zwangerschapsvergiftiging: klachten na de bevalling
06/09/2023

Zwangerschapsvergiftiging: klachten na de bevalling

Als je tijdens je zwangerschap zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie oploopt, kan dat grote impact hebben. Het kan weken, maanden en soms jaren duren voordat je weer helemaal beter bent. Welke klachten kun je nog meer hebben na de bevalling als er sprake was van zwangerschapsvergiftiging?

Bij zwangerschapsvergiftiging heb je een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap. Ook kun je te veel eiwitten in je urine hebben of kan er schade aan je organen ontstaan.

Wat is zwangerschapsvergiftiging?

Wanneer er wordt gesproken over een zwangerschapsvergiftiging, gaat het eigenlijk om een verzamelnaam van 4 complicaties: zwangerschapshypertensie, pre-eclampsie, eclampsie en HELLP-syndroom. Die complicaties ontstaan door een hoge bloeddruk (hypertensie) tijdens de zwangerschap. Een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging heet het HELLP-syndroom. Experts weten nog steeds niet precies wat de oorzaak is van zwangerschapsvergiftiging. 

Klachten na zwangerschapsvergiftiging

Tijdens de zwangerschap zorgt zwangerschapsvergiftiging voor heel veel ongemak. Vrouwen met zwangerschapsvergiftiging kunnen veel last hebben van hoofdpijn, misselijkheid en andere symptomen die erg vervelend en pijnlijk zijn.

Vaak knap je na de geboorte weer op. Toch zijn er ook vrouwen die na zwangerschapsvergiftiging nog last blijven houden van deze klachten.

Moeilijker concentreren

Je kunt merken dat het je meer moeite kost om te concentreren. Je bent sneller afgeleid of moet meer moeite doen om je aandacht ergens bij te houden.

Snel moe zijn

Een mogelijk gevolg van zwangerschapsvergiftiging is dat je sneller vermoeid bent. Houd ook rekening met het feit dat je aan het herstellen bent van de zwangerschap en de bevalling.

Gevoelig voor licht, geluid en drukte

Sommige vrouwen merken dat ze na hun zwangerschap met zwangerschapsvergiftiging gevoeliger zijn voor prikkels. Denk aan visuele prikkels (licht, kleur) en auditieve prikkels (geluid). Of sneller overprikkeld raken door drukte of veel mensen om je heen. Als je na de bevalling een lagere prikkeldrempel hebt, kun je bij weinig prikkels al veel last hebben.

Hoe lang last van zwangerschapsvergiftiging?

Deze klachten kunnen tijdelijk zijn en enkele maanden aanhouden. Of voor altijd. Het is vooraf niet te zeggen hoe jouw lichaam herstelt van zwangerschapsvergiftiging.

Mentale klachten na zwangerschapsvergiftiging

Een zwangerschapsvergiftiging is niet alleen lichamelijk zwaar, maar ook mentaal. Het herstel van een zwangerschapsvergiftiging kan dan ook vaak even duren. Door zwangerschapsvergiftiging kan je zwangerschap een moeilijke tijd zijn geweest, waarin je  veel stress, onzekerheid en negatieve gevoelens hebt gehad.

Het is goed om erover te praten met anderen en je gedachten te delen. Ook een nacontrole bij je huisarts of gynaecoloog is daar onderdeel van. Zij kunnen je informeren over wat er de afgelopen maanden lichamelijk met je is gebeurd.

Ook erover praten met een psycholoog kan helpen, net zoals praten met vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt. Of misschien vind je een dagboek schrijven fijn om je gedachtes op een rij te zetten.

Een volgende zwangerschap en bevalling

Er is een kans dat je bij een volgende zwangerschap opnieuw zwangerschapsvergiftiging krijgt. Daarom krijg je bij een volgende zwangerschap medicatie en wordt je goed begeleid in het ziekenhuis. Zo wordt je kans op zwangerschapsvergiftiging kleiner.

Een nieuwe bloedtest kan uitsluiten of vrouwen het risico lopen op zwangerschapsvergiftiging, maar die is nog niet op de markt.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen