zwanger kinderwens echo
24/10/2022

“Meer onderzoek naar zwangerschapsvergiftiging is nodig”

Steeds meer vrouwen krijgen te maken met zwangerschapsvergiftiging tijdens hun zwangerschap. De gevolgen daarvan kunnen jaren later nog merkbaar zijn. Met de Queen of Hearts studie hoopt Chahinda Ghossein-Doha, cardioloog in opleiding aan het Maastricht UMC+, meer te leren over de oorzaken en gevolgen van zwangerschapsvergiftiging. Zodat zwangere en bevallen vrouwen een betere behandeling kunnen krijgen.

Wereldwijd is tussen 1990 en 2019 het aantal vrouwen met zwangerschapsvergiftiging met tien procent gestegen. Experts denken dat dit komt omdat de risicofactoren voor ernstige pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging zijn toegenomen: door een ongezonde levensstijl, weinig bewegen, een slecht eetpatroon en roken is de kans op zwangerschapsvergiftiging groter. Ook worden steeds meer vrouwen later in hun leven zwanger en kom obesitas steeds vaker voor.

Wat is zwangerschapsvergiftiging?

Een van de bekendste kenmerken van zwangerschapsvergiftiging, oftewel pre-eclampsie, is een te hoge bloeddruk in combinatie met eiwit in de urine of een groeivertraging van de ongeboren baby. Het wordt veroorzaakt door een slecht werkende moederkoek of placenta, maar hoe dat precies komt is niet bekend. Soms spelen erfelijkheid of de ontwikkeling van de placenta een rol.

Zwangere vrouwen met pre-eclampsie kunnen naast een hoge bloeddruk ook last hebben van ernstige hoofdpijn, lichtflitsen en het gevoel alsof er een riem om je buik wordt gesnoerd.

Queen of Hearts studie

Omdat de oorzaak van zwangerschapsvergiftiging nog onbekend is, is meer onderzoek nodig, vindt cardioloog in opleiding Chahinda Ghossein-Doha. Zij zette de Queen of Hearts studie op, een groot wetenschappelijk onderzoek naar zwangerschapsvergiftiging. In die studie wordt onderzocht wat risicofactoren kunnen zijn bij hart- en vaatziekten. En of hart- en vaatziekten vaker voorkomen bij vrouwen die in het verleden een zwangerschapsvergiftiging hebben doorgemaakt in vergelijking met vrouwen die gezond zwanger zijn geweest.

“Zwangerschapsvergiftiging kan sporen achterlaten”

Een zwangerschapsvergiftiging kan sporen achterlaten in het hart en de hersenen, blijkt uit het promotieonderzoek van Chahinda. Vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging meemaakten bleken twee tot acht keer meer risico te lopen op een hart- of herseninfarct na de bevalling.

“Je kunt de zwangerschap zien als een stresstest voor het lichaam. Doordat je een kind én een placenta bij je draagt, maakt je lichaam dertig procent meer bloedvolume aan. Hart en bloedvaten moeten gezond genoeg zijn om al dat extra bloed door je lichaam te kunnen pompen en die marathon ook negen maanden vol te kunnen houden”, vertelt ze in gesprek met LINDA.

“Bij een normale zwangerschap wordt je hart 25 procent dikker. Ontstaat er zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie, dan kan het hart wel twee keer zo dik worden.” Als je lichaam al dat extra werk van het hart en rondpompen van het bloed niet aan kan, zou het kunnen dat je meer kans hebt op zwangerschapsvergiftiging. Bij 35 procent van de vrouwen slankt de hartspier na zwangerschapsvergiftiging niet meer af. Zij krijgen een voorstadium van hartfalen, wat vaak pas jaren later ontdekt wordt.

Extra controle na de bevalling

Bij het Maastricht UMC+ kunnen vrouwen die pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging hebben meegemaakt na hun bevalling nog op controle komen. Met een verwijsbrief van de huisarts kunnen ze tot een halfjaar na hun bevalling een afspraak maken waarbij in één ochtend hun hart, bloedvaten en cholesterol gecheckt worden.

Maar dit behoort niet tot de standaard zorg. Je moet het weten én er zelf om vragen. Hopelijk verandert dat in de toekomst en komt er meer aandacht voor de nasleep van pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging.

Gezond zwanger raken

Gynaecologen en andere experts benadrukken dat zo gezond mogelijk zijn wanneer je zwanger wilt raken, kan helpen bij het voorkomen van ernstige aandoeningen zoals zwangerschapsvergiftiging. Hoe gezonder je de zwangerschap instapt, hoe lager de kans op zwangerschapsvergiftiging.

Eén van de belangrijkste voorbereidingen op een eventuele zwangerschap is zorgen dat jij (en je partner) in zo goed mogelijke gezondheid zijn. Wist je dat die fase al begint vóórdat je zwanger bent, vanaf de pre-conceptie fase? We vertellen in dit artikel meer over het optimaliseren van jouw gezondheid bij een kinderwens.

Meer lezen?

Deze bewerkte voedingsmiddelen hebben invloed op je ongeboren baby

Kinderwens? Optimaliseer jouw gezondheid

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen