duurzame kraamtijd
18/12/2022

Tips voor een duurzame kraamtijd

Duurzame keuzes maken als ouder start tijdens de zwangerschap en in de voorbereiding op de kraamtijd. Het is verleidelijk om je te laten leiden door de zeer uitgebreide uitzetlijsten die je terugvindt op de website van winkels die deze producten zelf verkopen, maar besef dat je bij lange na niet alles nodig hebt. Zeker in die eerste paar weken niet. We delen een paar tips voor een duurzame kraamtijd.

Jouw kindje heeft in die eerste dagen en weken eigenlijk heel weinig nodig. Jullie als ouders en jullie onbeperkte nabijheid, borst- of flesvoeding en een veilige plek om te slapen. Natuurlijk weten wij ook dat het een fijn idee is om alles op orde te hebben voordat je in die baby bubble stapt. Maar probeer vooral te bedenken dat het belangrijk is dat je de basis in huis hebt en dat je de rest ook prima kunt regelen of kopen als jullie kindje er eenmaal is. 

Vraag ook eens na bij andere ouders om je heen waar zij nou echt gebruik van hebben gemaakt in de kraamtijd. Hadden ze inderdaad twintig hydrofiele doeken nodig? Of waren een stuk of zes ook voldoende? Enne, stond die kinderstoel niet een tikkeltje in de weg de eerste paar weken? 

Als je borstvoeding wilt geven, dan is het bijvoorbeeld niet nodig om direct zelf een borstkolf aan te schaffen. Je kunt in eerste instantie testen met een gehuurde kolf vanuit het ziekenhuis of de kraamzorgorganisatie, zodat je eerst kunt kijken hoe alles loopt en wat bij jou past. Hetzelfde geldt voor een draagzak- of doek. Deze kun je ook eerst eens huren om te testen wat jullie fijn vinden (zodat je niet twee ongedragen exemplaren in je kast laat liggen…🙋‍♀️). 

Niet misgrijpen bij het verschonen

Wat wel fijn is om op orde te hebben zijn de billendoekjes en luiers voor jouw kleintje in die eerste paar weken. Wat luiers betreft kun je ook een duurzame keuze maken. De wegwerpluiers van Toddy zijn gemaakt van 40% bio-based ingrediënten. Door hoge absorptie en de zachte kwaliteit zijn ze daarnaast comfortabel voor je kindje. Bij Toddy kun je kiezen voor een newborn pakket. Daarmee kun je ruim zes weken vooruit. In de box zitten 112 maat 1 luiers en 224 maat 2 luiers. Je kunt je het nu misschien nog niet voorstellen, maar zoveel luiers ga je echt gebruiken in die eerste weken… 

Zes weken na de uitgerekende datum ontvang je een nieuwe levering luiers. Daar krijg je een week van te voren bericht over. Wil je de luierbox op dat moment aanpassen of toch stoppen, dan kan dat eenvoudig. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je besluit om na die zes weken over te stappen op wasbare luiers of op een combinatie van wegwerp en wasbaar. Wasbare luiers zijn namelijk niet de meest duurzame optie als je hier vanaf dag één voor kiest. Daar vertellen we je in dit artikel alles over. 

Wil jij de luiers van Toddy eerst zelfs eens testen? Met de kortingscode HAM-newborn-2023 bestel je met 50% korting een newborn proefpakket met wegwerpluiers. Wil je direct starten of een andere maat testen? Dan ontvang 20% korting op jouw eerste bestelling met de code HAM-spring-2023.

Meer lezen?
Leuk zo’n baby uitzetlijst, maar déze spullen gebruikten jullie uiteindelijk nooit
Wegwerp of wasbaar: hoe kies je een luier die bij jullie past?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief