tips kraamtijd tweede
19/02/2023

Blog: mijn vijf tips voor de kraamtijd met de tweede

We zitten in de kraamweken met ons tweede kindje. Op 25 januari is Tijn hier thuis geboren. Hoewel ik de ervaring van bevallen al kende, is deze tweede kraamtijd weer heel anders dan de eerste kraamtijd met Sam. Vanuit mijn kraambed bedacht ik deze vijf tips voor andere (aanstaande) moeders die een tweede, derde of volgende kindje verwachten. De afgelopen twee weken waren dit onze lifesavers.

Vijf tips voor de kraamtijd met een tweede (of derde, vierde, etc) kindje:

Vertrouw op je ervaring of moedergevoel

Of je het nou een instinct wil noemen of simpelweg ervaring omdat je al kinderen hebt: hopelijk zul je merken dat je met deze newborn wat meer (zelf)vertrouwen hebt. Toen we met Sam thuiskwamen uit het ziekenhuis, konden we niet slapen totdat de kraamzorg er was om te helpen met een bedje opmaken, kruiken vullen en ons vertellen hoe we dit pasgeboren hummeltje in leven konden houden. Hoe anders voelt dat nu bij de tweede baby. Een paar uur na de bevalling en zijn eerste voeding ligt Tijn in zijn ledikantje, knip ik het nachtlampje uit en val ik vrij snel daarna in slaap. We got this.

Zorg dat er oppas is voor je oudste kind(eren)

Een tip van een vriendin van me: kijk of je ook de tweede nacht nog oppas kunt regelen, om nog één nachtje bij te kunnen komen van de bevalling en te kunnen ‘landen’. Sam sliep uiteindelijk twee nachten bij opa en oma. Hoewel Patrick en ik hem misten en niet konden wachten om hem voor te stellen aan zijn kleine broertje, was het ook ontzettend fijn om met zijn tweeën in alle rust kennis te kunnen maken met Tijn.

Boek een postpartum behandeling thuis

In week twee kwam Paulina, postpartum behandelaar, hier thuis voor een behandeling en belly binding. Wat ontzettend fijn om in je eigen bed, terwijl je daarvoor je baby kunt voeden, gemasseerd en verzorgd te worden. Absolute aanrader: een postpartum massage of behandeling aan huis.

Realiseer je dat je moedergevoel niet uit kan zetten

Waar ik het meeste aan moest wennen? Het verschil tussen het gevoel van ‘aan’ staan in deze tweede kraamtijd in vergelijking met de eerste kraamtijd. De reden? Een tweejarige zoon in huis die ook onze tijd en aandacht vraagt. Gelukkig is mijn vriend lang met verlof en neemt hij de zorg voor Sam grotendeels op zich. Maar toch, ik moest wennen aan het feit dat een peuter geen volumeknop heeft, en alles nogal intens binnenkomt in de kraamweek. Ook al lag ik in mijn kraambed, dan nog hoorde ik hem spelen, praten en gillen beneden. En of ik het nou wilde of niet, alsnog gingen mijn gedachten uit naar of er nog genoeg brood in de vriezer lag en wat Sam vanavond zou eten, in plaats van dat ik urenlang en ongestoord huid-op-huid contact met Tijn kon hebben.

Blijf zoveel mogelijk in bed

Trek je even terug uit de hectiek van het gezinsleven met oudere kinderen. Niet voor niets is het advies om de eerste week in bed te blijven en traplopen zoveel mogelijk te vermijden. Op dag 4 kreeg ik wel weer zin om even beneden te kijken (en deed ik dat ook), maar ik ben blij dat ik de eerste 3 dagen echt alleen maar in bed heb gelegen.

Met familie die langs kwam, maaltijden die op bed gebracht werden, bloemen en cadeautjes werd onze slaapkamer een fijne plek om de eerste kraamweek door te brengen.

Meer lezen?
Tips voor een duurzame kraamtijd
Dit zijn volgens moeders dé ultieme tips voor een fijne kraamtijd

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief