Kinderwens

Wanneer ben je klaar voor een kind?

Tijdens een babyshower, hoe toepasselijk, sprak ik het met een goede vriendin die nog geen kinderen heeft over het fenomeen ‘rammelende eierstokken‘. We waren het eens over wat een stomme benaming dat is. Maar wanneer ben je dan wel ‘klaar voor een kind’? En hoe ontstaat een kinderwens?

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Hoe ontstaat een kinderwens?

Biopsycholoog Estrella Montoya maakt in haar college aan de Universiteit van Nederland korte metten met het fenomeen rammelende eierstokken. Dat is volgens haar alleen een sociaal concept of verzinsel. Er bestaan geen hormonen die ervoor zorgen dat je van de ene op de andere dag kinderen ‘wilt’. De hormonen die in je eierstokken worden aangemaakt, progesteron en estradiol, hebben een belangrijke functie bij het reguleren van de vruchtbaarheid van de vrouw, maar spelen geen rol bij het gevoel dat je graag een kindje wilt. De belangrijkste oorzaken van rammelende eierstokken, een kinderwens dus, zijn volgens haar tijdsdruk en fear of missing out. Niet je lichaam dat je iets probeert te vertellen.

Ik wil graag een kind

Er is dus geen hormonale verklaring voor rammelende eierstokken, maar het is wel herkenbaar dat de meeste vrouwen – natuurlijk lang niet allemaal – in meer of mindere mate op een gegeven moment vlinders in hun buik voelen bij het aanraken van een mollig babybeentje of het zien van klein rompertje. Maar wat moet je met die kriebels? Wat als je wel voelt dat je graag een kindje wilt, maar iets je toch nog tegenhoudt.

Kinderwens uitstellen

Frederike Dillingh is psycholoog en heeft een eigen praktijk, Mama & Meer. Ze is gespecialiseerd in behandeling van problematiek rondom zwangerschap, bevalling en het (aanstaande) ouderschap. Volgens Frederike stellen veel vrouwen en koppels hun zwangerschapswens uit door praktische bezwaren. 

kinderwens

Baby blokkades

Die praktische bezwaren waar Frederike naar refereert zijn baby-blokkades. Dingen die jou tegenhouden om niet te stoppen met anticonceptie en te proberen zwanger te raken. Misschien vind je dat het huis waar je nu woont niet geschikt is: te klein, aan een drukke straat, te ver weg van je (schoon)ouders.

Het kan zijn dat jij of je partner een baan hebt die moeilijk(er) combineert met een gezinsleven, doordat je onregelmatige shifts of nachtdiensten draait. Of misschien denk of voel je dat er nu nog niet genoeg spaargeld is voor als er straks een kindje is.

Maar het kan bij jou natuurlijk ook om bezwaren van minder praktische aard gaan. Jouw directe omgeving kan ook een blokkade zijn. Omdat je partner bijvoorbeeld nog twijfelt of hij of zij kinderen wilt, of in ieder geval nu nog niet aan een baby moet denken. Omdat je bang bent dat je ouders er nog niet op zitten te wachten om opa en oma te worden. Omdat er bij je broer thuis net een baby is geboren en het dus alweer druk genoeg is in de familie. Misschien ben je wel de allereerste van je vriendengroep die ineens baby fever heeft, terwijl de rest het liefst nog ieder weekend uitgaat en zomers op festivals doorbrengt. Wat betekent het voor jullie vriendschap als jij ineens moeder wordt?

Bang om moeder te worden

Baby blokkades kunnen ook dingen zijn die dicht bij jezelf staan. Een vriendin die haar moeder op jonge leeftijd is verloren liet me eens weten er tegenop te zien op den duur zelf moeder te worden, puur vanwege het gemis van haar eigen moeder in die nieuwe fase van haar leven. Een goede kennis vertelde dat ze bang is dat bepaalde (mentale) klachten die ze nu ervaart onder een vergrootglas komen te liggen als ze zwanger is. Ook bekend: problemen uit jouw jeugd die je bang maken om zelf de verantwoordelijkheid van het ouderschap te dragen.

Kinderwens: ‘Je bent er nooit 100% klaar voor’

Voor vrouwen die zich herkennen in dit artikel en de angsten en bezwaren, heeft Frederike een advies. ‘Volg je gevoel, tenzij er grote praktische bezwaren zijn. Pak eventuele problemen die je tegenkomt aan, maar wacht niet tot alles is opgelost. Er komt namelijk geen dag dat je er honderd procent klaar voor bent.’

Zo gingen andere vrouwen om met hun kinderwens

Open zijn over onze kinderwens

Twee jaar geleden besloten ze te stoppen met anticonceptie: een kindje zou heel welkom zijn in hun leven. Als Yara na een jaar nog steeds niet ongesteld is geworden, gaat voor hen een fertiliteitstraject van start. ‘Open zijn over een onvervulde kinderwens brengt zoveel meer luchtigheid’, vertelt Yara.

Kinderwens en een burn-out

Samara Abbas (’90) is samen met Dennis. Ruim twee jaar geleden stopt ze met de pil vanwege hun kinderwens, maar het zwanger raken duurt langer dan verwacht. Onvervulde kinderwens en een burn-out: ‘Het voelde alsof ik overal in gefaald had en iedereen teleurstelde.’

Als het niet vanzelf gaat: zo ziet een onvervulde kinderwens eruit

Schaamte, schuldgevoel, boosheid, frustratie of verdriet: deze vrouwen zijn er klaar mee om hun fertiliteitsproblemen weg te stoppen. Fotografe Sacha Janssen en How About Mom willen met het fotoproject ‘Als het niet vanzelf gaat’ de vele gezichten en verhalen van (on)vruchtbaarheid laten zien. ‘Er is niet één type vrouw dat met onvruchtbaarheid te maken krijgt.’

De enige kinderwens en zwangerschaps-app die helemaal om JOU draait 📲