Massage na de bevalling

Waarom een postpartum massage zo fijn is

Misschien heb je tijdens je zwangerschap een speciale zwangerschapsmassage gehad. Wist je dat er ook postpartum massages zijn, speciaal om jou als pas bevallen vrouw te verzorgen en te ondersteunen? Je lichaam heeft die zorg en aandacht juist na de bevalling hard nodig.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Wat is een postpartum massage?

Een postpartum massage is een van de postpartum behandelingen, naast bijvoorbeeld belly binding.

Zo’n massage na de bevalling heeft twee belangrijke functies: het zorgt voor ontspanning en verlichting van jouw pijnlijke lijf en het ondersteunt jouw (emotionele) herstel. Bij een postpartum-massage wordt vaak gebruikgemaakt van ontspannende olie, doeken of warmtekussens.

Wat zijn de voordelen van een postpartum massage?

  • Je kunt als nieuwe mama direct meer ontspanning en minder pijn voelen.
  • Het effect van een postpartum-massage gaat nog verder. Met een massage verhoog je namelijk de bloedsomloop en zorg je voor een snellere afvoer van overtollig vocht en afvalstoffen.
  • Het kan daarnaast een positief effect hebben op je hormoonregulatie.
  • Een massage na de bevalling kan ook een positief effect hebben op je melkproductie.
postpartum massage na de bevalling

Zorgen voor je moederlijf

Een zwangerschap, een bevalling en de zorg voor een kleine baby. Voeden, tillen, verschonen, tig keer in en uit je bed stappen. Het heeft allemaal een enorme impact op je lijf.  Met zo’n hulpbehoevende baby in huis is het niet per se verwonderlijk dat je jezelf en jouw behoeften (een beetje) vergeet. De tijd nemen om te rusten en om je lichaam te laten helen, kost bij de meeste vrouwen veel moeite.

Zo werkt een massage na de bevalling

Een massage na de bevalling richt zich op jouw nek, schouders en armen, je bekken en je buik, maar vaak worden ook je handen, voeten en benen meegenomen. Er wordt vaak gebruikt gemaakt van ontspannende olie, doeken of warmtekussens. Je zult als nieuwe mama direct meer ontspanning en minder pijn voelen, en een postpartum massage kan dus ook een positief effect hebben op je hormoonregulatie en daaruit voortvloeiend op je melkproductie.

Een moment voor jezelf

Als jij als nieuwe mama zo’n massage krijgt, creëer je ook een moment voor jezelf. Dat is ook een hele belangrijke bijkomstigheid. Er wordt even voor jou gezorgd, jij hoeft niet te zorgen.

Frederieke vertelt over haar ervaring met een postpartum massage: ‘Ik lig op een massagetafel, met onder mijn rug een water-kussen, alsof je op een waterbed ligt. Instant ontspanning. Een natuurlijke, essentiële olie verspreidt een ceder-geur door de ruimte, en ik krijg een warme kruik op mijn buik en zachte doeken over mijn lichaam. Die warmte en zachtheid zijn zo fijn. Tijdens de behandeling is er ook veel aandacht voor mijn buik – dat geweldige huisje voor mijn baby.’

Emotioneel herstel na de bevalling

Los van het lichamelijke component, kan een postpartum massage ook een belangrijke rol spelen in het emotionele herstel van een bevalling.

Liza, moeder van Teun, kreeg een postpartum massage als kraamcadeau. ‘De massage werd gegeven in mijn slaapkamer op mijn eigen bed. Omdat het thuis was, vond ik het gelijk een hele relaxte setting waardoor ik echt kon ontspannen. Mijn man was thuis en zorgde op dat moment voor de baby. Het moment dat ze mijn buik masseerde kwamen de tranen. Ik had mijn lege buik die eerste weken nog niet echt geaccepteerd. Niet zozeer hoe mijn buik eruit zag, maar meer het gemis van mijn kindje. Op het moment dat de doula aandacht besteedde aan dat gebied, begon ik pas aan het idee te wennen dat mijn buik weer alleen van mij was. Dat ik mijn lichaam terug kreeg en niet meer verantwoordelijk was voor de baby die ik bij me droeg en in mij groeide. Ze gaf me vooral het gevoel en vertrouwen dat ik deze periode helemaal niks hoefde. Gewoon de tijd nemen om mijn lichaam weer opnieuw te omarmen en het te laten helen van het intense proces dat het de afgelopen 9 maanden had doorgemaakt. De massage zelf was heerlijk, maar het belangrijkste was de aandacht voor mijn eigen lichaam na de bevalling.’

Postpartum massage

Massage als kraamcadeau

Gun jezelf de rust, de warmte en ondersteuning in deze bijzondere (en hectische) tijd. Jouw lichamelijke herstel is van groot belang, niet alleen voor nu, maar ook voor later.

Heb je iemand in je omgeving die gaat bevallen? Een massage na de bevalling is een geweldig kraamcadeau voor een nieuwe moeder.

Jouw gids in het eerste jaar moederschap: How About Mom 📲