gezin jonge kinderen tropenjaren
20/06/2023

10 tekenen dat jullie als ouders de tropenjaren aankunnen

De tropenjaren, zo worden de jaren met kleine kinderen thuis genoemd. Een fase waarin er veel van jou én van je relatie wordt gevraagd. Jij en je partner zullen als ouders op de proef gesteld worden met gebroken nachten, huilbuilen en sprongetjes en een nieuwe balans moeten zien te vinden. Maar je zult ook merken dat deze jaren een nieuwe laag van liefde, verbinding en diepgang geven aan jullie relatie. Hier zijn 10 tekenen dat jullie als ouders de tropenjaren aankunnen.

De overgang van koppel naar ouders verloopt niet altijd zonder slag of stoot. Hoogtepunten en uitdagingen wisselen elkaar af in die eerste jaren ouderschap. Dit zijn een aantal signalen die aangeven dat jullie als stel een goede basis vormen om die uitdagingen aan te kunnen.

Communicatie

Jullie doen je best om te blijven communiceren. Dat is best moeilijk als je alle twee moe bent, dat weten wij ook als geen ander. Vooral die discussie in het holst van de nacht wiens beurt het is om de baby de fles te geven. Toch proberen jullie om te blijven praten met elkaar over wat je belangrijk vindt, wat je mist of nodig hebt van de ander.

Intimiteit

Nog even geen zin in seks na de bevalling? Helemaal niet vreemd. Wel is het belangrijk om erover te blijven praten en andere vormen van intimiteit op te zoeken, die wel bij jullie past. Een tongzoen of innige knuffel, hand in hand naast elkaar op de bank. Allemaal vormen van intimiteit.

Teamwork tijdens de tropenjaren

Ook al moet je blijven werken aan jullie relatie als ouders, jullie vormen een hecht team en werken goed samen. Jullie verdelen de taken en ondersteunen elkaar in het ouderschap. Of het nu gaat om het verschonen van luiers, het voeden van de baby of het troosten tijdens huilbuien, het voelt als teamwork.

Empathie

Jullie tonen empathie, zowel naar jullie kind en naar elkaar als partners. Jullie begrijpen dat het ouderschap soms vermoeiend en emotioneel behoorlijk belastend kan zijn. Je probeert allebei om begrip te tonen voor de uitdagingen en vermoeidheid die jullie tegenkomen, en elkaar zo goed mogelijk te steunen.

Humor

Nog een teken dat het goed zit: jullie kunnen samen lachen, zelfs tijdens moeilijke momenten. Van moeheid niet meer weten wat je met jezelf aan moet. Een baby die tot zijn nek in de poep zit, nét op het moment dat je de deur uit wil gaan. De eerste grappige uitspraken van je dreumes. Met een baby of kinderen zijn er zoveel (onbedoeld) grappige momenten in je leven. Humor kan helpen om stress te verminderen en de band tussen jullie als ouders te versterken.

Flexibiliteit als ouders

Nog een teken dat jullie als ouders de tropenjaren aankunnen: jullie zijn flexibel. Je hebt inmiddels ervaren dat het ouderschap onvoorspelbaar kan zijn. Als een baby zich ergens niet aan houdt, is het een planning. Jullie kunnen omgaan met veranderingen in routines, onverwachte situaties en de behoeften en het ritme van jullie baby. Die flexibiliteit is key tijdens de tropenjaren.

Geduld

Jullie begrijpen dat het ouderschap soms (vaak!) een oefening in geduld is. Of het nu gaat om nachtvoedingen, troosten tijdens huilbuien of peuter die zelf zijn schoenen of kleren wil aantrekken (‘zelf doen’), jullie hebben het geduld om die uitdagingen stap voor stap door te gaan.

“IK GA NIET MEEEEE”: Omgaan met een driftbui van je peuter

Zelfzorg

Je snapt allebei hoe belangrijk zelfzorg en tijd voor jezelf is. Of het nu gaat om een korte wandeling, een warm bad of een moment om te lezen, jullie zorgen ervoor dat jullie zelf ook goed in je vel zitten. En je let ook een beetje op elkaar. Want er is vaak iemand die de rust nét wat harder nodig heeft.

Ondersteuning voor ouders

Of het nu gaat om familie, vrienden of professionele hulp, jullie weten dat het oké is om om hulp te vragen en deze ook te accepteren. De tropenjaren zijn uitputtend. Je hoeft het niet alleen te doen en als nieuwe ouder is hulp vragen en accepteren een belangrijke skill.

Vertrouwen

Jullie hebben vertrouwen in jullie eigen capaciteiten als ouders. Hoewel het soms overweldigend kan zijn, geloven jullie dat jullie de juiste keuzes maken en de beste zorg bieden voor jullie kind. Misschien hebben jij en je partner een andere opvoeding gehad en eigen voorkeuren of normen en waarden. Je hoeft niet overal hetzelfde in te denken, maar jullie hebben wel vertrouwen in jullie capaciteiten als ouders.

Bonus: liefde

Het blijft zo bijzonder, een mini-mens dat jullie samen gecreëerd hebben. De liefde voor hem of haar vormt de basis van jullie ouderschap en stelt jullie in staat om alle ups en downs van de tropenjaren te doorstaan.

Vijf keer meer liefde: het geheim voor een gelukkiger gezin?

De beste versie van jezelf

Jullie krijgen gedeelde verantwoordelijkheden, angsten, onzekerheden en twijfels. Er komen gebroken nachten, een nieuw ritme, beperkte vrijheid. Wat jullie ook krijgen is een persoon in jullie leven waar jullie allebei stapelverliefd op worden. Iemand die jullie laat smelten, die jullie iedere dag opnieuw aan het lachen maakt. En die ervoor zorgt dat jullie de beste versie van jezelf en van jullie samen willen zijn.

De tropenjaren zijn niet makkelijk voor ouders. Maar als jullie deze intensieve periode kunnen doorstaan, met aandacht voor de eigenschappen hierboven genoemd, kun je vrijwel alles aan als koppel.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief