15/06/2023

Frederieke over haar postpartum massage (ook 6 maanden na de bevalling)

Ik had het me nog zo voorgenomen. In de kraamweken, als alles wat rustiger zou zijn, een postpartum massage plannen. Me anderhalf uur in de watten laten leggen, in mijn eigen bed, met warme geurende olie en de zachte handen van een massage-therapeut. But then… life happened.

Life, inderdaad. Als kersverse moeder is het lastig om een moment tijd voor jezelf te vinden. Hoewel mijn partner ook twee maanden geboorteverlof had en we een hele rustige, relaxte kraamtijd hadden, kwam het er toch niet van, die postpartum massage. Wel was ik met een maand of twee na de bevalling naar een massagesalon gegaan voor een ontspanningsmassage, een cadeautje van vriendinnen en familie die ik kreeg tijdens de digitale babyshower.

Dankbaar voor mijn zwangere lijf

Zeker, die ontspanningsmassage was heerlijk. Vooral het idee om even uit huis te kunnen met een paar weken oude baby, om ongestoord iets voor mezelf te kunnen doen. Maar ik voelde in de maanden daarna af en toe toch dat er iets miste. Dat ik zo graag nog stil zou willen staan bij wat mijn lijf voor me betekent heeft. Hoe bijzonder de geboorte van Sam was. Hoe dankbaar ik ben dat ik dit mee heb mogen maken.

En ik merkte dat ik het proces na de geboorte af wilde sluiten. Soms lag ik in bed, twee handen op mijn zachte buik, en voelde ik de tranen opkomen. Tranen van geluk en dankbaarheid, als ik terugdenk aan het magische moment dat hij ter wereld kwam. En tranen van verdriet, als ik mijn zachte huid onder mijn handen voel, en weet dat mijn lichaam er anders uitziet nu. Dankbaarheid, verdriet, geluk, weemoed: er gaat van alles door me heen, de momenten dat ik lig en met mijn aandacht naar mijn – nu lege – buik ga.

Postpartum behandeling

Ik boek een postpartum behandeling bij Paulina, een doula met een geboorte- en postpartum praktijk in Utrecht. Het idee van een behandeling thuis leek me in de kraamweken heerlijk, maar nu – bijna 6 maanden postpartum – vond ik het ook fijn om naar haar praktijk te komen.

Paulina had al een voetenbadje klaarstaan, met margrieten die ze in het hoge gras naast de praktijk had geplukt. Terwijl we een een kopje thee drinken en ik met mijn voeten in het water zit, kletsen we over hoe het nu met me gaat. Paulina staat uitgebreid stil bij hoe de zwangerschap, geboorte en kraamweken zijn geweest.

Ik voel de tranen opkomen als Paulina vraagt hoe ik terugkijk op mijn bevalling. Waarom? Omdat het zo’n geweldige, krachtige ervaring was om mee te mogen maken. Omdat het me de kwetsbaarheid van het ons bestaan én de kracht van vrouwen liet zien. Omdat ik mijn zoon eindelijk ontmoette, na alle momenten die we daarvoor al deelden. Alle emoties komen naar boven, terwijl ik daar zit, voeten in het water en kopje thee op schoot.

Warmte en zachtheid tijdens een massage

Ook al kijk ik met een goed gevoel terug op de afgelopen maanden, merk ik dat ik tegelijkertijd nog iets ‘mis’, alsof ik iets wil afsluiten. Mijn buik voelt soms zo leeg en anders. Daarom is er tijdens een postpartum behandeling juist veel aandacht voor de buik en het bekken.

Ik lig op een massagetafel, met onder mijn rug een water-kussen, alsof je op een waterbed ligt. Instant ontspanning. Een natuurlijke, essentiële olie verspreidt een ceder-geur door de ruimte, en ik krijg een warme kruik op mijn buik en zachte doeken over mijn lichaam. Die warmte en zachtheid zijn zo fijn.

Tijdens de behandeling is er ook veel aandacht voor mijn buik – dat geweldige huisje voor mijn baby. Naast de kruik en zachte massage geeft Paulina een zogeheten moxa-behandeling. Moxa-therapie is een onderdeel van acupunctuur en traditionele Chinese geneeskunde. Met een moxastick – een soort grote sigaar die je aan kunt steken – gaat Paulina langs de acupunctuurpunten rond de buik. Een moxastick verspreidt over het acupunctuurpunt een intense warmtestraling. Het idee achter moxa is at dankzij de warmte die doordringt tot de acupunctuurpunten, de energiestroom in het lichaam worden gestimuleerd.

Zelf je buik masseren

Paulina neemt een zachte, vrouwelijke rust mee. Als ik vertel hoe mijn buik nog zo veel emoties kan oproepen, raadt ze me aan om ook thuis zelf af en toe stil te staan bij mijn lichaam. Door een moment te plannen en zelf te masseren, of met een warme kruik even te gaan liggen. “Alle emoties die opkomen mogen er zijn. Je kunt dankbaar zijn en tegelijkertijd rouwen om een lichaam dat verandert is”, bevestigt ze me.

Na ruim anderhalf uur zit de behandeling erop. Zachtjes beweeg ik mijn handen en voeten om weer te ‘landen’ na de weldadige massage. Fun fact: de oxytocine en ontspanning zorgen voor een directe melkproductie, dus inmiddels is het ook tijd om te kolven thuis.

Die week kijk ik iets vaker dan daarvoor naar mijn zachte buik. Naar mijn lichaam terwijl mijn kindje aan de borst drinkt. En besef ik hoe ongelofelijk, geweldig en krachtig onze lichamen zijn. Het voelt als een afsluiting. Ik voel me sterker, door de zachte, vrouwelijke energie van Paulina.

Paulina is lid van Postpartum Massage Nederland, een collectief van postpartum behandelaars. Via de website kun je bekijken waar er een postpartum behandelaar in jouw buurt is.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen