veilig slapen baby
03/11/2023

De meeste foto’s van slapende baby’s op Instagram kloppen niet

Grote kans dat je weleens een foto van een slapende baby voorbij ziet komen, bij een influencer die je volgt of een babymerk. Maar sta je er ook bij stil dat die foto geen goed beeld geeft van veilig slapen bij baby’s? ‘Je kunt je voorstellen dat als jij op jouw sociale media alleen maar foto’s ziet van baby’s die op hun buik slapen, of met een knuffeldier in bed, jij er niet over nadenkt dat dat eigenlijk niet veilig is.’

Nadat Floortje Kanits, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit, las over een Amerikaans onderzoek naar beelden van slapende baby’s op social media, was ze benieuwd hoe die situatie in Nederland is. Ze verzamelde en bekeek 562 unieke foto’s en concludeert: slechts 2% van de onderzochte foto’s volgens de slaapadviezen en veiligheidsrichtlijn voor samen slapen.

Beelden kloppen niet

Waarom is dat een probleem? Omdat ouders steeds vaker sociale media als informatiebron gebruiken, is het belangrijk dat de beelden die zij zien ook kloppen. ‘Dit betekent niet dat het gros van de mensen die hun babyfoto’s delen, zich niet aan de adviezen houden. Maar je kunt je voorstellen dat als jij op jouw sociale media alleen maar foto’s ziet van baby’s die op hun buik slapen, of met een knuffeldier in bed liggen, jij er niet over nadenkt dat dat eigenlijk niet veilig is. Zo kunnen sociale media jouw gedrag beïnvloeden’, zegt Floortje.

‘Je kunt je voorstellen dat als jij op jouw sociale media alleen maar foto’s ziet van baby’s die op hun buik slapen, of met een knuffeldier in bed, jij er niet over nadenkt dat dat eigenlijk niet veilig is.’

Richtlijnen veilig slapen

De richtlijnen ‘De 4 van Veilig Slapen’ van VeiligheidNL zijn opgesteld om de kans op wiegendood te verkleinen. Wat houdt veilig slapen in?

  • De baby slaapt op de rug
  • In een eigen bedje of ledikant
  • In een leeg bedje, dus niet vol met knuffels of dekens
  • En in een slaapzak

Wil jij graag met jouw kindje samen slapen? Je leest hier hoe je veilig samen kunt slapen met je baby of kind en waar je op moet letten als je samen in één bed ligt.

Bron: Wageningen University

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen