hoeveel zakgeld
01/07/2024

Zakgeld check: hoeveel zakgeld per leeftijd

Als je gaat starten met zakgeld geven, dan is de vraag: hoeveel zakgeld geef je jouw kind? We delen de gemiddelde cijfers van het Nibud én vertellen je wat andere ouders aanhouden. Doe direct de zakgeld check!

Sluit nu een rekening voor je kind af en krijg direct 30 euro zakgeld cadeau!

Wanneer start je met zakgeld? Gemiddeld genomen is een jaar of zes een goede leeftijd om te starten. Eerder of later mag natuurlijk ook.

Sommige kinderen zijn op jongere leeftijd al bezig met centjes en geld sparen, bij anderen komt dit pas als ze wat ouder zijn. Wat je vaak ziet, is dat bezig zijn met rekenen op school een positieve invloed heeft op bezig zijn met geld, munten en sparen.

Zakgeld check: hoeveel zakgeld per leeftijd?

Op de website van het Nibud staat een overzicht van wat kinderen op de basisschool gemiddeld gezien aan zakgeld krijgen per week:

Leeftijd kindZakgeld per week
6 jaar€ 1,20 tot € 2,30
7 jaar€ 1,40 tot € 2,30
8 jaar€ 1,90 tot € 2,80
9 jaar€ 2,30 tot € 2,90
10 jaar€ 2,30 tot € 2,80
11 jaar€ 2,30 tot € 3,50
12 jaar€ 2,60 tot € 4,70
Bron: Nibud Kinderonderzoek 2023

Afspraken over sparen en uitgeven

Het is gebruikelijk om met je kinderen afspraken te maken over wat ze met het zakgeld mogen of moeten doen. Is het uitsluitend bedoeld om zelf af en toe iets van te kopen om of om te sparen voor een duurdere aankoop? Of moet jouw kind bijvoorbeeld ook zelf cadeautjes voor kinderfeestjes kopen?

Verhogen van het zakgeld

Het is ook goed om vast na te denken wanneer je het zakgeld wilt verhogen. Vaak is een verjaardag of een nieuw schooljaar een goed moment om een zakgeld-verhoging door te voeren.

Kortom: hoeveel zakgeld je geeft, hangt af van de leeftijd van jouw kind, jullie financiële situatie en het doel: wat moet of mag jouw dochter of zoon met het zakgeld doen?

Meer lezen: Hoe leer je kinderen de waarde van geld?

Dit geven andere ouders

Krijgt jouw kind al zakgeld? Dit zijn jullie reacties toen we onlangs uitvroegen op Instagram: hoe oud is jouw kind en hoeveel zakgeld geef je?

  • Ik startte met 1,5 jaar, 3 € per maand.
  • Mijn kind is nu 10 jaar. We zijn gestart bij 8 jaar met 1 € per week.
  • Begonnen met 1,50 € toen ze 6 waren. Mijn jongste zoon van 4 geef ik 1 euro, die is heel geïnteresseerd in tellen. Als ze 12 zijn krijgen ze uiteindelijk 3 € per week. Ze doen er nog niet veel van.
  • 9 jaar, ze krijgt 2 € per week
  • Sinds hun vijfde geven we 5 € per maand. Erg leuk om te zien hoe ze ermee omgaan.
  • 6 jaar, we geven 1 € per week zakgeld
  • Mijn kind is nu 6 jaar en ik in zit in dubio of ik ermee wil starten. Kan ik ze vragen om wat meer te doen in huis in ruil voor zakgeld?
  • 9 jaar en 10 € zakgeld per maand
  • 5,5 jaar en nog geen zakgeld
  • 4 jaar en 0,50 € per week

Zakgeld contant of digitaal?:

Tenslotte is het goed om na te bedenken of jouw kind het zakgeld contant krijgt of op een eigen rekening gestort krijgt – inclusief eigen pinpas. Lees hier het advies van het Nibud over zakgeld contant of digitaal aan je kinderen geven.

Leuke actie van ABN AMRO: sluit nu een rekening voor je kind af, stort de eerste 10 euro zelf en krijg direct 30 euro zakgeld voor jouw kind cadeau.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen