intrusies intrusieve gedachten
06/05/2021

Aanvullend geboorteverlof voor partners: onmisbaar

Zeven weken. Bijna twee maanden. Zo lang hebben we als nieuw gezin kunnen wennen, bijkomen en genieten. Na de bevalling van ons eerste kindje nam mijn vriend Patrick vijf weken aanvullend geboorteverlof op. Zonder hem had de kraamtijd er heel anders uitgezien.

Het huidige geboorteverlof is een lachertje. Oké, inmiddels zijn de twee dagen verlof na de geboorte van je kind er vijf geworden. Maar na vijf dagen weer terug aan het werk, terwijl je vrouw of vriendin nog in de kreukels in het kraambed ligt, is nog steeds veel en veel te vroeg.

Hoge pieken en diepe dalen

De kraamweken zijn een bijzondere, intense en onvergetelijke periode, waarin jij moet herstellen van de bevalling. Als de kraamzorg naar huis gaat, zit je nog volop in dat proces van rust, herstel en wennen met je baby. Ik vond die kraamweken intens. Al mijn emoties kwamen ongefilterd binnen: hoge pieken en diepe dalen. Ik voelde me overprikkeld, en met om de twee uur s’nachts wakker worden om onze zoon te voeden, voelde ik me met de dag vermoeider worden.

Ik was dus enorm blij dat Patrick vijf dagen na de geboorte van Sam niet aan het werk ging, maar thuis was en bleef. Thuis in onze heerlijke baby bubbel. Thuis om te helpen koken, boodschappen doen en schoonmaken. Hij hielp mij eraan herinneren om te gaan liggen of slapen, kookte voor ons en kon eindeloos met Sam knuffelen, waardoor ik even iets voor mezelf kon doen – lang douchen, een ontspanningsoefening, serie kijken of boek lezen (totdat ik in slaap viel…).

Zorg verdelen

Juist in die eerste intensieve maanden als kersverse ouders was het super fijn om de zorg voor een pasgeboren baby te kunnen verdelen. Want als je een uur borstvoeding hebt gegeven, twee luiers hebt verschoond en hebt gewiegd, is het fijn om daarna de baby even door te kunnen geven en ongestoord aan je krantenartikel of serie te kunnen beginnen. Voor ons alle twee werkte het zo.

Dat is nog een reden waarom het aanvullende geboorteverlof voor alle partners beschikbaar moet zijn – of je nu in loondienst werkt, zzp’er of ondernemer bent. Naast de beste start voor de baby, kan langer geboorteverlof voor partners ook bijdragen aan meer rust, hulp en ondersteuning voor pas bevallen moeders. De reden dat ik snel weer lekker in mijn vel zat na de bevalling en me mentaal en lichamelijk weer goed voelde, was mede omdat Patrick er voor mij en ons zoontje was in die onstuimige eerste weken. Als partners meer verlof opnemen heeft dit positief effect op de verdeling van werk en zorg van ouders, blijkt uit onderzoek. Als vaders of partners een langere periode thuis zijn, kunnen ouders taken gelijker verdelen.

Hechting

Vaak hoor je dat moeders – omdat ze langer verlof hebben dan hun partner – hun eigen manieren hebben om de baby te wiegen, voeden, troosten en te knuffelen. Voor de hechting tussen vaders en moeders en hun pasgeboren baby is aanvullend verlof enorm belangrijk. Door de tijd te krijgen om je kindje te leren kennen, kun je een hechte band opbouwen.

Ik merk juist dat we allebei onze eigen manieren hebben ontwikkeld, die allebei werken. En dat we het soms ook allebei niet weten hoe we onze kersverse zoon moeten troosten of laten slapen. Het maakt me dankbaar en blij dat we dit samen hebben meegemaakt. Dat we die eerste heftige weken met een pasgeboren baby’tje samen uitgevogeld hebben. Door voor elkaar te zorgen en op elkaar te letten. Door af en toe tegen elkaar te snauwen of het oneens te zijn, maar vooral door met heel veel liefde voor onze kleine baby te zorgen samen.

Aanvullend geboorteverlof voor partner: tips

Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijg je geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Je dient het aanvullend geboorteverlof op te nemen binnen 6 maanden na de geboorte van je kindje, en nadat je eerst het geboorteverlof van 1 week hebt opgenomen.

  • Het aanvullend geboorteverlof is een wettelijk verlofregeling, die voor alle partners beschikbaar is.
  • Het aanvullend geboorteverlof voor partners moet je zelf aanvragen bij je werkgever.
  • Tijdens het verlof krijg je als partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Je uitkering is gebaseerd op maximaal 70% van je salaris (dagloon). Houd hier dus rekening mee, dat je salaris in de weken dat je het verlof opneemt minder is.
  • Maak een plan met elkaar wanneer je weet dat er wat minder salaris binnenkomt: kun je wat besparen op boodschappen of huishoudelijke uitgaven? Besef je dat je in de kraamweken juist ook weinig op stap gaat en veel tijd thuis doorbrengt.

Sommige werkgevers (hoera!) vullen de vergoeding van het verlof aan, van de wettelijk verplichte 70 procent naar 100 procent. Zo krijg je een volledig salaris. Wat ons betreft moet dit de standaard worden: 100% betaald worden bij aanvullend geboorteverlof voor partners. En de regeling moet ook beschikbaar zijn voor zzp’ers, niet alleen als je in loondienst bent.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen