Borstvoeding: je baby goed aanleggen
Home » Baby » Borstvoeding » Borstvoeding: je baby aanleggen
Als je borstvoeding geeft, wil je natuurlijk dat het voeden zonder te veel ongemakken verloopt. Daarvoor is goed aanleggen belangrijk. Je baby goed aanleggen aan de borst is de belangrijkste voorwaarde voor pijnvrij borstvoeden. Zo wordt borstvoeding geven een fijne ervaring voor jou en je baby.
How About Mom
Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.
Waarom is goed aanleggen belangrijk?
Wanneer je baby goed aangelegd is, krijgt zij of hij de moedermelk makkelijk uit je borst. De melkklieren in je borst gaan harder aan het werk. Door je baby goed aan te leggen, komt de melkproductie dus op gang.
Daarnaast voorkom je met goed aanleggen problemen bij het borstvoeden, zoals pijnlijke tepels. Door de juiste aanleg-techniek kan je baby een goede grote hap nemen. Hierdoor komt je tepel meer achterin de mondholte van de baby terecht, waardoor je tepel niet beschadigd raakt.
Goed aanleggen zorgt er dus voor dat het geven van borstvoeding soepel verloopt, waardoor je als moeder vertrouwen en plezier in het voeden krijgt.
Waar moet je op letten voor een goede aanlegtechniek?
Dit zijn de stappen om je baby op de goede manier aan te leggen en te laten aanhappen:
- Ga eerst comfortabel zitten: vind een fijne plek om te voeden en adem een paar keer diep in en uit.
- Draai je baby naar je toe, met het buikje naar jou gericht. Het hoofdje van je baby komt in één lijn met zijn lijfje te liggen. Jij gaat niet naar de baby toe met je lichaam, je brengt de baby naar jou toe.
- Breng het hoofdje van je baby richting je borst en de neusje bij je tepel. Wacht tot haar mondje wijd open is. Je kunt ook zachtjes met je tepel over de bovenlip van je baby strijken, zodat ze haar mondje opendoet.
- Is het mondje wijd genoeg open? Duw vervolgens je kindje met haar lijfje tegen je aan. Door die grote hap neemt de baby niet alleen de tepel in haar mond maar ook een gedeelte van de tepelhof.
- Het kinnetje van de baby blijft gedurende de hele voeding in contact met de borst, waardoor de stimulans optimaal blijft en het neusje vrij is om goed te kunnen ademen.
- De lipjes van de baby zijn naar buiten gekruld, omhoog en omlaag.
- Als je baby goed is aangelegd, hoor en zie je haar drinken. Bij grotere baby’s hoor je een klokkend geluid van het drinken. Bij kleinere baby’s staan de wangetjes bol en zie je de kaakjes bewegen.
- Ondersteun het hoofdje van je baby, maar houd haar hoofdje niet vast. Op deze manier heeft je baby nog genoeg bewegingsvrijheid.
- Als je baby de borst loslaat, is de tepel roze van kleur en rond.
Zo ziet correct aanleggen en aanhappen eruit (afbeelding):
Hoe weet ik of mijn baby drinkt?
Hoe merk je dat je baby drinkt? Tijdens het drinken kun je zien dat de wangen van de baby bol zijn en zie je een duidelijke zuigbeweging van mond tot oortje. De eerste paar dagen kun je door de kleine hoeveelheden gedronken melk je baby niet of nauwelijks horen slikken. Je zult dus vooral goed moeten kijken. Als de melkproductie toeneemt, zul je steeds meer slik-geluiden horen.
Hulp bij het aanleggen van je baby
Bij een eerste keer borstvoeding geven kan het soms best zoeken zijn naar de juiste aanleg-techniek en een fijne borstvoedingshouding. De kraamverzorgende is er voor je in de kraamweek om je te helpen met aanleggen.
Die eerste keren aanleggen kunnen flink wennen zijn! De zuigkracht van je baby in combinatie met gewenning van de tepel kunnen ervoor zorgen dat borstvoeding geven de eerste keren gevoelig is. Wel zou deze gevoeligheid moeten afnemen. Borstvoeding hoort geen pijn te doen.
Signalen van verkeerd aanleggen
Dit zijn signalen dat je baby niet helemaal correct aangelegd is. Bij een verkeerde aanlegtechniek merk je dat:
- De baby houdt zijn mondje klein tijdens het aanleggen waardoor de tepel niet goed in zijn mondje wordt opgenomen.
- De baby zuigt alleen aan de tepel en heeft geen tepelhof in zijn mond; de melkkanalen worden niet goed gestimuleerd waardoor de melkproductie niet op gang komt.
- Het borstvoeden doet pijn.
- Als de baby de tepel loslaat, is deze afgevlakt, pijnlijk en soms wit.
- De melk stroomt niet goed waardoor de baby te weinig binnenkrijgt en ontevreden blijft.
Goed aanleggen = oefenen
Vooral als je net begint is het niet gek dat het borstvoeden niet meteen perfect gaat. Goed aanleggen is iets dat je moet leren en oefenen, dus neem daar rustig de tijd voor.
Ervaar je pijn bij het borstvoeden of loop je ergens tegenaan? Tijdens de kraamweek word je ondersteund door de kraamverzorgster en de verloskundige. Zij zullen je ook adviseren over borstvoeding. Voor specifiek advies op het gebied van borstvoeding kun je terecht bij een gecertificeerde lactatiekundige, een specialist op het gebied van borstvoeding. Zij kan je op elk moment van jouw borstvoedingsperiode ondersteunen en begeleiden.
Hulp bij aanleggen van je baby
Of je nu thuis of in het ziekenhuis bent bevallen: laat de eerste keren dat je gaat voeden iemand met je meekijken. Vraag een lactatiekundige of borst- voedingscoach om een voeding mee te maken. Ervaar je pijn voor, tijdens of na het voeden? Wacht vooral niet te lang met hulp inschakelen.
How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲