Verzakking na bevalling
08/01/2022

Wat is een verzakking na de bevalling en is het te herstellen? Bekkenfysio Inge geeft antwoord

Onlangs deelde Yarah haar eerlijke verhaal over de verzakking die ze heeft overgehouden na de bevalling van haar eerste kindje, zoon Reza. Ze noemt de complicatie levensveranderd en worstelt zowel fysiek als mentaal met haar verzakking. Maar wat houdt een verzakking precies in? Wat voel je precies? En kunnen klachten worden verminderd? We vroegen het bekkenfysiotherapeut Inge Hemel.

In dit artikel vertelt Inge alles over een verzakking na de bevalling.

Verzakking

Speling in het steunweefsel van de kleine bekken waardoor verschillende organen zich kunnen verplaatsen, wordt een verzakking genoemd. Er zijn vier verschillende gradaties van een verzakking die door een gynaecoloog in het ziekenhuis vastgesteld kan worden. ‘Elke vrouw heeft tijdens de zwangerschap en na de bevalling door de hormonen wat speling in het steunweefsel’, vertelt Inge. ‘Dit vlakt na de zwangerschap ook weer af, omdat de hormoonbalans zich weer herstelt.’ Bij sommige vrouwen blijft de speling in het steunweefsel ook na het ontzwangeren aanwezig. Wanneer dat het geval is wordt er gesproken van een verzakking.

Klachten

De klachten van een verzakking verschillen van vrouw tot vrouw. Inge vertelt dan ook dat klachten niet 1 op 1 gerelateerd zijn aan de mate van speling in het steunweefsel. ‘Er zijn vrouwen die weinig speling hebben, maar wel veel last. Ook zijn er vrouwen die veel speling hebben in het steunweefsel, maar niet tot nauwelijks klachten ervaren.’ Vrouwen met een verzakking kunnen de volgende klachten ervaren:

  • Een zwaar gevoel in je vagina en het kan voelen alsof er een bal tussen je benen zit
  • Een zeurend gevoel in je onderbuik, onderrug of benen
  • Zwaar gevoel tijdens wandelen, fietsen en staan; dit gevoel kan in de loop van de dag ontstaan of erger worden
  • Moeite met het ophouden van plas en poep, of het niet goed kunnen uitplassen
  • Gevoel dat er wat plas of poep achterblijft na toiletbezoek
  • Vrijen kan anders voelen
  • Soms is er ook een bolletje zichtbaar in de vagina-opening

Is het te herstellen?

Vrouwen die verzakkingsklachten hebben, maken zich zorgen. Met name omdat ze niet weten waar de klachten vandaan komen en omdat ze bang zijn dat de klachten voor altijd blijven. ‘Begrijpelijk’, vindt Inge. Toch wil ze duidelijk maken dat de klachten van een verzakking wel degelijk kunnen verminderen of zelfs helemaal kunnen verdwijnen. ‘De verzakking an sich kan niet worden hersteld, maar de klachten die je daardoor ondervindt wel.’ Bij vrouwen die tijdens het ontzwangeren verzakkingsklachten ervaren, gaan de klachten meestal vanzelf weer weg.

Er zijn diverse behandelingen mogelijk die de klachten kunnen verminderen. De eerste behandeloptie is meestal het doen van oefeningen bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Door middel van diverse oefeningen wordt het fundament van de bekkenbodem geoptimaliseerd. Mocht dat niet het geval zijn, dan is het inbrengen van een ring of een operatie een andere behandelmogelijkheid.

Zorgen

Hoewel verzakkingsklachten dus wel degelijk kunnen verminderen, snapt Inge de zorgen. ‘Ik begrijp dat vrouwen schrikken, maar het is goed om te weten dat 1 op de 4 vrouwen na een bevalling last heeft bekken- of bekkenbodemklachten’, aldus Inge. ‘Een zwangerschap en bevalling hebben nou eenmaal veel impact op je bekken.’ Daarom pleiten bekkenfysiotherapeuten ook voor een postpartum check, zes weken na de bevalling. ‘Waarin we dan kijken naar de bekken en de bekkenbodem-functie en eventueel oefeningen aanreiken.’

‘Ik zie in mijn praktijk dat vrouwen soms al jaren met klachten rondlopen, omdat vrouwen zich ervoor schamen of simpelweg niet weten wat een verzakking is. Maar wanneer zij eenmaal oefeningen aangereikt krijgen, voelen ze zich opgelucht en geven ze aan dat de klachten minder worden of zelfs helemaal verdwijnen’, sluit Inge haar verhaal af.

Twijfel je of je last van een verzakking hebt? Laat het beoordelen door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut, een huisarts met verstand van zaken of een gynaecoloog. 

Meer lezen?
Yarah over haar verzakking: ‘Ik heb me nog nooit zo alleen gevoeld’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen