Geboorteplan

Vul zelf het voorbeeld geboorteplan (PDF) in

Wat zijn je ideeën en wensen voor de bevalling? Wat vind je belangrijk bij de geboorte van je baby? Een geboorteplan of bevalplan kan een hulpmiddel zijn om na te denken over jouw of jullie wensen voor de bevalling.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Geboorteplan voorbeeld (PDF)

Download hier ons gratis voorbeeld geboorteplan om zelf in te vullen. Deze template kun je makkelijk digitaal invullen en met je verloskundige of gynaecoloog bespreken.

We sturen je ook nog 1 mail met de fijnste tips, ontspanningsoefeningen en artikelen van onze experts om je voor te bereiden op de bevalling.

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan of bevalplan is een hulpmiddel om na te denken over jouw of jullie wensen voor de bevalling. Je bent door het schrijven en nadenken al bewust bezig met je bevalling, waardoor je je zo goed mogelijk voorbereidt. Een bevalling is loslaten: je weet nooit van tevoren wat er gaat gebeuren. Wel helpt een geboorteplan om na te denken wat jij belangrijk vindt. Wat zijn je wensen wat betreft pijnbestrijding, bevalhoudingen en wie er bij de bevalling mogen zijn? Zorgverleners kunnen met een geboorteplan zoveel mogelijk rekening met jullie wensen houden.

Wat staat er in een geboorteplan?

Een geboorteplan kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. In het geboorteplan schrijf je bijvoorbeeld:

geboorteplan

Bespreek je geboorteplan met verloskundige

Rond week 34 van je zwangerschap zal de verloskundige je uitnodigen om het geboorteplan te bespreken. Dan is er alle tijd om over jouw wensen en verwachtingen van de bevalling te praten. Je kunt ook aangeven wat je spannend vind of waar je tegenop ziet. Als je in het ziekenhuis onder controle bent, bespreek je het geboorteplan met de gynaecoloog. Een geboorteplan is een richtlijn en houvast voor jezelf en voor je zorgverleners, partner of familieleden. Het helpt om vooraf na te denken over verschillende scenario’s, zegt gynaecoloog Claire Stramrood: ‘Als vrouw is het goed om realistische verwachtingen te hebben, zodat je weet hoe een bevalling kan verlopen.’

Wat zijn de voordelen van het schrijven van een geboorteplan?

Je neemt de tijd om na te denken over de bevalling.

Je denkt na over wat je wel en niet wilt. Doordat je het plan bespreekt met je verloskundige of gynaecoloog, kun je eventuele twijfels, vragen of angsten bespreekbaar maken.

Een geboorteplan is een houvast voor jezelf en je omgeving als je bevalling anders loopt dan verwacht.

Een geboorteplan kan duidelijkheid geven als je bevalling onverhoopt wordt begeleid door zorgverleners die je niet kent.

Voorbeeld geboorteplan downloaden en invullen

Dit geboorteplan is samengesteld door het medisch expertteam van How About Mom. Door dit geboorteplan te bespreken met je partner en in te vullen, bereid jij je goed voor op de bevalling.

Vul hierboven jouw mailadres in en je ontvangt het voorbeeld geboorteplan direct in je inbox. Het PDF document is een template geboorteplan die je daarna zelf digitaal kunt invullen.

We wensen jou een prachtige bevalervaring toe 💛

How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲