Vanaf volgend jaar gratis NIPT-test voor alle zwangere vrouwen
24/03/2023

De NIPT test is vanaf april gratis

Iedere zwangere kan vanaf volgende week gratis een prenatale screening (NIPT test) laten doen. De kosten voor de NIPT test waren 175,- euro, die je zelf moest betalen. Per 1 april 2023 verandert dat: de NIPT test is vanaf dan voor iedereen die dat wil gratis.

Wat is de NIPT?

De NIPT staat voor niet-invasieve prenatale test. Dit is een bloedtest waarmee zwangeren via hun bloed laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat hun kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. In het bloed dat bij een zwangere wordt afgenomen zit ook een klein beetje DNA van de placenta (moederkoek) en de baby. Door deze bloedtest kan de gezondheid van het ongeboren kind worden onderzocht.

Wat verandert er?

De NIPT was tot nu toe onderdeel van een wetenschappelijke studie. Die studies stoppen op 1 april 2023. Vanaf dan wordt de NIPT onderdeel van de onderzoeken tijdens de zwangerschap, de zogeheten prenatale screening. Daardoor is de NIPT test vanaf 1 april 2023 gratis.

De NIPT test vanaf 10 weken zwangerschap worden gedaan. De uitslag van de test is meestal binnen 10 kalenderdagen bekend. Je kiest zelf of je onderzoek wilt.

Goede voorlichting over NIPT test

Het is belangrijk om goed na te denken over of je wel of geen NIPT test wil doen om down-, edwards- of patausyndroom en andere erfelijke afwijkingen op te sporen. Als uit de NIPT test blijkt dat er eventuele afwijkingen in het DNA van het kindje zijn, bijvoorbeeld het syndroom van Down, kan dat grote gevolgen. Wat betekent het voor jullie als ouders en jullie gezin?

Ook geeft de test geen 100% zekerheid. Het DNA uit de moederkoek dat wordt onderzocht is meestal hetzelfde als het DNA van de baby, maar niet altijd. Daarom is de uitslag niet 100% zeker.

Hoogleraar verloskunde Mireille Bekker zegt in gesprek met Spraakmakers blij te zijn met de gratis NIPT test per 1 april. “Want prenatale screening zou het recht van iedere zwangere moeten zijn”, aldus Mireille Bekker. “Voor een groot deel van de zwangeren was die financiële bijdrage (175 euro red.) simpelweg nog een drempel om te testen.”

Meer lezen?

Navelstreng niet direct doorknippen: wat zijn de voordelen?

Jeske moest een vruchtwaterpunctie ondergaan: “Ik viel flauw van de spanning”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen