • Tandenborsteltje
 • Thermometer
 • Eventueel: slabbetje, lepeltjes
 • Afhankelijk van de leeftijd: snacks / groente- of fruithapjes / maïswafels etc.

Dit artikel is geschreven als onderdeel van een samenwerking met onze partner Wehkamp.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen