hulp bij bekkenbodemklachten
25/01/2023

Blog: Hi mama, je verdient hulp bij bekkenbodemklachten

Hoewel we er helaas nog veel te weinig over praten, lopen veel vrouwen na hun zwangerschap of bevalling met ‘restschade’ rond. Je hoort hier over het algemeen vrij weinig over. De focus ligt vaak op de goede afloop van een bevalling en het welzijn van de pasgeborene baby. Het kraambezoek gaat meestal niet het gesprek aan over jouw bekkenbodemklachten…

Wat je wel vaak terughoort of leest – ook op medisch onderbouwde websites – is dat het normaal is dat je na een bevalling (tijdelijk) last hebt van stressincontinentie. Dit betekent dat je last hebt van ongewild urineverlies tijdens inspanning, zoals bij sporten, tillen, niezen en hoesten. De schatting is dat ongeveer 1 op de 3 vrouwen hier na een bevalling last van heeft. 

Naast ongewild urineverlies komt ook incontinentie van ontlasting voor. Daarbij kun je last hebben van ongewilde flatulentie. Ongeveer 5 tot 25% van de vrouwen hebben hier na een vaginale bevalling last van. De kans op deze vorm van incontinentie is groter wanneer je een (sub)totaalruptuur hebt opgelopen. Het gebruik van een vacuümpomp of verlostang is risicoverhogend. 

Kans op een verzakking

Dan is er nog de kans op een verzakking. Tussen de 40 en 60% van de vrouwen krijgt hier na een bevalling last van. Verzakkingen van baarmoeder, blaas en/of endeldarm komen in verschillende gradaties voor en niet alle vrouwen hebben hier evenveel last van. Er zijn vrouwen met minimale klachten waarbij het trainen van hun bekkenbodemspieren helpt, maar er zijn ook vrouwen die een ernstige verzakking hebben.

Yarah over haar verzakking: ‘Ik heb me nog nooit zo alleen gevoeld’

Voor de meeste vrouwen geldt dat een bezoek aan een bekkenbodemfysiotherapeut heel waardevol kan zijn. Afhankelijk van jouw klachten kun je gerichte oefeningen krijgen om jouw bekkenbodemspieren te trainen. Helaas ervaren veel nieuwe moeders vanwege een drempel, soms vanwege schaamte of tijdsgebrek, om een bekkenbodemfysiotherapeut te bezoeken. Daardoor blijven ze langer doorlopen met hun klachten. Dat is niet alleen nu ontzettend vervelend, maar vergroot ook het risico om op latere leeftijd meer klachten te krijgen. Bijvoorbeeld incontinentie of een verzakking.

Normaliseren van bekkenbodemklachten

Ik schrijf dit niet om je bang te maken, integendeel. Ik wil dit taboe onderwerpen graag bespreekbaarder maken. Ik hoop dat ik je met deze blog ervan bewust maak dat het compleet normaal is om klachten te hebben én hier hulp voor te zoeken. Het is absoluut niet nodig om je hiervoor te schamen en met klachten rond te blijven lopen. Veel vrouwen hebben hier last van, dus je bent zeker niet alleen. Bekkenbodemklachten kunnen een grote impact hebben op je kwaliteit van leven, dus je verdient het om hierbij hulp te krijgen. Laat je niet wegsturen met ‘dat hoort erbij’, of ‘wees blij met gezonde kindjes’: jij verdient de juiste zorg en mag voor jezelf opkomen.

Meer lezen?
Is er vijf jaar na de bevalling nog iets te doen aan urineverlies? Bekkenfysiotherapeut Marloes geeft antwoord op veelgestelde vragen van moeders
Dit is de oorzaak van urineverlies na je zwangerschap en deze oefeningen kunnen helpen
Zeventig procent van de moeders onzeker over haar lichaam na de bevalling

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen