Zwangerschapsvergiftiging: de oorzaak, de symptomen en behandeling
05/09/2023

Zwangerschapsvergiftiging opsporen met bloedtest

Zwangerschapsvergiftiging is een ernstige complicatie die bij ongeveer 1 op de 40 zwangere vrouwen voorkomt. Zwangerschapsvergiftiging is gevaarlijk voor moeder en ongeboren kind en heeft vaak als gevolg dat de bevalling wordt ingeleid. Belgische onderzoekers ontdekten hoe ze in het bloed van zwangere vrouwen kunnen zien wie een verhoogd risico loopt op zwangerschapsvergiftiging.

Dankzij deze bloedtest kunnen vrouwen die meer risico lopen op zwangerschapsvergiftiging eerder opgespoord worden en medicatie krijgen.

‘Signaal in het bloed’

Onderzoekers van de KU Leuven onderzochten bloed van vrouwen die 12 weken zwanger zijn. ‘We hebben DNA vergeleken van vrouwen die uiteindelijk zwangerschapsvergiftiging ontwikkelden met vrouwen die geen zwangerschapsvergiftiging ontwikkelden. We ontdekten dat er vroeg in de zwangerschap een signaal in het bloed zit dat wijst op een verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging’, zegt professor Bernard Thienpont (KU Leuven), die het onderzoek leidde. ‘Met 12 weken zwangerschap kunnen we nu al voorspellen wie er uiteindelijk zwangerschapsvergiftiging zal ontwikkelen.’

Voor het onderzoek werd een bloedmonster gebruikt van de NIPT-test. Ook dat is veelbelovend, want daardoor hoeven vrouwen geen extra bloed af te geven. De bloedafname voor de NIPT zou in de toekomst gebruikt kunnen worden om de kans op zwangerschapsvergiftiging vast te stellen.

Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging komt bij 2 tot 3 procent van de zwangerschappen voor. De precieze oorzaak van zwangerschapsvergiftiging is nog altijd onbekend. Er wordt aangenomen dat het ontwikkelen van de ziekte te maken heeft met de bloedvaten van de moeder in combinatie met een placenta, of moederkoek, die minder goed werkt.

Een eerste symptoom van zwangerschapsvergiftiging is vaak een hoge bloeddruk. Die hoge bloeddruk kan effect hebben op de lever, nieren en de hersenen van de moeder. Ook voor de baby is zwangerschapsvergiftiging gevaarlijk. Je baby kan te weinig voedingsstoffen krijgen en daardoor minder goed groeien.

De nieuwe methode moet nu eerst nog verder worden getest. Het zal waarschijnlijk nog enkele jaren duren voordat deze methode in de praktijk gebruikt kan worden, maar het is een veelbelovende stap.

Meer lezen?

Mijn verhaal: zwangerschapsvergiftiging tijdens een tweeling-zwangerschap

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen